Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα αγωνίας για το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα αγωνίας για το Κίεβο – LIVE όλες οι εξελίξεις 

 Ξημερώνει η 14η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να επικεντρώνει τις προσπάθειες κατάληψης του Κιέβου και της Οδησσού.

Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού στρατιωτικού thinktank, του Ινστιτούτου Πολεμικών Μελετών, η επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο θα γίνει άμεσα, ίσως και απόψε. Όπως αναφέρει, οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια του Κιέβου και δεν αποκλείεται η επίθεση να γίνει τις επόμενες 24 με 96 ώρες.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, προέβλεψε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες και πως θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες αμάχων.

Και όλα αυτά, την ώρα που κλιμακώνονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, με ΗΠΑ και Βρετανία να ανακοινώνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. 

Επίθεση στο Κίεβο τις επόμενες ώρες βλέπουν αναλυτές, με τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν να πολιορκούν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας ενώ η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Η κατάσταση στο Κίεβο μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα

Με βάση τις αναφορές ότι η Ρωσία αποκόπτει τον ανεφοδιασμό του Κιέβου με είδη πρώτης ανάγκης, η κατάσταση στην ουκρανική πρωτεύουσα, μια πόλη 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα. Αυτό εκτίμησε νωρίτερα ο υποστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, ο διευθυντής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται ακατάπαυστα. Μιλώντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Μπέριερ διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει για πόσες ημέρες αρκούν τα εφόδια που διαθέτει ο πληθυσμός. «Αλλά, με τη διακοπή του εφοδιασμού, η κατάσταση θα γίνει απελπιστική σε δέκα ημέρες με δύο εβδομάδες, θα έλεγα», πρόσθεσε.

Ο Μπέριερ είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν αποδείξεις ότι η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, πέρα απ’ ό,τι έχει δημοσιευτεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. «Ο βομβαρδισμός σχολείων και εγκαταστάσεων που δεν συνδέονται με τον ουκρανικό στρατό ασφαλώς θα υποδήλωνε ότι (η Ρωσία) περνά αυτή τη γραμμή, αν δεν το έχει κάνει ήδη».

Σε ετοιμότητα στο Κίεβο

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, μεταφέρει το κλίμα από την πόλη όπου όλοι βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Όπως είπε σήμερα το βράδυ επικρατεί μια αφύσικη ηρεμία η οποία δοκιμάζει ακόμα και τις αντοχές των πιο ψύχραιμων.

ουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, ο Σέρχι Μπολβίνοφ.

Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Η Μαριούπολη, στα νότια, έχει απομονωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ. Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκ, είπε επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να την καταλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει και πολλές απόπειρες των Ρώσων να καταλάβουν το Μικολάγιεφ.