Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Δημοσκόπηση για την Δυτική Ελλάδα – Πόσο προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ Η διαχείριση της πανδημίας δεν προκάλεσε φθορές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 Δημοσκόπηση για την Δυτική Ελλάδα – Πόσο προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 

Σταθερά προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ, ενώ η Ελληνική Λύση βρίσκεται στην 4η θέση.

Η υπεύθυνη τμήματος Έρευνας και Τεκμηρίωσης της DATA Consultants, Θάλεια Κανελλοπούλου αναλύει τα ευρήματα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για κάθε νομό ξεχωριστά στο pelop.gr.

Όπως αναφέρεται, η διαχείριση της πανδημίας δεν προκάλεσε φθορές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Δυτική Ελλάδα.

Αντιθέτως, η ΝΔ εμφανίζεται με κέρδη 3,2% μονάδων, σύμφωνα με το γκάλοπ της DATA C, το οποίο μας φωτίζει τον προθάλαμο του πολιτικά κρίσιμου χειμώνα 2021-22. Η κυβερνητική πλειοψηφία δείχνει σταθερή και συμπαγής, αλλά χωρίς εισροές από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς του δεν βρίσκει τρόπο να αυξήσει τα ποσοστά του, αλλά προσβλέπει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του 2019, που προς το παρόν κρατούν αποστάσεις, αλλά πάντως στην τελευταία αναμέτρηση τελικά στράφηκαν υπέρ του, παρά τις φθορές της κυβερνητικής του θητείας.

Η Ελληνική Λύση επωφελείται από το γενικότερο μούδιασμα της κοινής γνώμης και εμφανίζεται ως τέταρτο κόμμα στην περιφέρειά Δυτικής Ελλάδας πίσω από το ΚΙΝΑΛ.

Στη δημοσκόπηση αυτή δοκιμάζεται και αξιολογείται μια διαφορετική μέθοδος εκτίμησης ποσοστών των κομμάτων και των αναποφάσιστων πολιτών από την DATA C.

Η DATA C, από τον Δεκέμβριο΄20 εισήγαγε μια νέα μέθοδο ανάλυσης της πρόθεσης ψήφου (αναφέρεται ως «Εκτίμηση») με βάση την οποία δε σταθμίζει αλλά υπολογίζει για κάθε κόμμα, την μεταβολή ανάμεσα στις ερωτήσεις «τι ψηφίσατε το 2019» και «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε αύριο εκλογές» και την εφαρμόζει πάνω στο ποσοστό των εκλογών του 2019 επί των εγγεγραμμένων.

Τα ευρήματα της έρευνας

Εάν είχαμε εκλογές αύριο, βάσει της δημοσκόπησης, η ΝΔ θα ήταν πρώτο κόμμα στην ΠΔΕ, με ποσοστό 23,9% επί των εγγεγραμμένων. Το 2019 στις εθνικές εκλογές είχε λάβει 20,7% (η ποσοστό 36,17% επί των εγκύρων) κατά συνέπεια η μέτρηση καταγράφει αύξηση της Ν.Δ. σε σχέση με τις εθνικές εκλογές κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η συνοχή του κόμματος, είναι υψηλή (71,3%), το ποσοστό των αναποφάσιστων καταγράφεται στο 12,8% και μικρές είναι οι διαρροές προς άλλα κόμματα (7%).

Στις εθνικές εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΔΕ προηγήθηκε της ΝΔ με ποσοστό 0,7% επί των εγκύρων. Η δημοσκόπηση καταγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 22,1% ενώ στις εκλογές είχε λάβει 21,1% (η ποσοστό 36,83% επί των εγκύρων). Η συνοχή του κόμματος είναι χαμηλή (58,6%) ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων (23,2%).

Η άρνηση ψήφου που τον Δεκέμβριο’20 καταγραφόταν σε μεγάλα ποσοστά (12,3%) εμφανίζεται σήμερα σαφώς μειωμένη (4,5%) γεγονός που πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες βιώνουν πλέον μια νέα κανονικότητα.

Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 20,8% των πολιτών της ΠΔΕ, ποσοστό σημαντικό, το οποίο σε συνδυασμό με το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν (4,5%) και αυτούς που δεν απάντησαν (1,9%) φθάνει το 27,2%.