Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο και τον Γ. Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και Βουλευτή της Ρωσικής Κρατικής Δούμα, κ. Sergei Gavrilov και με τον Γ.Γ. της Δ.Σ.Ο. Βουλευτή κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε το έργο που επιτελεί η Δ.Σ.Ο. και αναφέρθηκε στις πρόσφατες πρωτοβουλίες της. Συγκεκριμένα, στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υποστήριξη μιας συμφωνίας για την αναγνώριση της αξίας της Ορθοδοξίας, αλλά και του διαθρησκευτικού διαλόγου, καθώς και στην προκήρυξη παγκόσμιου διαγωνισμού φωτογραφίας για την ανάδειξη εκκλησιών σε όλο τον κόσμο, από τη Σκωτία έως την Κίνα, αφιερωμένων στην του Θεού Σοφία, με προεξάρχουσα την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Τασούλας διαβεβαίωσε τον κ. Gavrilov πως «το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αξιοποίηση της ορθόδοξης πίστης, αλλά και για τη διαθρησκευτική συνεννόηση, που είναι απαραίτητη στον σύγχρονο κόσμο και στην επίλυση των προβλημάτων».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, ιδιαιτέρως μετά την επιτυχημένη πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, όπου επιβεβαιώθηκαν και διευρύνθηκαν οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία. «Μια Ρωσία που δεν ξεχνάμε ότι έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, τα 200 χρόνια του οποίου φέτος γιορτάζουμε», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τασούλας.

Ο κ. Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη σταθερή υποστήριξη που παρέχει στην ευόδωση των προσπαθειών της Δ.Σ.Ο. και τόνισε πως ο Οργανισμός παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον διάλογο που έχει εκκινήσει το κοινό προεδρείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, φιλοδοξώντας να αναλάβει πρωτοβουλία συμβολής στον διάλογο αυτόν.

Επίσης, ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην παράνομη, ανιστόρητη και αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσουλμανικό τέμενος, τονίζοντας πως για το ζήτημα αυτό «είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να θεωρηθεί τετελεσμένο και επιδιώκουμε να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και τους διεθνείς θεσμούς και τις κυβερνήσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν έδειξαν την αντίδραση που αναλογούσε στο γεγονός.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων στο έργο του Οργανισμού, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν μοναδικό θεσμό ο οποίος κατάφερε να εφαρμόσει τα πρότυπα του σεβασμού, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης με βάση τις κοινές μας αρχές και αξίες. «Σε συνεργασία μαζί σας στο πλαίσιο της Δ.Σ.Ο. εργαζόμαστε για να διαμορφώσουμε ένα νέο πρότυπο των διεθνών σχέσεων, που βασίζονται στα ίσα δικαιώματα και στον σεβασμό των εθνικών παραδόσεων» τόνισε ο κ. Gavrilov

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας και ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. Δρ. Κώστας Μυγδάλης.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης