Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Πάσχα στο χωριό: Όλοι ρωτούν, κανείς δεν λέει ΝΑΙ – Τι είπε η Παγώνη

 https://derveni.weebly.com/uploads/9/1/0/4/9104878/7202942_orig.jpg 

Δύσκολο είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα εκτίμησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, αλλά μίλησε και για τις  προϋποθέσεις για να γιορτάσουμε στο χωριό.

Όπως είπε, μιλώντας στο Μega, «το Πάσχα δεν θα είμαστε όπως πέρυσι κλεισμένοι σε ένα σπίτι, αλλά με μάσκα και αποστάσεις. Αν έχουμε προχωρήσει τους εμβολιασμούς, αν έχουμε κάνει πολλά τεστ και αξιολογήσουμε τις παραμέτρους ότι είναι μειωμένες, τότε θα πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. Διαφορετικά θα πρέπει να κάνουμε ενδοοικογενειακά». Αναφερόμενη στο άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων πρόσθεσε: «εγώ το βλέπω πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι δρόμοι το Πάσχα».

Για την Αττική είπε: «Εδώ και τέσσερις εβδομάδες τα πράγματα στην Αττική είναι πάρα πολύ δύσκολα. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν κάλυψη ΜΕΘ στην Αττική 100%. Στην Αττική είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και μετά έρχεται η Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν ελάχιστα κρεβάτια και αυτά αμέσως καταλαμβάνονται από ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι. Και αυτό γιατί τις τελευταίες 4 εβδομάδες τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα στην Αττική».

Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου η κ. Παγώνη τόνισε: «όταν μιλάμε για απλά μαγαζιά και όχι για πολυκαταστήματα – γιατί στα πολυκαταστήματα είχαμε αποδείξεις ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και μετάδοση- στα μικρά μαγαζιά που είναι 25 τετραγωνικά μέτρα και μπαίνει ένα άτομο με διπλή μάσκα, δεν είχαμε τουλάχιστον στοιχεία αποδεικτικά ότι υπήρχε εκεί μετάδοση.

«Με αυτά τα δεδομένα και με μεγάλη προσοχή από εδώ και πέρα και με το θέμα της οικονομίας και των ανθρώπων αυτών που έχουν βγει στον δρόμο και να λένε ότι πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, νομίζω ότι βήμα βήμα σωστά ξεκινήσαμε, άλλωστε εδώ είναι η επιτροπή να ελέγξει αυτές τις μέρες, να δει τι γίνεται και ό,τι χρειαστεί από εδώ και πέρα να παρθούν αποφάσεις».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα η ίδια υπογράμμισε: «Για να ανοίξουν τα Λύκεια πρέπει να υπάρχει το απαιτούμενο ποσό των self test για να μπορούν να κάνουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα καθηγητές και μαθητές και πριν ξεκινήσουν να τοέχουν κάνει όλοι. Η σκέψη είναι εξής: Αν συμβεί οτιδήποτε, γρήγορη ιχνηλάτηση, περιορισμός μετάδοσης, περιορισμός ιού και των μεταλλάξεων. Οι μεταλλάξεις έχουν αύξηση από 40-60% ειδικά στους νέους. Με πολύ μεγάλη προσοχή και πολλά τεστ πρέπει να ανοίξουν, για αυτό κανονικά πρέπει να κάνουν όλοι τεστ δύο φορές την εβδομάδα».