Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Οι Αυστραλοί ακύρωσαν τη βίζα του Τζόκοβιτς και του ζήτησαν να φύγει από την χώρα

 Νόβακ Τζόκοβιτς

Δεν θα υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open ο Νόβακ Τζόκοβιτς, καθώς οι αρχές της Αυστραλίας απέρριψαν την visa του και του ζήτησαν να αναχωρήσει από την Μελβούρνη το συντομότερο δυνατό.

Αυτό που ακουγόταν ως φήμη την τελευταία ώρα, είναι πλέον γεγονός. Οι αρχές της Βικτόρια απέρριψαν την visa του Νόβακ Τζόκοβιτς και του ζήτησαν να αποχωρήσει από

την Αυστραλία στην διάρκεια της ημέρας, την ώρα που οι δικηγόροι του Σέρβου τενίστα καταθέτουν έφεση ώστε ο Νόλε να μείνει στην Μελβούρνη και να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open.

Ο Τζόκοβιτς και οι άνθρωποί του (προπονητής, φυσιοθεραπευτής κτλ.) έφτασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (5/1) στο αεροδρόμιο Τουλαμαρίν, χωρίς να έχουν όμως τα απαραίτητα έγγραφα. Ο Σέρβος είχε πάρει ιατρική εξαίρεση, ο πρωθυπουργός της χώρας είχε προαναγγείλει την αυστηρή εξέτασή της και τελικά, μετά από σχεδόν εννέα ώρες στις οποίες συνέβησαν πολλά, η απόφαση για την απόρριψη της visa έκλεισε (;) την υπόθεση σύμφωνα με την ιστοσελίδα theage.com και τις πληροφορίες του δημοσιογράφου Πολ Σάκαλ.

Breaking: Novak Djokovic's visa has been cancelled. He's been told to leave the country today, two sources confirmed to @theage. His Lawyers are in the process of appealing. He's not demonstrated to Border Force sufficient evidence for his exemption
theage.com.au
Novak Djokovic threatens legal action after visa refusal leaves him stranded
Djokovic will mount a legal challenge to the last-minute rejection of his visa, after spending eight hours in detention at Melbourne Airport pleading his case to border officials overnight.

Από τη στιγμή που οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς έχουν αναλάβει δράση, η λογική λέει ότι ίσως υπάρχουν κάποιες πιθανότητες ανατροπής, ελάχιστες ενδεχομένως καθώς φαίνεται πως οι Αυστραλοί είχαν σχεδιάσει τις κινήσεις τους πριν από την άφιξη του Σέρβου στην χώρα.

Τι είχε προηγηθεί

Οι αυστραλιανές Αρχές, έπειτα και από την έντονη πίεση της κοινής γνώμης, αποφάσισαν να μην του παρέχουν βίζα για παραμονή στη χώρα, όπου θα διεξαχθεί το Australian Open, ένα σημαντικό τουρνουά και μέρος του Gran Slam.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε στην Αυστραλία θεωρώντας ότι με την «ιατρική εξαίρεση» για το εμβόλιο που είχε δεν θα υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο αυτές τις ώρες βρίσκεται μπλοκαρισμένος στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, με τις Αρχές να μην του επιτρέπουν την είσοδο.

 

Ο Σέρβος προσγειώθηκε στο Tullamarine – το διεθνές αεροδρόμιο της Μελβούρνης – στις 23:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδας), αλλά τον περιμένει μια μακρά νύχτα, μετά την ειδοποίηση των Αρχών για λανθασμένη βίζα που παρουσίασε η ομάδα του παίκτη.

Το tweet που δημοσίευσε η Τζάαλα Πάλφορντ, μεταβατική υπουργός αθλητισμού της πολιτείας της Βικτόρια, χρονολογείται από εκείνα τα λεπτά.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ρώτησε εάν θα υποστηρίξουμε την αίτηση βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς για την είσοδο στην Αυστραλία. Δεν θα παρέχουμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς υποστήριξη ατομικής αίτησης βίζας για να συμμετάσχει στο Australian Open 2022. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε δύο σημεία: η έγκριση της βίζας είναι θέμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι ιατρικές εξαιρέσεις είναι θέμα των γιατρών», έγραψε.

Ως εκ τούτου, οι ίδιες οι αρχές της Βικτώριας -όπως δήλωσε η υπουργός- αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη βίζα του τενίστα. Σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα The Age, ο Νούμερο 1 τενίστας στον κόσμο ανακρίθηκε από αξιωματούχους της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης σε δωμάτιο αεροδρομίου μέχρι τουλάχιστον τις 01:15 π.μ. τοπική ώρα

Και οι ερωτήσεις αφορούσαν την τεκμηρίωση για την αίτηση εξαίρεσης, η οποία δεν ήταν επαρκής: δεν είναι σαφές εάν μια λοίμωξη από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες – η οποία υποπτεύεται ότι μπορεί να δικαιολογεί την εξαίρεση του παίκτη – είναι επαρκής για να διασφαλιστεί η είσοδος στην Αυστραλία, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές.