Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

ΒΟΥΛΗ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Το Μουσικό Κλασικό Πρόγραμμα της Κυριακής

 

Συναυλία Κλασικής Μουσικής και αφιέρωμα στην Όπερα περιλαμβάνει το Μουσικό Κλασι­κό Πρόγραμμα της Κυριακής 21ης Φεβρουαρίου, που επιμελείται ο Κωνσταντίνος Κακαβελά­κης και μεταδίδεται από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Το πρόγραμμα ξεκινά στις 9 το πρωί  με τη μετάδοση Συναυλίας από τη Φιλαρμονική της Πράγας σε διεύθυνση Γίρι Μπελολάβεκ από την αίθουσα Ρουντολφίνουμ σε έργα Μπόχουσλαβ Μαρτινού, Ρίχαρντ Στράους και Λέος Γιάνατσεκ. Πιο συγκεκριμένα, ερμηνεύονται τα ακόλουθα έργα:

1) Η 4η συμφωνία του Μπόχουσλαβ Μαρτινού (1890-1959), που συνετέθη στη Νέα Υόρκη από τον Μάιο του 1945 έως τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Το έργο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και αναπτύσσεται μέσα από ένα μοναδικό μοτίβο στο οποίο λυρισμός και ρυθμικότητα εναλ­λάσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της συμφωνίας μαζί με μια μελωδική ανάμνηση από τον Ντβόρζακ, διαφορετικά κατανεμημένη χρονικά στο δεύτερο μέρος του έργου.

2) Το δεύτερο κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα του Ρίχαρντ Στράους (1864-1949) σε Μι ύφεση Μείζονα, που η πρεμιέρα του είχε πραγματοποιηθεί στην αυστριακή πόλη του Σάλ­τσμπουργκ υπό τη διεύθυνση του Καρλ Μπεμ τον Απρίλιο του 1943 με σολίστ στο κόρνο τον Γοδεφρείδο φον Φράιμπεργκ.

3) Η Συμφωνιέτα του Λέος Γιάνατσεκ (1854 -1928). Πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο συμ­φωνικό έργο του συνθέτη που περιλαμβάνει όμως 25 χάλκινα πνευστά όργανα και είναι αφιερω­μένο στον στρατό της Τσεχοσλοβακίας.

Ακολουθεί στις 10 το βράδυ η μετάδοση ενός εκτενούς αφιερώματος από την επίσκεψη της Σάρα Γουϊλις, μέλους της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, στην Κούβα, το οποίο περιλαμβάνει και συναυλία. Η Σάρα Γουϊλις ερευνά την απήχηση του έργου του Μότσαρτ στην Αβάνα και τους διαφορετικούς τρόπους αφομοίωσης της μουσικής του, ενώ παράλληλα ερμηνεύει έργα του μαζί με Κουβανούς συναδέλφους.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κακαβελάκης

Υπεύθυνοι παραγωγής: Φανή Μπεχράκη, Ελευθερία Μελενίκου

Τεχνική επεξεργασία: Βασίλης Μπακογιάννης 


Βουλή Τηλεόραση- Επικοινωνία