Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Με τιμές αρχηγού κράτους και σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία του Χρήστου Σαρτζετάκη στη Μητρόπολη

 https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2022/02/kideia-sartzetaki1-960x640.jpg

Σε κλίμα συγκίνησης , με τιμές αρχηγού κράτους,  τελέστηκε η κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη, στη Μητρόπολη Αθηνών.

Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τις τιμές στον Χρήστο Σαρτζετάκη έξω από τη Μητρόπολη, ενώ συγγενείς, φίλοι και πολιτειακή παράγοντες έδωσαν το παρόν στην τελετή.


To φέρετρο του πρώην προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι καλυμμένο με ελληνική σημαία, ενώ αρκετοί πολιτικοί παρεβρίσκονται στην Μητρόπολη. Επικήδειο λόγο εκφώνησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ανέφερε πως: «O βίος του Χρήστου Σαρτζετάκη υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένος με σημαντικές στιγμές του τόπου μας. Τέκνο της Μακεδονίας, με καταγωγή κρητική, άνθρωπος της ευθύνης, της νομιμότητας και της αλήθειας, αποτέλεσε διαχρονικό υπόδειγμα και σύμβολο δικαστικού λειτουργού. Έγινε μέρος και της δικής μου παιδικής μνήμης, λόγω της φιλικής και συναδελφικής σχέσης που τον συνέδεε τότε με τον πατέρα μου στη Θεσσαλονίκη». «Την ταραγμένη δεκαετία του ‘60, η υπόθεση Λαμπράκη τον ανέδειξε σε προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, χάρη στο ήθος και την αδιαπραγμάτευτη ανεξαρτησία που επέδειξε στην άσκηση των καθηκόντων του», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η ηρωική φιγούρα του νεαρού ανακριτή με το καθαρό και αποφασισμένο βλέμμα πήρε τη θέση που της άξιζε στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο. Δίδαξε την αξία της προσωπικής ηθικής, της αμερόληπτης κρίσης και της άκαμπτης αντίστασης απέναντι σε κάθε πίεση, τιμώντας όχι μόνο το λειτούργημά του, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία, ως μια κοινότητα δικαιοσύνης. Την αρετή του αυτή την πλήρωσε με βαρύ τίμημα στα χρόνια της Δικτατορίας. Απολύθηκε από το δικαστικό σώμα, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε χωρίς δίκη», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η Μεταπολίτευση αντάμειψε τον Χρήστο Σαρτζετάκη με το ανώτατο αξίωμα και εκείνος μετέγραψε σε αυτή του την πορεία, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, την ευσυνειδησία και την προσήλωση του δικαστή στην ορθή εφαρμογή του κανόνα», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου. «Λειτούργησε συναινετικά και θεσμικά σε περιόδους υψηλής πολιτικής έντασης, σεβόμενος την αποστολή και τα συνταγματικά όρια της θέσης του. Έμεινε πιστός στο γράμμα και τον τύπο του νόμου, στην πιο βαθιά πεποίθησή του, που τον ενέπνευσε και τον καθοδήγησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Καταδεικνύοντας, με την έμπρακτη στάση του, τη θεμελιώδη σημασία της ευθυκρισίας και της αυστηρής αναφοράς μας στο δίκαιο, ιδίως όταν αυτό δοκιμάζεται. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης επιτέλεσε το καθήκον του, ατομικά και με αυτάρκεια, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε, και πέρασε στην ιστορία. Αποχαιρετάμε σήμερα με συγκίνηση έναν άξιο λειτουργό της δικαιοσύνης και αφοσιωμένο υπηρέτη της πατρίδας. Καλό του ταξίδι!».

Παρόντες ήταν επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Κώστας Μπακογιάννης. H ταφή του Χρήστου Σαρτζετάκη τελέστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.