Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Πρίγκιπας Φίλιππος: Αυτό το νησί του Ειρηνικού έχασε τον Θεό του!

  

Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας έφυγε από τη ζωή και ντύθηκε στα μαύρα ένα ολόκληρο χωριό σε απομακρυσμένο νησί του Νότιου Ειρηνικού, όπου περίπου 700 άτομα πιστεύουν πως ο Φίλιππος δεν είναι άνθρωπος, αλλά θεός.

Το νησί του Ειρηνικού ονομάζεται Tanna και το συγκεκριμένο χωριό, το ­Yaohnanen, βρίσκεται στα βάθη του τροπικού του δάσους.

Εκεί ακριβώς επικρατεί η δοξασία πως ο πρίγκιπας Φίλιππος αντλεί την καταγωγή του από ένα πανάρχαιο πνεύμα που επιτηρεί εδώ και χρόνια τον πληθυσμό του νησιού.

Η θεοποίηση του πρίγκιπα Φιλίππου ξεκίνησαν το 1974, όταν ο πρίγκιπας συνόδευσε τη βασίλισσα Ελισάβετ στην πρωτεύουσα του αρχιπελάγους Βανουάτου, Βίλα, λίγα χρόνια πριν τα νησιά ανεξαρτητοποιηθούν από την Αγγλία.

Ένας από τους βαρκάρηδες που εργάζονταν στο γιοτ, όπου επέβαινε το βασιλικό ζεύγος, είχε τότε θεωρήσει ότι ο Φίλιππος επρόκειτο για κάποιον πολεμιστή που είχε κατέλθει από τα όρη του νησιού και είχε φτάσει ως την Αγγλία για να βρει νύφη, η οποία δεν ήταν άλλη, φυσικά, από την Ελισάβετ.

Η άποψή του αυτή δεν άργησε να διαδοθεί στους κατοίκους του χωριού του, οι οποίοι θεώρησαν πως ο Φίλιππος δεν αποτελούσε απλά πανάρχαιο πολεμιστή, αλλά μετενσάρκωση ενός «φύλακα» του νησιού τους με θεϊκή καταγωγή.


«Οι πιστοί δεν θεωρούν πως ο Φίλιππος προέρχεται από την Αγγλία, αλλά από το νησί τους», λέει ο ανθρωπολόγος Κερκ Χάφμαν. «Το πνεύμα το οποίο ενσαρκώνει είναι πνεύμα που ανήκει στον λαό τους».

Σε συνέντευξή του το 2007, ο αρχηγός του χωριού, Τζακ Νάιβα, είχε δηλώσει: «[Ο Φίλιππος] είναι θεός, όχι άνθρωπος. Καμιά φορά ακούμε τη φωνή του, αν και δεν τον βλέπουμε».

Οι κάτοικοι διατηρούν πολλά ενθύμια από την επίσκεψη του πρίγκιπα στο νησί τους, όπως μια ξεθωριασμένη φωτογραφία όπου ο πρίγκιπας εικονίζεται ντυμένος με κουστούμι και κρατώντας ένα όπλο με το οποίο σκοτώνονται τα αγριογούρουνα.

Μια άλλη φωτογραφία τον εικονίζει σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία 5 ντόπιων στο παλάτι του Γουίντσορ.

«Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσά τους», αναφέρει ο Χόφμαν.

Το 2018, ο γιος του Φιλίππου, πρίγκιπας Κάρολος, είχε περάσει 4 ώρες στα Βανουάτου, όπου ένας από τους πιστούς του δώρισε ένα ξυλόγλυπτο μπαστούνι για τον πατέρα του, ο οποίος γερνάει.

Παρόλα αυτά, το πνεύμα του δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει, και μάλιστα θεωρούν πως θα συνεχίσει να ζει σε ανθρώπινο σώμα, που δεν είναι φυσικά άλλο από αυτό του πρίγκιπα Καρόλου.

ΠΗΓΗ: New York Times