Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Οι "ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ" για το Δημοτικό συμβούλιο της 17ης & 18ης Μαρτίου 2021 στο Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

 Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα και κείμενο Ορίζοντες Δημιουργίας - Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης - Events | Facebook

Δελτίο τύπου
Δημοτικό συμβούλιο της 17ης & 18ης Μαρτίου 2021
Ολοκληρώθηκε χθες η διακοπείσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 17ης Μαρτίου, με κύριο θέμα τον ισολογισμό του 2019 και άλλα 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Στον ισολογισμό του 2019 ψηφίσαμε θετικά, σε μια συζήτηση που διάρκεσε αρκετά χωρίς ιδιαίτερο νόημα, όταν ακριβώς μιλάμε για οικονομικά στοιχεία παρελθόντων ετών που η οικονομική υπηρεσία και οι ορκωτοί λογιστές έχουν την γνώση και την κύρια ευθύνη ενός τέτοιου εξειδικευμένου οικονομοτεχνικού θέματος.
Προ ημερησίας ως συνδυασμός θέσαμε τα εξής:
•Αφού λάβαμε τη μελέτη για το έργο Δερβένι-Γκούρα που εντάχθηκε από την περιφέρεια σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει η κτηματογράφηση και απαλλοτρίωση του παρακαμπτήριου των Ροζενών. Ως δημοτικό συμβούλιο και λόγω της σπουδαιότητας του έργου, οφείλουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιδιαίτερα στο τμήμα εντός των ορίων του δήμου μας και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες συμβάλλοντας στην γρήγορη υλοποίηση του.
Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι θα ενημερωθούμε σε επόμενο συμβούλιο.
1.Ζητήσαμε τη μελέτη (master plan) της περιφέρειας για την παλιά γραμμή του ΟΣΕ, που ανακοινώθηκε ότι είναι έτοιμη και έχει παραδοθεί στους δήμους, με τον δήμαρχο να απαντά ότι δεν την έχουμε λάβει ακόμα. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει το τμήμα ανατολικά του Δερβενιώτη ποταμού για τον περιφερειακό δρόμο Δερβενίου, αλλά και τμήματα εντός όλων των παραλιακών οικισμών και του Ξυλοκάστρου, που η ανάπλαση αυτή μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας.
2.Ρωτήσαμε τον δήμαρχο σχετικά με το ιδιωτικό υδροηλεκτρικό έργο στο σκουπαίικο που μαθαίνουμε ότι γίνονται συζητήσεις.
3.Με τη σεισμική δραστηριότητα ξανά στο προσκήνιο, θεωρούμε μεγάλης σημασίας τον προσεισμικό έλεγχο και την αντισεισμική προστασία των δημόσιων κτιρίων. Ο όμορος δήμος Σικυωνίων έλαβε ήδη χρηματοδότηση από το Αντώνης Τρίτσης...Εμείς;;
4.Πολλοί συνδημότες μας αδυνατούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο λόγω απόστασης, κινητικών και οικονομικών προβλημάτων ή έλλειψης μέσου. Μετά και από σχετική ανάρτηση της κας Μαστέλλου Βασιλάκη, ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να δώσει άμεσα λύση, ενώ και εμείς ως συνδυασμός δηλώνουμε παρών σε όποιον συνδημότη μας έχει ανάγκη.
5.Μέσω του κυρίου Κολοτούρου και σεβόμενοι το μεγάλο κεκτημένο του ωραρίου και της αργίας των εργαζομένων, ρωτήσαμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο γιατί κυκλοφορούν απορριμματοφόρα τις αργίες και πως αυτές τις ημέρες αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι, ειδικά εν μέσω κορονοϊού που δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη αποκομιδής.
6.Εκφράσαμε τέλος την πάγια άποψη του συνδυασμού μας ότι το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να συζητά και να λαμβάνει θέση για όλα τα θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και ως τέτοιο θεωρούμε προφανώς τον νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση που χθες 18 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση. Ως δημοτικό συμβούλιο εκδώσαμε ψήφισμα το οποίο αποτελεί θέση του συνδυασμού μας και ήδη το αναρτήσαμε στα μέσα ενημέρωσης. Η στάση της δημοτικής αρχής να μη λάβει μέρος στη συζήτηση και οι δικαιολογίες του δημάρχου καταδεικνύουν την απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου και την πολιτική ένδεια στα μεγάλα ζητήματα της αυτοδιοίκησης.
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ανακοινώθηκε η διαγραφή του κου Καλύβα από τον συνδυασμό του κου Ανδρικόπουλου, παρόλες τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής περί συναίνεσης. Τέλος για άλλη μια φορά αποδείχτηκε σε σειρά θεμάτων η προχειρότητα της δημοτικής αρχής με αόριστες απαντήσεις, κακογραμμένες εισηγήσεις και ελλιπή προετοιμασία, δείγμα της έπαρσης, της αλαζονείας και της απαξίωσης του ΔΣ που τη χαρακτηρίζουν εδώ και 1,5 χρόνο.
Ξυλόκαστρο 19 Μαρτίου 2021
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
Ορίζοντες δημιουργίας
δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Σπύρος Καραβάς