Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το εμπάργκο πετρελαίου, η Κίνα και ένα δημοσίευμα που ίσως προμηνούν το τέλος του εφιάλτη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εν μέσω πυρών – Σε ισχύ από σήμερα οι κυρώσεις της Δύσης 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές την Τρίτη έγιναν δύο πολύ σημαντικά πράγματα που μπορούν να δώσουν ένα τέλος στον εφιάλτη. Τέλος που θα έχει απώλειες αλλά θα δίνεται η δυνατότητα να μην υπάρξουν περισσότερες.

Το πρώτο είναι η απόφαση Μπάιντεν και Τζόνσον να βάλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. απόφαση που δεν μπορούσαν να την ακολουθήσουν οι υπόλοιποι αλλά οι δύο έχουν την δυνατότητα να το κάνουν και δεν δίστασαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε: «Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνεται πλέον δεκτό στην Αμερική. Δεν θα επιδοτήσουμε τον πόλεμο του Πούτιν. Πολλοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι και εταίροι ίσως να μην μπορούν να μας ακολουθήσουν. Μπορούμε να πάρουμε αυτό το μέτρο άλλα άλλοι όχι. Σήμερα παραμένουμε ενωμένοι σε ένα σκοπό. Να κρατήσουμε την πίεση στον Πούτιν.

Επιβάλλουμε το αυστηρότερο οικονομικό πακέτο κυρώσεων στην Ιστορία. Ένα ρούβλι ισούται με λιγότερο από 1 αμερικανικό σεντ. Έχουμε περικόψει την πρόσβαση στις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες. Ταυτόχρονα μειώνουμε την οικονομική ισχύ και τη δυνατότητα σε στρατιωτικό επίπεδο. Εταιρείες ανέστειλαν τις υπηρεσίες τους στην Ρωσία χωρίς να το ζητήσουμε.

Η απόφαση θα έχει ακόμα ένα κόστος. Η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε στην Αμερική. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να προστατεύσουμε αμερικανικές οικογένειες και επιχειρήσεις.

Η ρωσική εισβολή προκαλεί πρόβλημα και εδώ δεν χωράει καθόλου κερδοσκοπία. Είναι καιρός να κάνουμε το καθήκον μας. Επιτρέψτε μου να πω το εξής: στις εταιρείες πετρελαίου και στις εταιρείες χρηματοδότησης… δεν είναι δικαιολογία να ασκείτε υπερβολικές αυξήσεις τιμών ή να γεμίζετε κέρδη για να εκμεταλλευτείτε αυτήν την κατάσταση ή τους Αμερικανούς καταναλωτές

Αυτή η κρίση είναι μία υπενθύμιση για την προστασία της οικονομίας μας. Πρέπει να είμαστε αυτάρκεις ενεργειακά. Ο Ουκρανικός λαός έχει εμπνεύσει με το θάρρος και τη γενναιότητα του. Ο κύριος Πούτιν συνεχίζει το δολοφονικό του μονοπάτι, παρά το κόστος. Οι Ουκρανοί δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη νίκη του Πούτιν. Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν και στην προσφυγική κρίση».

Πρόκειται για το πρώτο βήμα, είπε από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στην απόφαση να απαγορευτούν οι εισαγωγές Ρωσικού πετρελαίου από τη Βρετανία.

«Όλοι μπορούν να δουν ότι πρέπει να κόψουμε την εξάρτηση από το Ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο».

Και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που παίρνουμε».

Σε σχετικό tweet, ο Τζόνσον σημειώνει: «Σε ένα ακόμα οικονομικό πλήγμα στο καθεστώς Πούτιν μετά την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απομακρυνθεί από την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, βασιζόμενο στο αυστηρό πακέτο διεθνών οικονομικών κυρώσεων».

Το δεύτερο πολύ σημαντικό γεγονός που έχει να κάνει και με το πρώτο είναι ότι η Κίνα φαίνεται να είχε μπει δυνατά στο παιχνίδια των διαπραγματεύσεων γιατί βλέπει ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει και σε λίγο θα θιχτούν αν δεν έχουν θιχτεί και τα δικά της συμφέροντα. Αλλωστε η πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υπάρχει οικονομική ανασφάλεια.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ επικοινώνησε την Τρίτη (8/3) μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι οι τρεις χώρες θα πρέπει από κοινού να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μια μεσολάβηση της Κίνας υποστηρίχθηκε και από τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι τόνισαν ότι μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα ήταν προς το συμφέρον της ασιατικής υπερδύναμης.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, ενώ το ίδιο το Πεκίνο φοβάται ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν τελικά να έχουν αντίκτυπο στην  Κίνα και δη στην οικονομία της χώρας – κάτι που υπενθύμισαν οι Σολτς και Μακρόν στον Κινέζο ομόλογό τους, για να ασκήσουν πίεση στην Κίνα ώστε να παρέμβει.

Οι οικονομικοί δεσμοί του Πεκίνου εκτείνονται σε όλες τις γωνιές του κόσμου, ιδιαίτερα στη Δύση. Το να παραμερίζεται η Ρωσία σε μια νεοσύστατη παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλεί τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της Κίνας.

Η Κίνα, η οποία αρνήθηκε να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει εισβολή, έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στις «παράνομες», όπως λέει, κυρώσεις στη Ρωσία.

Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα όταν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, την ίδια μέρα που οι χώρες ανακήρυξαν την στρατηγική εταιρική σχέση τους «χωρίς όρια».

Για πρώτη φορά, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ κάλεσε την Τρίτη για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην Ουκρανία και είπε ότι η Κίνα «πονάει που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη».

Σε κάποιο σημείο της τηλεδιάσκεψης, η ζωντανή μετάδοση διεκόπη. Όταν επανήλθε, ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι όλες οι πλευρές είχαν συμφωνήσει να υποστηρίξουν πλήρως όλες τις διαπραγματεύσεις με στόχο τη διπλωματική λύση της σύγκρουσης. Και οι τρεις τάχθηκαν υπέρ της ανθρωπιστικής διευκόλυνσης και της πρόσβασης στις διαμφισβητούμενες περιοχές καθώς και υπέρ της δημιουργίας λειτουργικών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Το τρίτο είναι ένα δημοσίευμα της  Jerusalem Post που έχει ιδιαίτερη σημασία εδικά τη στιγμή που οι Ισραηλινοί έχουν μπει και αυτοί πολύ γερά στο παιχνίδι της διοργάνωσης. Σημειώνεται ότι τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είχε το απόγευμα της Τρίτης ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν και ο Μπένετ έχουν ήδη πραγματοποιήσει τέσσερις τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ στις 5 Μαρτίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετέβη στο Κρεμλίμνο για δια ζώσης συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο.

Σε αυτό το δημοσίευμα γίνεται λόγος για την «τελική» εκδοχή της προσφοράς της για τον τερματισμό της κρίσης που φέρεται να έχει θέσει υπόψιν του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ρωσία, καλώντας το Κίεβο να απαντήσει αν την αποδέχεται ή αν την απορρίπτει.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του να σταματήσουν – πρόκειται για την εντολή για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός που δόθηκε απόψε – προκειμένου να περιμένει την απόφαση του Ζελένσκι.

Στο δημοσίευμα προστίθεται πως ο Ζελένσκι είναι διχασμένος, καθώς «μπορεί να οχυρώσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα»: Είναι πιθανό να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς, να αναγνωρίσει επίσημα τους φιλορώσους αντικαθεστωτικούς στην Ουκρανία, να δεσμευτεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να συρρικνώσει τον στρατό του και να δηλώσει ουδετερότητα.

Εξάλλου, κατά τις πηγές που επικαλείται η ίδια εφημερίδα, οι «πραγματικές» διαπραγματεύσεις γίνονται απευθείας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και «είναι πολύ πιο σοβαρές από ό,τι λέει η Δύση».

Σημειώνεται ότι τα όσα λένε τις τελευταίες ώρες Ρώσοι και Ουκρανοί φαίνεται να έχουν αρχίσει να έχουν κοινά σημεία επαφής με τον Ζελένσκι να φαίνεται να έχει απορρίψει πλέον την ιδέα του ΝΑΤΟ και να συζητά την ανεξαρτητοποίηση των εδαφών που επιβουλεύεται η Ρωσία και τους Ρώσους να μην δείχνουν πλέον μεγάλη θέρμη για την ανατροπή του.