Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Ολοκληρώνεται το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

  

Το τελευταίο διήμερο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που ρίχνει αυλαία αυτήν την Κυριακή (17 Απριλίου), είναι πλούσιο σε εκδηλώσεις και περιλαμβάνει, συνάντηση Ελλήνων και Βάσκων κινηματογραφιστών, απονομή Βραβείων, προβολή ντοκιμαντέρ φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών και μουσικοχορευτικά δρώμενα.

Το Σάββατο (16 Απριλίου) στις 18:30, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, συναντώνται Έλληνες και Βάσκοι κινηματογραφιστές για να παρουσιάσουν στο κοινό την εν εξελίξει εργασία τους πάνω στην δημιουργία ενός 90λεπτου

σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Διεκδικώντας την Ελευθερία», μία συμπαραγωγή των δύο Φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi/Zinebi Film Festival).

Συμμετέχουν, από ελληνικής πλευράς: η Καλλιόπη Λεγάκη με την ταινία: «Μαρία, Ο Εκκωφαντικός Οργασμός Του Σώματός Μου», η Ισμήνη Σακελλαροπούλου με την ταινία «Καλάβρυτα-Γκερνίκα» και ο Γιώργος Δανόπουλος με την ταινία «Έξοδος Μέσα».
Από ισπανικής πλευράς συμμετέχουν οι δημιουργοί: Marisol Gil Antillano&Aleix Aguilá (ταινία “Disenchanted”), Paula Gómez González (ταινία “The Other Light”) και Marcos Urquijo Yáñez (ταινία “A Morning Portrait”).
Πρόκειται για μία συμπαραγωγή που υλοποιείται στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας των δύο Φεστιβάλ και υποστηρίζεται από την ΕΡΤ. Αποτελεί, δε, μία πρωτοποριακή δράση που ανοίγει τον δρόμο σε Έλληνες σκηνοθέτες για συνεργασίες και συμμετοχή σε διεθνείς συμπαραγωγές.

Απονομή βραβείων Ισότητας

Το Σάββατο 16 Απριλίου, στις 21:00, επίσης στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας θα γίνει η απονομή των Βραβείων Ισότητας και του Ειδικού Βραβείου Αφιερώματος του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Τα βραβεία θα απονείμει τριμελής Διεθνής Κριτική Επιτροπή που απαρτίζεται από τους: Natalie Halla, Robert Rombout, και Καλλιόπη Λεγάκη.

Το Ειδικό Βραβείο Αφιερώματος για το καλύτερο ντοκιμαντέρ του ειδικού αφιερώματος «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής» θα απονεμηθεί από ομάδα φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο.

Απονομή Βραβείων Κοινού

Τα Βραβεία Κοινού θα απονεμηθούν την Κυριακή 17 Απριλίου, στις 21:00 α) στο καλύτερο διεθνές ντοκιμαντέρ και β)στο καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ, όπως διαμορφώθηκαν από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του κοινού του Φεστιβάλ.

Προβολή συλλογικών ντοκιμαντέρ φοιτητών της ΑΣΚΤ
Θα προηγηθεί η παρουσίαση του συλλογικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πορτραίτα», που ετοίμασαν δώδεκα προπτυχιακοί φοιτητές του εργαστηρίου Βιντεοτέχνης της ΑΣΚΤ, υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού σκηνοθέτη, Robert Rombout, του Δ/ντή Φωτογραφίας, Οδυσσέα Παυλόπουλου (GSC) και της καθηγήτριάς τους Βίκυς Μπέτσου.
Θα προβληθούν, επίσης, τρεις πρωτότυπες ταινίες video art μικρού μήκους που δημιούργησαν, στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες της ΑΣΚΤ, Ντομένικα Βαρβαλούκα, Νικολέτα Τσάτσου και Δάφνη Τρικάτσουλα, υπό την καθοδήγηση της καλλιτεχνικής συμβούλου του Φεστιβάλ, Κλεώνης Φλέσσα.

Λήξη σε ρυθμούς Balkan & afro

Θα ακολουθήσει η επίσημη Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ (21:30) ενώ τη βραδιά θα κλείσουν μουσικά οι «Navayo Quintet», πέντε εκπληκτικοί Γάλλοι μουσικοί, ένα πολυπολιτισμικό σχήμα με επιρροές από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Ανατολή και τη Δύση. Επίσης, ο Κενυάτης χορευτής και χορογράφος από την Αθήνα, Sammi Gian Kigumba θα παρουσιάσει μία μικρή performance με άρωμα Αφρικής.

Τέλος, μαθητές από το 12ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας που συμμετείχαν στο σεμινάριο stop motion animation του Thomas Kunstler θα προβάλουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους και θα παίξουν τζέμπε.