Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Συναυλία με έργα του Ηλία Ανδριόπουλου από το Ηρώδειο με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη

   


 

Μια μοναδική συναυλία του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου θα προσφέρει στους τηλεθεατές η Βουλή Τηλεόραση, αυτή την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου στις 19:00. Η συναυλία έλαβε χώρα στο Η­ρώδειο το 1994 με κορυφαία ερμηνεύτρια του έργου την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και με την συμ­μετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού και της Χορωδίας της ΕΡΤ.

Στη συναυλία παρουσιάζονται οι «Προσανατολισμοί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, αποσπά­σματα από τα «Λαϊκά Προάστια» σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, καθώς και τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και Μιχάλη Μπουρμπούλη. 

Σχετικά με τους «Προσανατολισμούς», ο Οδυσσέας  Ελύτης έγραψε το έργο αρκετά νέος, στην δεκαετία του 1930.  Ήταν η πρώτη του ποιητική συλλογή, η οποία εκδόθηκε το 1940, φέρ­νοντας μία ανατροπή στα ποιητικά πράγματα της εποχής. Τα τολμηρά υπερρεαλιστικά στοιχεία που εισήγαγε, η νεανική φρεσκάδα, το άπλωμα τη φαντασίας στο συναίσθημα, στο όνειρο και στην εικόνα, του έδωσαν γρήγορα μία περίοπτη θέση στην συντροφιά των σημαντικότερων εκ­προσώπων της Γενιάς του ‘30. Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο: «Βλέποντας τους Προσανατολισμούς με την ματιά του μουσικού που αφήνεται να τον συγκινήσει η Ποίηση, θα έλεγα ότι πρόκειται για λυρικούς ερωτικούς ύμνους, που τραγου­διούνται την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Είναι τα πετάγματα της ψυχής, που μας ταξιδεύουν σε μία άλλη ονειρική πραγματικότητα, νεανική και αιώνια» 

Συναυλία με έργα του Ηλία Ανδριόπουλου από το Ηρώδειο με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη

Αυτή την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου στις 19:00 στη Βουλή Τηλεόραση

Βουλή Τηλεόραση-Επικοινωνία

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 11, Αθήνα

Τηλ: 210- 3735035

Tv-epikoinonia@parliament.gr