Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Καιρός – Αττική: Άνοιξαν οι ουρανοί και κόλαση στους δρόμους - Ζημιές και πλημήρες στη Δυτική Ελλάδα

 Κακοκαιρία – «Άνοιξαν» οι ουρανοί στην Αττική – Καταρρακτώδης βροχή και χαλαζόπτωση

Λίγα λεπτά μετά τις 2:30 το μεσημέρι της Παρασκευής (26.11.2021) ο καιρός στην Αττική παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση

Σύμφωνα με το Meteo.gr,  στην Αττική βρέχει καταρρακτωδώς σε Γκάζι, Πάρνηθα, Άνω Λιόσια, Βίλια, Πατήσια, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Περιστέρι, Νίκαια, Πειραιά.

Τριανταπέντε κλήσεις στην πυροσβεστική για απομάκρυνση και για κοπές δέντρων. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία στον Ασπρόπυργο στην περιφερειακή διυλιστηρίων από το ύψος των διυλιστηρίων έως τα Νεόκτιστα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Επίσης, στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου από το 15ο έως το 18ο χλμ. και στις δύο κατευθύνσεις.

Σημειώνεται ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά και στα βορειοανατολικά είναι τοπικά έντονα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. 

Σημαντικά προβλήματα έχουν σημειωθεί σε μεγάλο τμήμα της δυτικής Ελλάδας εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει εδώ και λίγες ώρες τη χώρα. Ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις έχουν σημειωθεί στην Κέρκυρα, στην Ζάκυνθο, ενώ στην Ναύπακτο σημειώθηκε κατολίσθηση κοντά στο αστυνομικό τμήμα. Πλημμύρες σημειώθηκαν στην Ηλεία  και συγκεκριμένα στους δήμους Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Πηνειού και Ήλιδας, όπου μεγάλες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν γίνει περισσότερες από 10 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, καθώς και τρεις κλήσεις για κοπές δέντρων. Επίσης εκκενώθηκαν, για προληπτικούς λόγους, ένας παιδικός σταθμός και ένα νηπιαγωγείο στη Βάρδα. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και με τη βοήθεια των μηχανημάτων η κυκλοφορία άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά. Πληροφορίες αναφέρουν πως τρακτέρ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους μαθητές από το δημοτικό σχολείο του Βαρθολομιού.

Ακόμη, λόγω της βροχόπτωσης έκλεισε η εθνική οδός Πατρών-Πύργου, στο ύψος του Κουρτεσίου (ανάμεσα στη Βάρδα και στα Λεχαινά), λόγω του όγκου των υδάτων που υπήρχαν στο οδόστρωμα.

Σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται και στην Δυτική Αχαΐα , καθώς η σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσε πλημμύρες σε καλλιέργειες και δρόμους. Έχουν μετατραπεί σε λίμνες, καθώς η επικάλυψη μεγάλων επιφανειών με ναύλον, δεν επιτρέπει την απορρόφηση του νερού. Αποτέλεσμα τα νερά να “μπουκώνουν” σε γεφύρια η κατασκευή των οποίων χρονολογείται εδώ και 50 χρόνια, να υπερχειλίζουν και να πλημμυρίζουν δρόμοι, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος είχε προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις και τους καθαρισμούς. Μποντέικα, Λάππα, Άραξος, Σαγέικα, Λακόπετρα, είναι τα σημεία που επιχειρούν τα συνεργεία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, ενώ από τα ξημερώματα, έχουν ενεργοποιηθεί με εντολή του Δημάρχου Σπύρου Μυλωνά και οι 6 ιδιώτες εργολάβοι. Το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών έχει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αχαΐας, Κώστας Ταπεινός.

Στο μεταξύ, στην Ναύπακτο, εξ αιτίας της κατολίσθησης που σημειώθηκε πίσω από το κτίριο όπου στεγάζεται το αστυνομικό τμήμα, από την πλευρά του Ειρηνοδικείου., προκλήθηκαν ζημιές σε δύο υπηρεσιακά οχήματα. Μεγάλες ζημιές σε ξενοδοχειακές μονάδες άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε νωρίς το πρωί της Πέμπτης το Καλαμάκι Ζακύνθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξηλώθηκαν ηλιακοί θερμοσίφωνες, πέργκολες, πλημμύρισαν δρόμοι και κτήρια. Παράλληλα, προβλήματα σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην Κέρκυρα καθώς οι άνεμοι που έπνεαν στο νησί ήταν της τάξεως 7 με 8 μποφόρ, ενώ σημειώθηκαν σποραδικές καταιγίδες.

Από τις επόμενες ώρες και σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά τμήματα, όπου οι τοπικές βροχές και καταιγίδες θα διατηρηθούν και κατά τις βραδινές ώρες.