Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Άδειες γονέων Δημοσίων Υπαλλήλων: Τι ορίζει η 49η Εγκύκλιος ΥΠΕΣ

  

Ειδική Ενότητα για τις άδειες ειδικού σκοπού των γονέων που είναι Υπάλληλοι στο Δημόσιο Τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνει η 49η κορωνο-Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, που εκδόθηκε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

 

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο όρισε τα εξής:

« Δεδομένου ότι η άδεια ειδικού σκοπού συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, η λήξη της άδειας αυτής προσδιορίζεται από τη λήξη λειτουργίας των ως άνω σχολικών μονάδων και βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Διευκρινίζεται εν προκειμένω ότι εφόσον κατά την ημερομηνία λήξης λειτουργίας των ως άνω εκπαιδευτικών μονάδων, οι Υπάλληλοι δεν έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο τετραήμερο, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, ΔΕΝ επιβαρύνονται με την χρήση κανονικής άδειας για τις ημέρες (μία, δύο ή τρεις) που ήδη έχουν κάνει χρήση, αλλά οι άδειες αυτές χρεώνονται ως άδεια ειδικού σκοπού, καθώς δεν δύναται να συμπληρωθεί το απαιτούμενο τετραήμερο. »

 

Κατά τα λοιπά, η  Εγκύκλιος αναφέρει τα μέτρα που, όπως έχει ήδη παρουσιάσει ο AIRETOS.GR  , ορίστηκαν με την ΚΥΑ του Σαββάτου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο της Εγκυκλίου που αφορά την εξυπηρέτηση του κοινού στις Δημόσιες Υπηρεσίες, καθώς εισάγει την έννοια του «ΠΛΑΝΟΥ εργασιών υποδοχής και εξυπηρέτησης».  Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:

« (...) Ωστόσο, δεδομένου ότι συντρέχουν ακόμη οι λόγοι που επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θεωρείται πλέον πρόσφορη επιλογή, στο πλαίσιο προστασίας της υγείας τόσο των εξυπηρετούμενων πολιτών όσο και των Υπαλλήλων του Δημοσίου, για την εξυπηρέτηση του κοινού, εφόσον αυτή πραγματοποιείται χωρίς προηγούμενο ραντεβού, η αρμόδια οργανική μονάδα κάθε Υπηρεσίας βάσει του αντικειμένου της και των αρμοδιοτήτων της, να πρέπει να οργανώσει ΠΛΑΝΟ εξυπηρέτησης του κοινού, ώστε να διασφαλίζεται ότι ΔΕΝ θα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο Υπάλληλοι και πολίτες, εφόσον δεν τηρείται η απαιτούμενη αναλογία, ΔΕΝ θα εισέρχονται αδιακρίτως εν συνόλω οι προσερχόμενοι πολίτες χωρίς ραντεβού, εφόσον προηγουμένως δεν έχει διασταυρωθεί η δυνατότητα εισόδου τους βάσει των ισχύοντων μέτρων.

Επομένως, ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ που απασχολούνται στις Υπηρεσίες υποδοχής των εξυπηρετούμενων πολιτών, θα εξετάζεται κάθε αναγκαία παράμετρος προκειμένου να εισέρχονται με όρους ασφάλειας στις Δημόσιες Υπηρεσίες οι πολίτες. (...)

Βάσει όλων των ανωτέρω καλούνται ΟΛΕΣ οι δημόσιες υπηρεσίες να καταρτίσουν ΠΛΑΝΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ υποδοχής και εξυπηρέτησης του κοινού συμβατό με τα ισχύοντα μέτρα, το οποίο θα γνωστοποιείται και στους εξυπηρετούμενους πολίτες με κάθε πρόσφορο τρόπο. »

 

Η αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/167/οικ.13250/28.6.2021, 49η , Εγκύκλιος 

aftodioikisi.gr