Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΘ 2021 – Συνέντευξη Τύπου Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία»

 ΔΕΘ 2021 – Συνέντευξη Τύπου Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία» 

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία», δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής (12.09.2021), στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2021, απορρίπτοντας για άλλη μία φορά τα σενάρια για πρόωρες κάλπες.

«Τι θα είχα να κερδίσω από τις πρόωρες εκλογές; Ποτέ δεν σκέφτηκα πρόωρες εκλογές. Έχουμε ισχυρή αυτοδυναμία… Θα ήταν πράξη πολιτικού τακτικισμού. Δεν το συνηθίζω», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι προσβλέπει σε νίκη στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό, όπως σημείωσε, σχεδιάζει το μέλλον της χώρας με ορίζοντα δεκαετίας.
Απαντώντας στην προσέγγιση της αντιπολίτευσης στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους δηλώνοντας με έμφαση: «Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα». «Μπερδεύτηκα με το τι ζητά ο κ. Τσίπρας. Ζητάει εκλογές και ταυτόχρονα δεν ζητάει», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από τις πρώτες κάλπες και αν δεν προκύψει θα πάει και σε δεύτερες κάλπες. «Ποια η άλλη επιλογή; Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν νομίζω να ήθελε ο λαός να ζήσει το ’15», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η απλή αναλογική, δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με την συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων την οποία και αποκλείω», πρόσθεσε, αποκλείοντας κατηγορηματικά συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το δεύτερο κόμμα.

Απαντώντας στην ερώτηση  αν η κυβέρνηση θα λάβει πιο σκληρά μέτρα για τους επίορκους υγειονομικούς με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, ή αν θα αφήσει το θέμα της εξέτασης αυτών των περιπτώσεων μόνο στα Πειθαρχικά Συμβούλια, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε καταρχήν «αδιανόητη» τη στάση αυτή των λειτουργών στον χώρο της Υγείας. «Θα εξαντλήσουμε κάθε πειθαρχική αυστηρότητα και θα κινηθεί και η Δικαιοσύνη. Το θέμα δεν είναι τελικά τόσο μαζικό. Η δημοσιοποίηση των περιπτώσεων και η χλεύη από τους συναδέλφους τους είναι πιο αποτρεπτικό μέτρο από την όποια αυστηρή πειθαρχική ποινή ή την απόφαση της Δικαιοσύνης», απάντησε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για αποπομπή των επίορκων από την υπηρεσία τους.

Στο θέμα της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι η χώρα δεν θα κλείσει και δεν θα περιοριστούν οι οικονομικές δραστηριότητες, ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό όλων όσων δεν το έχουν πράξει ως σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην στρατηγική της διενέργειας πολλών τεστ αλλά και στη στρατηγική των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι χωρίς να αποκλείει τίποτα δεν είναι στις προθέσεις του η επέκταση της υποχρεωτικότητας πέραν των υγειονομικών και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου», τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι προωθείται άμεσα η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε υγειονομικούς και όσους πολίτες έκαναν στο εμβόλιο τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του, αλλά και στους άνω των 60 ετών και τους ανοσοκατεσταλμένους συμπολίτες μας.

Λίγες ώρες πριν από την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. «Προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας» πρόσθεσε, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό των μαθητών γυμνασίου και λυκείου, αλλά και όσων εκπαιδευτικών δεν το έχουν πράξει ήδη.
«Είναι βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Να μιλήσουμε με τους παιδιάτρους. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα self test. Αν σε ένα τμήμα έχουμε πάνω από 50% άρρωστα παιδιά το τμήμα θα κλείσει. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει», δήλωσε.
Παράλληλα χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι, δείχνοντας «μεγάλη ωριμότητα», όπως είπε.

Ο Πρωθυπουργός με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την αρχική επιλογή του πρώην υπουργού Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, για την ηγεσία του νέου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, εξήγησε πως για τον ίδιο «το αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και θεώρησα ότι θα ήταν ευκαιρία να προτείνω το εν λόγω υπουργείο σε έναν άνθρωπο που είχε αυτές τις επιχειρησιακές ικανότητες».
Αναφερόμενος σε όσα ακολούθησαν και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ανέβασε τους τόνους: «Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης. Συνομιλώ με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν δεν έχω και πολλά να πω».

Παράλληλα, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ποτέ δεν έβαλε πραγματικά πλάτη στο θέμα του εμβολιασμού του πληθυσμού, κάνοντας ειδική αναφορά στη στάση του Παύλου Πολάκη στο θέμα και την παρουσία του δίπλα σε εκδηλώσεις αντιεμβολιαστών.

Αναφορικά με το… τσουνάμι ακριβείας από αυτό το μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα φαινόμενο με διεθνή έκταση. «Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ήταν τον Αύγουστο στο 1,9%» δήλωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα και θα το στηρίξει περαιτέρω με τα μέτρα που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ. «Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, λογαριάζουμε να τα ενεργοποιήσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2022», τόνισε. Παράλληλα, προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους στην αγορά, προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις στην νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Μιλώντας για τις αυξήσεις στο ρεύμα, οι οποίες, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (11.09.2021) θα καλυφθούν κατά 80% από την κυβέρνηση για ένα τρίμηνο, μέσω του νέου ταμείου ενεργειακής μετάβασης, δεσμεύτηκε ότι εάν χρειαστεί και στην συνέχεια θα γίνουν ξανά παρεμβάσεις. «Αφορά όλους… Μιλάμε για απειροελάχιστες αυξήσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Τη Δευτέρα (13.09.2021), όπως είπε, θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους «η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα».

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι σήμερα δεν είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για το σχεδιασμό της κυβέρνησης και ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις με την κατάρτιση και κατάθεση του προυπολογισμού. «Θέλουμε να έχουμε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ. Θέλουμε τα μέτρα να είναι δίκαια», τόνισε.
«Δεν έχουμε πει ποτέ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τον έχουμε ήδη μειώσει συνολικά 22%, είπε, λέγοντας πως οι μειώσεις είναι μεσοσταθμικές καθώς θα υπάρχουν περιοχές που θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ γιατί οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι δίκαιες για όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αισθάνεται πολύ ασφαλής με την πρόβλεψη για 5,9% για το 2021, ενώ μιλώντας για τις εξαγγελίες χτες από το Βελλίδειο, σημείωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι «να δημιουργεί πλούτο και αυτός να μοιράζεται σε όλους τους Έλληνες». Στον αντίποδα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στήριξε τη μεσαία τάξη.

Ειδικότερα για τα μέτρα που αφορούν στη στήριξη της νέας γενιάς και την κριτική της αντιπολίτευσης για επιχείρηση προσέγγισης τους, απάντησε ότι… δεν μπορεί να βγάλει άκρη με τις ανακοινώσεις τους, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Μας λένε ότι δίνουμε ψίχουλα και από την άλλη ότι τα δίνουμε όλα για να πάμε σε εκλογές», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι νέοι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν τις ευκαιρίες που έπρεπε να έχουν. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για να συνομιλήσει με νέους και να ακούσει τα αιτήματά τους. «Δίνουμε κίνητρα από το πρώτο ένσημο», είπε και απηύθυνε ερώτημα προς την αντιπολίτευση εάν κρίνει σωστό το μέτρο.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απολύτως σωστή τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι προτιμά ένας νέος να μπει σε δημόσιο ΙΕΚ και να βγει web designer αντί να πάει σε ένα ΑΕΙ από το οποίο δεν θα αποφοιτήσει.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήρθε για να μείνει δήλωσε, τονίζοντας ότι δεν είναι 40.000, αλλά 14.000 παιδιά που δεν μπήκαν στα πανεπιστήμια φέτος.

Αναφορικά δε με την ασφάλεια στα πανεπιστήμια σημείωσε ότι η αστυνομία θα χρησιμοποιηθεί όταν είναι πλήρως έτοιμη «γιατί χρειάζεται εκπαίδευση». «Δεν ακυρώνεται η πολιτική μας, θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να είμαστε πλήρως έτοιμοι… Δεν υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια που να μπαίνει ο καθένας στο εξωτερικό, το ίδιο πρέπει να γίνει και στα ελληνικά ιδρύματα», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε η πολιτική της Ελλάδας για την Τουρκία δεν αλλάζει. «Το δικαίωμα στην αυτοάμυνας είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο από την πατρίδα μας», δήλωσε, απαντώντας στις προκλητικές αιτιάσεις της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Στο ερώτημα αν πρόκειται να έχει νέα επαφή με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα τους στις Η.Π.Α. δεν συμπίπτουν.

Παράλληλα κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να συνεργαστεί περισσότερο με την Ελλάδα στα ζητήματα του μεταναστευτικού. «Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να προστατεύσει τα σύνορά της» τόνισε, προσθέτοντας με έμφαση ότι θα… σπάσει και θα «τσακίσει» τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών.

Αναφορικά με τις πιο δύσκολες στιγμές της θητείας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «πέρυσι ήταν δύσκολα τα πράγματα με την Τουρκία. Συναισθηματικά πιο δύσκολη στιγμή ήταν οι πυρκαγιές. Όμως η διαχείριση τέτοιων κρίσεων είναι μέσα στις επιταγές των σύγχρονων κυβερνήσεων».

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, απάντησε πως «δεν σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις, αλλά βλέπω την μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά. Δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα, ούτε αριστερόμετρα, αυτό το οποίο κοιτώ είναι να γράφει πολλές στροφές».