Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

ΚΙΝΑΛ: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές – Πού και πώς ψηφίζετε

 ΚΙΝΑΛ: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές - Πού και πώς ψηφίζετε

Στις εφτά το πρωί αρχίζει η ψηφοφορία για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής. Κάλπες θα στηθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Πού και πώς μπορείτε να ψηφίσετε, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και τι ισχύει για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Στις 5 και 12 Δεκεμβρίου 2021 (αν χρειαστεί δεύτερος γύρος) θα διεξαχθούν οι εκλογές που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ). Οι υποψήφιοι για το αξίωμα του Προέδρου είναι οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Χρηστίδης.

Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για τα εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα στον διαδραστικό χάρτη. Συγκεκριμένα, εκλογικά κέντρα υπάρχουν και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 817 σημεία σε όλη τη χώρα.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ημερομηνία και ώρες εκλογικής διαδικασίας

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής διεξάγονται την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 από τις 07:00 μέχρι τις 19:00 κι εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος, δηλαδή κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (το 50% +1 των ψήφων), αυτός θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 τις ίδιες ώρες. Τη δεύτερη Κυριακή κερδίζει όποιος εξασφαλίσει τη σχετική πλειοψηφία, δηλαδή όποιος είναι πρώτος σε ψήφους. Σημειώνεται ότι κάποιος που δεν θα προσέλθει για ψήφο την πρώτη Κυριακή, δεν μπορεί να ψηφίσει τη δεύτερη.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποιοι έχουν το δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος. Όλοι όσοι ψηφίσουν καταβάλλουν συνδρομή τριών (3) ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διεξαγωγής της διαδικασίας. Δικαίωμα ψήφου δεν έχουν πολίτες που είναι εγγεγραμμένα μέλη άλλου κόμματος.

Στα εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου. Εκλογικά κέντρα θα υπάρχουν σε 22 πόλεις του εξωτερικού, που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πώς ψηφίζετε

Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος για να ψηφίσουν πρέπει να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο με το έγγραφο ταυτοποίησης τους και αφού μπουν στο παραβάν με το ψηφοδέλτιο και τον φάκελο που θα τους δοθεί από την Εφορευτική Επιτροπή, να σημειώσουν έως έναν (1) σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που επιθυμούν. Έπειτα, μόλις τοποθετήσουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τον δίνουν στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τέλος, οι ψηφοφόροι ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη.