Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Ηλεία: Με 2.500 άτομα από 7 κράτη η άσκηση «Ηνίοχος»

  

Στις 20 Απριλίου, εκτός απροόπτου, θα μεταβεί στην Ανδραβίδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, θα παρακολουθήσει την τελευταία φάση της πολυεθνικής άσκησης “ΗΝΙΟΧΟΣ” το ουσιαστικό μέρος της οποίας πραγματοποιείται από 12 έως και 22 Απριλίου.

Εκτός από τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, στην άσκηση συμμετέχουν με

προσωπικό και μέσα οι η Γαλλία (Rafale, M-2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F-16), οι ΗΠΑ (F-16, MQ-9, KC-135), η Ισπανία (F/A-18 Hornet), το Ισραήλ (F-15, F-16), ο Καναδάς    (Air Weapon Managers – GCI) και η Κύπρος (AW 139), καθώς και με παρατηρητές η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, μέσω της ρεαλιστικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.

Στον «Ηνίοχο 21» οι συμμετέχοντες – πιλότοι, τεχνικοί και λοιπό προσωπικό – αγγίζουν τους 2.500, αριθμός που υποχρεώνει τη διοίκηση της 117 ΠΜ, του ΚΕΑΤ, καθώς και των αποστολών, να απλώνουν καθημερινά τείχη προστασίας κατά της covid-19.

Κάθε αποστολή διαθέτει ιατρικό προσωπικό που καθημερινά ελέγχει με rapid test τα μέλη της. Επιπλέον η Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκει στην 117 ΠΜ βρίσκεται σε ετοιμότητα επί 24ωρου βάσεως πραγματοποιώντας δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όσους εισέρχονται στην Μονάδα, ενώ έχουν ληφθεί και αυστηρά μέτρα ασφάλειας των αποστολών.