Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας- Ζημιές σε σπίτια εκκενώθηκαν οικισμοί και μοναστήρια – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία - Έφτασε μέχρι την Αττική η μυρωδιά του καπνού

 Σχίνο Κορινθίας: Έφτασε μέχρι την Αττική η μυρωδιά του καπνού 

Έντονη ήταν τη νύχτα η μυρωδιά καπνού σε πολλές περιοχές της Αττικής εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας, σε χορτολιβαδική έκταση, καίγοντας σε δύσβατο σημείο. . Παλλήνη, Κηφισιά ακόμα και στα νότια προάστια μύριζε καμένο εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων.

Στην έκτακτη ανακοίνωση του στο Facebook το Forecast Weather Greece τη νύχτα καλούσε τους κατοίκους σε αρκετές περιοχές να κλείσουν τα παράθυρά τους εξαιτίας του καπνού.

 

«Λόγω των Β.δυτικών ανέμων ο καπνός τις επόμενες ώρες ίσως είναι πιο έντονος. Κλείστε τα παράθυρα στις περιοχές που βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο. Από τους Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα Σαλαμίνα, Αίγινα και σε όλη την Αττική. Το μέτωπο είναι μεγάλο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν το πρωί», αναφέρει.

Η μεγάλη φωτιά ξέσπασε τη νύχτα και ήδη με το πρώτο φως της μέρας οι δυνάμεις για την κατάσβεσή της είναι πολύ μεγάλες. Σήμερα το πρωί εκκενώθηκαν, για προληπτικούς λόγους, οι μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής, καθώς και οι οικισμοί, Μάζη και Παρασκευά, επειδή το πύρινο μέτωπο κινείτο ανατολικά και διέσχιζε τα Γεράνεια Όρη. 

 «Εδώ είναι ένα δράμα. Ήταν ένα παρθένο δάσος, ένας πυρήνας ζωής, καταστράφηκε ολοσχερώς. Η φωτιά πηγαίνει προς Αλεποχώρι. Έχει γίνει εκκένωση, έχουν φύγει οι κάτοικοι. Πριν λίγο η φωτιά πέρασε μέσα από τα σπίτια στον οικισμό Βαμβακιές. Στη Μαυρολίμνη κάηκαν σκάφη και σπίτια. Πέρασε από τη θάλασσα. Δεν ξέρω πόσα σπίτια έχουν καεί. Έχει λίγο πέσει ο αέρας τώρα. Η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία κινήθηκαν γρήγορα», εξήγησε μιλώντας στο MEGA o πρόεδρος της κοινότητας Σχίνου, Δημήτρης Λάμπρου.

Στον Σχίνο  επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων,62 οχήματα,το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 9 PZL,1 CHINOOK & 2 E/Π για συντονισμό από αέρος. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυρ/στες. Τις δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός ΠΣ κ. Στέφανος Κολοκούρης.
 Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στον Σχίνο , όπως δήλωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης στον ΣΚΑΪ
«Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ύφεση. Προσπαθούμε τμηματικά να τη σβήσουμε, γιατί είναι μια μεγάλη φωτιά που εξελίχθηκε μέσα σε δάσος με πεύκα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αν και ακόμα τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, ο κ. Κολοκούρης σημείωσε ότι ξεκίνησε μέσα από έναν ελαιώνα.
Πρόσθεσε ότι έχουν κινητοποιηθεί στο σημείο δυνάμεις από όλη την Ελλάδα , καθώς το ανάγλυφο της περιοχής είναι δύσκολο «και θέλω να εξαλείψω κάθε κίνδυνο αναζωπύρωσης».
Τέλος, σημείωσε ότι κάποια σπίτια που βρίσκονταν μέσα στους ελαιώνες  υπέστησαν ζημιές, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή.

Αυτή την ώρα απομακρύνονται προληπτικά κάτοικοι και από το Αλεποχώρι, κυρίως στα νότια και δυτικά του χωριού.

Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το 21ο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα.

«Είναι πάρα πολύ μεγάλη η φωτιά. Είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη η κατάσταση», είπε αναφερόμενος στη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Όπως σημείωσε στον ΑΝΤ1 ο κ. Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν εν κινήσει από την Καλαμάτα, όπου διαμένει, προς την περιοχή της πυρκαγιάς, «έχει κινητοποιηθεί μεγάλη δύναμη για την κατάσβεση της φωτιάς».

Όπως είπε με νόημα ο κ. Νίκας, «η περιοχή αυτή κάθε χρόνο μας δίνει μεγάλες φωτιές. Παίρνουμε τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε, αλλά… Είχαμε και πέρσι φωτιά στο Λουτράκι». Ο Περιφερειάρχης επιβεβαίωσε ότι έχουν καεί σπίτια στην περιοχή του Σχίνου.

 

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία λόγω των δυτικών ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη. Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, για τη φωτιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε δασική έκταση στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας.


Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, νωρίτερα είχαν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Σχίνο, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.