Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Αυτά είναι τα εναέρια «όπλα» της Ελλάδας στην μάχη με τις φωτιές

 Αυτά είναι τα εναέρια «όπλα» της Ελλάδα στην μάχη με τις φωτιές 

Σχέδιο για την ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης έχει καταρτίσει η Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα οπού μεταξύ άλλων προβλέπει τόσο την αγορά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών αλλά και εκσυγχρονισμό των υφισταμένων.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Σχίνο Κορινθίας ήταν το πρώτο «τεστ» για την Πυροσβεστική και την Πολιτική προστασία που προετοιμάζονται για ένα δύσκολο καλοκαίρι όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ήδη 18 περιοχές της Αττικής έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης από τις αρχές.

Ειδικότερα, οι 18 περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης για το ενδεχόμενο φωτιάς είναι οι εξής:

1. Κάτω Ποσειδωνία – Δήμος Λαυρεωτικής
2. Διόνυσος Κερατέας – Δήμος Λαυρεωτικής
3. Αυλάκι – Δήμος Μαρκοπούλου
4. Χαμολιά – Δήμος Μαρκοπούλου
5. Αγία Κυριακή – Αγία Τριάδα – Δήμος Σπάτων/Αρτέμιδας και Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
6. Καλλιτεχνούπολη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
7. Διώνη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
8. Άγιος Ανδρέας – Δήμος Μαραθώνα
9. Σχινιάς – Δικαστικά – Δήμος Μαραθώνα
10. Δροσιά – Διόνυσος – Εκάλη – Δήμος Διονύσου και Δήμος Κηφισιάς
11. Πανόραμα Αγίων Αποστόλων – Δήμος Ωρωπού
12. Βλαστός Καλάμου – Δήμος Ωρωπού
13. Ιπποκράτειος Πολιτεία – Δήμος Ωρωπού
14. Θρακομακεδόνες – Δήμος Αχαρνών
15. Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
16. Άγιος Νεκτάριος Βιλίων – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
17. Πόρτο Γερμενό – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
18. Περιστέρια – Δήμος Σαλαμίνας

Οι 18 αυτές περιοχές είναι οικισμοί και δήμοι που βρίσκονται μέσα σε περιαστικά δάση, χωρίς καλό οδικό δίκτυο για τη διαφυγή όσων κινδυνεύκινδυνεύουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των υποδομών και των δυνατοτήτων του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας κατά την χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η Πολιτική Προστασία, δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι με μηχανισμούς, με ανθρώπινο δυναμικό, με εναέρια μέσα, με όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να γίνουμε αποτρεπτικοί και να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή πρωτίστως και το περιβάλλον στη συνέχεια».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τους δήμους να «τρέξουν» πρόγραμμα για τον καθαρισμό των εκτάσεων από ξερά κλαδιά, να καταρτιστούν ή να επικαιροποιηθούν σχέδια εκκένωσης ή ακόμα να γίνει διάνοιξη δρόμων διαφυγής.

Αναβάθμιση του εναέριου στόλου

Εν τω μεταξύ, αυξημένος θα είναι ο αριθμός των μισθωμένων εναερίων μέσων πυρόσβεσης κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην μάχη των πυρκαγιών αποφασίστηκε να επιχειρήσουν φέτος 10 ελικόπτερα τύπου Erickson αντί για 9 πέρυσι, ενώ συστήνεται τεχνική βάση ελικοπτέρων και στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπάρχει αμεσότερη ανταπόκριση στις πυρκαγιές στη Βόρεια Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή αρχές Ιουνίου αναμένεται να μισθωθούν με σύμβαση έργου 6 αεροπλάνα Air Tractor Fire Boss, με αυτονομία πτήσης 5 ωρών, τα οποία θα περιπολούν κρίσιμες ώρες της ημέρας σε χαρακτηρισμένες «κόκκινες» περιοχές με υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιάς, ενώ θα προχωρούν και σε ρίψεις νερού. Υπάρχει μάλιστα η προοπτική άμεσης αγοράς τουλάχιστον 30 τέτοιων αεροπλάνων λόγω χαμηλού κόστους.

Πρόκειται για ευέλικτα μικρά αεροσκάφη  που θα περιπολούν από αέρος έχοντας τις δεξαμενές τους γεμάτες νερό ώστε να μην χάνεται χρόνος στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν στις κόκκινες περιοχές, όπως αυτές θα αποτυπώνονται από τον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Σταθερός θα είναι ο  αριθμός των μεσαίου τύπου πυροσβεστικών ελικοπτέρων (Kamov). Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα  μπορούν να μεταφέρουν νερό βάρους περίπου 4 τόνων με τους ειδικούς κάδους,  ενώ από την στιγμή που θα δοθεί η εντολή στο πλήρωμα για να επιχειρήσει σε κατάσβεση πυρκαγιάς, απαιτείται χρονικό διάστημα περίπου 20 λεπτών για να σηκωθεί στον αέρα.


Αντιστοίχως, φέτος η Πυροσβεστική προχώρησε στη μίσθωση και ενός ρωσικού πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου jet. Πρόκειται για το Beriev Be-200 πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να μεταφέρει 12 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υγρού που χρησιμοποιείται σε πυρκαγιές σε μεγάλες εκτάσεις.

Έρχονται 8 νέα Canadair

Όσον αφορά τον στόλο των Canadair που έχει η Ελλάδα, υπάρχουν νέα δεδομένα καθώς η χώρα μας προχωρά στην αγορά 8 καινούργιων Canadair CL 515 το επονομαζόμενο και ως «Viking».

 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU) η Ελλάδα θα προχωράει στην αγορά 8 καινούργιων Canadair CL 515 και το κόστος για τα έξι από αυτά θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους και για τα υπόλοιπα από το ταμείο της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή υπάρχει στα σκαριά και σχέδιο αναβάθμισης των ιδιόκτητων Canadair CL 415 και τη μετατροπή τους σε 515. Το κόστος υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται η έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εσωτερικών και Αμυνας μεγάλου προγράμματος εξοπλισμών προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ.

Εάν σε αυτά προστεθούν και τα στρατιωτικά ελικόπτερα (Σινούκ) που εάν απαιτηθούν, τότε καταλαβαίνετε ότι η προετοιμασία για το καλοκαίρι γίνεται με κάθε λεπτομέρεια.