Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Χαμός με το σχέδιο της FIFA για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια – Στα σκαριά ευρωπαϊκό μποϊκοτάζ

 uefa 

H απόφαση της FIFA να προχωρήσει το σχέδιό της για διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια και η σθεναρή αντίσταση της UEFA σε αυτή την προοπτική, φαίνεται ότι οδηγεί σε μεγάλη αναταραχή το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Συγκεκριμένα, περισσότερες από 12 από τις 55 ομοσπονδίες της UEFA, είναι πρόθυμες να εγκαταλείψουν τη FIFA, σύμφωνα με το Associated Press (AP), με τις σκανδιναβικές ομοσπονδίες να υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ.

«Εάν η πλειοψηφία στη FIFA αποφασίσει να υιοθετήσει μια πρόταση για διετή Παγκόσμια Κύπελλα, οι σκανδιναβικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες θα πρέπει να εξετάσουν περισσότερες ενέργειες και σενάρια που είναι πιο κοντά στις βασικές μας αξίες από ό, τι αντιπροσωπεύει η τρέχουσα πρόταση της FIFA,» ανέφεραν σε κοινή δήλωση Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία και Νήσοι Φερόε.

Η αποχώρηση από τη FIFA, σε κάθε περίπτωση, δεν θα είχε επιπτώσεις στην UEFA. Επιπλέον, υπήρξαν πρόσφατες ομοσπονδίες όπως το Γιβραλτάρ που τα τελευταία χρόνια ανήκε μόνο στην UEFA για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι που η FIFA το αναγνώρισε επίσης.

Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα της αποχώρησης από τη FIFA είναι σύμφωνη με τα σχέδια του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Να σημειωθεί ότι η FIFA παραδέχεται στο καταστατικό της ότι η έξοδος από αυτήν είναι μια νόμιμη επιλογή. Σύμφωνα με το άρθρο 18, μια ομοσπονδία μέλος μπορεί να παραιτηθεί με σχετική προειδοποίηση.

Προειδοποίηση από Τσέφεριν

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, προειδοποίησε τον ομόλογό του της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία για το σχέδιο για διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου, λέγοντας ότι θα υπάρξουν «τρομερές συνέπειες» σε μια τέτοια κίνηση. Το συμβούλιο της FIFA συνεδριάζει αργότερα σήμερα και τα σχέδια για ένα νέο διεθνές ημερολόγιο αγώνων, συμπεριλαμβανομένου ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια, είναι στην ατζέντα. Η FIFA έχει προγραμματίσει να ληφθεί απόφαση σχετικά με την πρόταση τον Δεκέμβριο και πηγές ανέφεραν ότι μπορεί να διεξαγάγει ψηφοφορία σε «παγκόσμια σύνοδο κορυφής» και των 211 ενώσεων μελών στις 20 Δεκεμβρίου.

Μια απόφαση σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο ή σύνοδος κορυφής, με ψήφο επί των προτάσεων, θα μπορούσε να ληφθεί στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Τετάρτης, αλλά η UEFA είναι κάθετα αντίθετη στην ιδέα. Χθες ο Τζιάνι Ινφαντίνο συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τις 55 εθνικές ομοσπονδίες της UEFA και οι προτάσεις δέχτηκαν εκτεταμένη κριτική και απόρριψη.

Σύμφωνα με το Reuters, που φέρεται να άκουσε μια ηχογράφηση της συνάντησης, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν προέτρεψε τον Ινφαντίνο να μην τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία τον Δεκέμβριο. «Ζητώ σοβαρά από εσάς και τη FIFA να μην πιέσετε για ψήφο, γιατί αυτό θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για το ποδόσφαιρο γενικά», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA. «Δεν νομίζω ότι θα ήταν σοφό να πάμε σε ψηφοφορία για ένα τέτοιο θέμα. Όχι μόνο επειδή θα έχουμε σοβαρές συνέπειες, αλλά και επειδή οι ενδιαφερόμενοι όπως οι σύλλογοι και τα πρωταθλήματα δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και αυτή η ιδέα είναι επιζήμια για την ύπαρξή τους», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι από την ιταλική, ρουμανική, γερμανική, πορτογαλική και άλλες ομοσπονδίες κατέστησαν σαφές στον Ινφαντίνο την άποψή τους ότι οι αλλαγές θα ήταν επιζήμιες για το παιχνίδι και επέκριναν επίσης τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη διαδικασία διαβούλευσης.

Ο Ραζβάν Μπουρλεάνου, πρόεδρος της ρουμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, υπενθύμισε στον Τζιάνι Ινφαντίνο ότι η ομοσπονδία του του ήταν μία από τις ευρωπαϊκές, που τον υποστήριξαν στην εκλογή του ως προέδρου της FIFA. «Σας εμπιστευτήκαμε για τη δημιουργία μιας οργάνωσης που υπερβαίνει τις διαιρέσεις και δημιουργεί ενότητα», είπε πριν υποστηρίξει ότι η ψηφοφορία του Δεκεμβρίου θα προκαλέσει διχασμό. «Θα ήταν μια ψηφοφορία που θα  θέσει την Ευρώπη ενάντια στην Αφρική και την ποδοσφαιρική ένωση της Καραϊβικής», πρόσθεσε.

Ο Τιάγκο Κραβέιρο, διευθύνων σύμβουλος της πορτογαλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, εξήγησε ότι μια καλύτερη ιδέα θα ήταν ένα επιπλέον Παγκόσμιο Κύπελλο να περιλαμβάνει μόνο ομάδες που δεν είχαν προκριθεί στην προηγούμενη διοργάνωση. «Κρατάτε τον λόγο σας ότι η FIFA θα προχωρήσει σε αυτό το έργο μόνο εάν δεν βλάψει κανέναν;» ρώτησε τον Ινφαντίνο.

Ο Ινφαντίνο απάντησε ότι αυτή η ιδέα θα εξεταστεί. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο. Δεν θα προχωρήσουμε σε καμία πρόταση εάν κάποιος ζημιωθεί. Χαιρετίζω την ιδέα του Τιάγκο αυτό είναι κάτι που θα μελετηθεί και σίγουρα κάτι που πρέπει να κάνουμε», επισήμανε ο Ελβετός-Ιταλός. «Ο ρόλος μου ως πρόεδρος της FIFA είναι να διευκολύνει τον διάλογο, να διευκολύνει τις προτάσεις, δεν είμαι εγώ που αποφασίζω, αυτοί που αποφασίζουν θα είστε εσείς».

Ο Ινφαντίνο πρόσθεσε «η πόρτα είναι ανοιχτή για να παρουσιαστούν  και άλλες προτάσεις» σχετικά με το μέλλον του παιχνιδιού και των διοργανώσεων.

UEFA: Απώλειες 2,5 έως 3 δισ. ευρώ για τις ομοσπονδίες από το διετές Μουντιάλ

Απώλειες μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών για τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, αναφέρει μελέτη που παραγγέλθηκε από την UEFA, σε περίπτωση που υιοθετηθεί το σχέδιο FIFA για την αναθεώρηση του διεθνούς ημερολογίου με την διεξαγωγή Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια.

Η UEFA, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑFP) παρουσίασε χθες, τα ευρήματα αυτής της μελέτης στους ηγέτες των 55 ομοσπονδιών μελών της.

Αυτή η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη το πιθανό πρόσθετο έλλειμμα για τα εθνικά πρωταθλήματα, διευκρινίζουν οι γαλλικές εφημερίδες «Le Monde» και «L’Equipe», οι οποίες αποκάλυψαν το περιεχόμενο του εγγράφου.

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία αντιστέκεται στη μεταρρύθμιση του διεθνούς ημερολογίου που υπερασπίζεται η FIFA, η οποία προβλέπει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια από το 2028.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος συνεχίζει τις διαβουλεύσεις, το εγχείρημά θα οδηγούσε σε καλύτερα οφέλη για τις ομοσπονδίες, ενώ η Le Monde αναφέρει ότι η διοργάνωση του Nations League, θα «εξαφανιζόταν» επίσης, ενώ το Euro θα διοργανωνόταν επίσης κάθε δύο χρόνια, αντί για τέσσερα.