Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Πέτρος Δούκας: Η επεισοδιακή διαδρομή – Από το υπουργικό συμβούλιο, στη δημαρχία και τη διαγραφή

 Πέτρος Δούκας: Η επεισοδιακή διαδρομή – Από το υπουργικό συμβούλιο, στη δημαρχία και τη διαγραφή 

Μια πολυτάραχη πολιτική πορεία είναι αυτή του πρώην υπουργού, νυν δημάρχου Σπάρτης και πρώην μέλους της ΝΔ, Πέτρου Δούκα.

Το όνομα του γαμπρού του αείμνηστου Μιλτιάδη Έβερτ, ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή την πρώτη μεγάλη κρίση στο εσωτερικό της ΝΔ που έγινε αφορμή να αποπεμφθεί ένας υπουργός, ο Σπήλιος Λιβανός, την ώρα μάλιστα που ο αγροτικός κόσμος «βράζει» και ζεσταίνει τα τρακτέρ του για κινητοποιήσεις.

Ο Πέτρος Δούκας στα 70 του χρόνια κατάφερε με όσα είπε πριν από 5 ημέρες ενώπιον του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που αναγκάστηκε μέσα σε λίγες ώρες να αποπέμψει τον υπουργό και να διαγράψει τον δήμαρχο από τη ΝΔ.

Οικονομολόγος με σπουδές στο εξωτερικό, ο Πέτρος Δούκας αφού εργάστηκε από το 1979 έως το 1992 στον ιδιωτικό τομέα, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς έως τον Οκτώβριο του 1993 διατέλεσε Υφυπουργός Οικονομικών. Το 1994 επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα.

Τον Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής και ορίστηκε Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ανανέωσε την εκλογή του το 2007 και τοποθετήθηκε σε θέση υφυπουργού στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το 2007 το όνομά του αναμείχθηκε στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. 

Στις εκλογές του 2009 δεν συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο Κώστας Καραμανλής τον θεώρησε υπεύθυνο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, παρότι υπήρξαν μόνο ενδείξεις εις βάρος του.

Τον Νοέμβριο του 2010, η Βουλή των Ελλήνων, μετά από μακρόχρονη διαδικασία, τον παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση του Βατοπεδίου, διαδικασία όμως που δεν προχώρησε λόγω παρέλευσης χρόνου παραγραφής του αδικήματος.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, εξελέγη Δήμαρχος Σπάρτης.

Σήμερα, διαγράφηκε από την Νέα Δημοκρατία, μετά την κυνική ομολογία του περί εξαγοράς ψηφοφόρων στις εκλογές του 2007, στην περιφέρεια Ηλείας.