Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

«Η Εξόριστη Ελληνική Τέχνη» - Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στη Βουλή-Τηλεόραση

  

Τα 4 πρώτα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Εξόριστη Ελληνική Τέχνη» θα προβληθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων. Πρό­κειται για ξεναγήσεις στους ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που φιλοξενούνται στα με­γαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, της Αμερικής, της Μεγάλης Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Η σειρά θα ολοκληρωθεί εν καιρώ σε 24 σαρανταπεντάλεπτα επεισόδια.

Σκοπός της σειράς είναι η ανάδειξη των ελληνικών αρχαιοτήτων του εξωτερικού καθώς και ο τρόπος κτήσης τους αφού, κατά γενική ομολογία, τα μεγάλα μουσεία τις απέκτησαν είτε με ύποπτες συναλλαγές, είτε από λαθραίες ανασκαφές. Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κινημα­τογράφηση των γλυπτών ώστε να αναδεικνύεται η υψηλή αισθητική της αρχαίας ελληνικής τέ­χνης. Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, όπως ο φιλέλληνας Λόρδος Colin Renfrew, επεμβαίνουν κατά περίπτωση με το προσωπικό τους σχόλιο.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς με θέμα το Μουσείο του Λούβρου θα προβληθεί τη Μεγάλη Δευτέρα στις 15:00. Θα ακολουθήσουν τα επεισόδια για το Βρετανικό Μουσείο τη Μεγάλη Τρί­τη και τη Μεγάλη Τετάρτη (Α’ και Β’ μέρος) και τη Μεγάλη Πέμπτη το επεισόδιο για το Μη­τροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, την ίδια ώρα.

Επιστημονικοί σύμβουλοι της σειράς είναι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Βασίλης Λαμπρι­νουδάκης και Πάνος Βαλαβάνης. Η παρουσίαση γίνεται από την αρχαιολόγο Νομική Παλαιο­κρασσά, ενώ η αφήγηση είναι της Ράνιας Κωνσταντινίδη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Δάμπασης.

Η Εξόριστη Ελληνική Τέχνη

Τη Μεγάλη Εβδομάδα στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων 

Βουλή Τηλεόραση-Επικοινωνία

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 11, Αθήνα

Τηλ: 210- 3735035

Tv-epikoinonia@parliament.gr