Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Tibulis: Ένα ιδιότυπο μουσείο στο Θολό Ηλείας, που ζουν μόνο κούκλες.

 

Eurokinissi / EUROKINISSI
Δύο κούκλες παραμονεύουν στην πόρτα του μουσείου «Tibulis», το οποίο πρόκειται για μία παλιά μονοκατοικία γεμάτη από κούκλες βιτρίνας και οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα έβρισκε στα σκουπίδια, από παλιές κορνίζες με τη φωτογραφία του βασιλιά μέχρι ένα πακέτο τσιγάρα. Το μουσείο βρίσκεται 9χλμ. νότια της Ζαχάρως Ηλείας, στο δρόμο ανάμεσα στα χωριά Θολό και Λέπρεο και είναι δημιούργημα ενός ζευγαριού συνταξιούχων από τη Γερμανία του Τίμπορ και της Ούλις, που μένει εκεί.

 Κουκλόσπιτο στην Ηλεία 

Το ιδιόμορφο και μυστηριώδες καφενείο, παντοπωλείο και μουσείο, λέγεται «Τιμπούλις» και βρίσκεται στη μέση πουθενά, αποτελείται από παλιά αντικείμενα – αντίκες. Οι ιδιοκτήτες το έστησαν έτσι για να ζουν οι κούκλες τους και έστησαν ένα μοναδικό, ίσως και λίγο ανατριχιαστικό σκηνικό. 

Οι κούκλες άλλοτε μοιάζουν να απολαμβάνουν μια μπύρα ή τον καφέ τους ενώ υπάρχει ακόμη και μια κούκλα μωρό σε μια παλιά κούνια. Τα αντικείμενα από τα οποία είναι στημένο αυτό το ιδιότυπο μουσείο είναι από σκουπίδια μέχρι αντίκες αξίας λόγω της παλαιότητάς τους. Όλα δένουν αρμονικά με έναν παράξενο τρόπο και δημιουργούν αυτό το σκηνικό.

Οι κούκλες της βιτρίνας είναι πολλές φορές στημένες στα μπαλκόνια και αν τις δεις από μακριά μπορεί να νομίζεις ότι πρόκειται για αληθινούς ανθρώπους. Μέσα στο κτήριο θα δεις από γιαταγάνια μέχρι μπαούλα και παλιές κούνιες.

Μάλιστα οι κούκλες δεν μένουν ποτέ στην ίδια θέση. Κάθε φορά που θα πας εκεί θα συναντήσεις ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό.

Επειδή οι ιδιοκτήτες του πέραν των άλλων έχουν φαντασία και χιούμορ, μετονόμασαν πρόσφατα το καφενείο – παντοπωλείο σε Άλεξ. Τζίπρας. Οποιαδήποτε συνωνυμία με πολιτικά πρόσωπα, δεν είναι τυχαία.

Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη και αν θέλετε να πείτε ένα έμπρακτο ευχαριστώ στους ευρηματικούς και φιλόξενους ιδιοκτήτες μπορείτε να κάτσετε να πιείτε τον καφέ σας ή να αγοράσετε κάποιο από τα παραδοσιακά προϊόντα που υπάρχουν προς πώληση.

Μία ενδεικτική γεύση από το «στοιχειωμένο» κουκλόσπιτο – χωριό στο παρακάτω βίντεο του nikos.tsiak.