Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Lockdown: Τι αλλάζει στην απαγόρευση κυκλοφορίας – Ανοίγουν τα κομμωτήρια - Επιτρέπεται το ψάρεμα– Μεγαλύτερη ευχέρεια στον κωδικό 6

 

Η  ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και τις ανακοινώσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχαν   ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος. και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Σκέρτσος: Eνα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες

Ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος απηύθυνε αρχικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες για τις αντοχές και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που επέδειξαν.

Στην συνέχεια παρουσίασε τη «νέα συμφωνία εμπιστοσύνης» παρουσιάζοντας μια νέα δέσμη δράσεων της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα.

O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ενημέρωσε, ακόμη, ότι θα υπάρχουν μαζικά δωρεάν άμεσα προσβάσιμα τεστ, από τα φαρμακεία, ενώ κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορούν να γίνονται 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.

Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνονται:

  • Η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας πανελλαδικά έως τις 21.00 το βράδυ.
  • Το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.
  • Η λειτουργία των κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.
  • Η διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης

Χαλάρωση των μέτρων

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 το βράδυ ως τις 05.00 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20.03.2021.

Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την Δευτέρα.

Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα, μάσκα και SMS 6.

Το ίδιο και για τα πάρκα, μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.

Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτενχική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με το SMS 6.

Έκκληση Παπαευαγγέλου για τήρηση των μέτρων

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Ο δείκτης θετικότητας κατέγραψε αύξηση στο 6%, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με την ίδια «4.600 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της επικράτειας, οι 2.500 εξ αυτών στην Αττική».

Αναφερόμενη στο γιατί στην Αττική δεν αποδίδουν τα μέτρα η καθηγήτρια επεσήμανε πως τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, ωστόσο η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

«Εάν σταματούσαμε με ένα μαγικό τρόπο τη διάδοση του ιού, η πίεση στα νοσοκομεία θα συνέχιζε να πιέζεται για 2- 4 εβδομάδες», σημείωσε.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων με προσοχή. «Για αυτή την εβδομάδα ας μην επιτρέψουμε στον ιό να μας ξεγελάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «με αυτή τη μεγάλη διασπορά δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για άνοιγμα δραστηριοτήτων, ωστόσο μία “χρυσή τομή” θα μας δώσει ανάσα».

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία παρατηρείται επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

«To Rt σε όλη την ελληνική επικράτεια παραμένει πάνω από 1», πρόσθεσε.