Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

«Ελλάδα-ΕΕ: 40 χρόνια πιο δυνατοί μαζί» Έναρξη εκδηλώσεων και παρουσίαση λογοτύπου στη Βουλή των Ελλήνων – Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

  

Ξεκίνησαν σήμερα οι κοινές δράσεις του εορτασμού των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, με ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νικήτας Κακλαμάνης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας. Τοποθετήθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς (με ζωντανή διαδικτυακή παρέμβαση) και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αμέσως μετά τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το κοινό λογότυπο της επετείου.

Ø  Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνεδρίαση πατώντας εδώ.

Ø  Δείτε το βίντεο παρουσίασης του λογοτύπου εδώ.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, τόνισε ανάμεσα στα άλλα πως φέτος, στη χρονική συγκυρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ, συναντώνται και φωτίζονται η εθνική και η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Υπογράμμισε δε τον σπουδαίο ρόλο του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, του οποίου προσωπικό όραμα υπήρξε η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε επίσης ότι το 2021 είναι έτος προβληματισμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, καθώς αναμένεται η έναρξη της μεγάλης Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στόχος της οποίας θα πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών με έμφαση στη συμμετοχή των νέων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί βήμα «στους ρομαντικούς ευρωσκεπτικιστές», όπως τους χαρακτήρισε, ή ακόμη και στους «δύσπιστους» της ευρωπαϊκής ιδέας, καθώς δεν είναι απαραιτήτως αυτοί οι εχθροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο γόνιμος προβληματισμός –τόνισε– θα μας οδηγήσει στον εντοπισμό των ελλειμμάτων, των λαθών και των ατοπημάτων και θα μας οδηγήσει στην εξεύρεση λύσεων για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να εξάρω τη σημασία της ευρωπαϊκής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ενότητος και αλληλεγγύης. Εκείνο όμως που θα ήθελα να τονίσω ιδιαιτέρως είναι ότι για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία δημιουργήθηκε μια τόσο μεγάλη κοινότητα εθνών που βασίζεται στην ελεύθερη συγκατάθεση, στην ισότιμη συνεργασία, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλεγγύη. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί 27 κράτη-μέλη, 27 διαφορετικές κρατικές οντότητες, η κάθε μία με τη δική της εθνική προσωπικότητα, τη δική της ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα, καλωσορίζοντας τη συλλογική προσπάθεια για την οικοδόμηση και ολοκλήρωση  του ευρωπαϊκού ιδεώδους, η οποία βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατηρεί την εθνική της ταυτότητα, προάγει τον πολιτισμό της και εφαρμόζει τις αρχές που διέπουν το διεθνές δίκαιο στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής».

Το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ενωμένη Ευρώπη έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Παραθέτοντας αποσπάσματα από ιστορικές ομιλίες του «εθνάρχη και πατέρα της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ», όπως τον χαρακτήρισε, ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για την Ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν αδύνατον να μη συμμετέχει σε αυτή τη μοναδική ιστορικά και πολιτικά Ένωση, στην οποία βρισκόταν εξαρχής το μέλλον του ελληνικού λαού. Περαιτέρω, τόνισε ότι αυτά τα 40 χρόνια η χώρα μας ωφελήθηκε πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά από τη συμμετοχή της στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης, ενώ σημείωσε και όσα η ίδια συνεισέφερε στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αφού αναφέρθηκε και στην ανάγκη η Ευρώπη να κάνει ένα νέο ξεκίνημα μετά την πανδημία, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη του μέλλοντος πρέπει να έχει ενιαία φωνή στις παγκόσμιες υποθέσεις. Και κατέληξε ότι «μια τέτοια Ευρώπη είναι για εμάς το σπίτι μας. Γιατί όσο πιο ισχυρή είναι Ευρώπη τόσο πιο ισχυρή θα είναι και η θέση της Ελλάδος. Είμαστε βαθιά ευρωπαϊστές και πιστεύουμε σε αυτή την Ευρώπη. Άλλωστε, της δώσαμε το ελληνικό όνομά της».

O Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Τα τελευταία σαράντα χρόνια αποτελούν τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν οι Έλληνες. Με την ένταξη της χώρας στην Ευρώπη ο τροχός της ιστορίας δικαίωσε τις προσδοκίες γενεών και επιβεβαίωσε μια σχέση με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Κατοχύρωσε τα σύνορά μας ως απώτατα σύνορα της Ευρώπης απέναντι σε αβέβαιους και επικίνδυνους γείτονες. Απογείωσε την ύπαιθρο, τις υποδομές και τα συστήματα υγείας και παιδείας με κολοσσιαίους πόρους. Στήριξε την οικονομία και την κοινωνία σε κρίσιμες στιγμές, όταν πολλοί άλλοι μας γύρισαν την πλάτη.  Κατέστησε το ζητούμενο του τότε αυτονόητο του σήμερα, με την ελεύθερη κυκλοφορία, εγκατάσταση, εργασία και τις ελεύθερες συναλλαγές στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Άνοιξε πρωτοφανείς ευκαιρίες κινητικότητας και εκπαίδευσης σε χιλιάδες νέους. H Ευρωπαϊκή Ελλάδα πέτυχε τα τελευταία 40 χρόνια όσα δεν πέτυχε στα 160 προηγούμενα χρόνια της νεότερης ιστορίας της».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: «Υποστηρίζω σταθερά ότι η ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ ήταν μια ορθή επιλογή για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς. Η κρίση της πανδημίας, όπως και η κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, αναδεικνύουν αδυναμίες και ελλείμματα που υπογραμμίζουν την ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς την κοινωνική και πολιτική της ενοποίηση, με δημοκρατική εμβάθυνση και διαρκή ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η καλύτερη υπεράσπιση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης είναι η διαρκής προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της σε μια Ευρώπη πραγματικά ενοποιημένη, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς».

Η πανηγυρική συνεδρίαση έκλεισε με φωταγώγηση της πρόσοψης του κτηρίου της Βουλής με το λογότυπο της επετείου των 40 χρόνων.


 

·         Στα συνημμένα αρχεία μπορείτε να βρείτε τις ομιλίες του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα και του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

 

Βουλή των Ελλήνων

 

 

Ομιλία του Προέδρου Βουλής των Ελλήνων

κ. Κωνσταντίνου Τασούλα

για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας

στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα

 

Συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

της Βουλής των Ελλήνων

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021

Αίθουσα Γερουσίας Μεγάρου Βουλής

 

Κυρίες και κύριοι,

Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος είναι η δικαίωση του ιστορικού και βαρύνοντος ρόλου της πολιτικής. Ήταν πολιτική σκέψη, μετά έγινε απόφαση, μετά σχέδιο και μετά πράξη.

Και δεν χρησιμοποιώ,κυρίες και κύριοι, επίτηδες τη λέξη «όραμα», που έχει χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ σε αυτή την ιστορία, γιατί θεωρώ ότι την ώρα που συλλαμβάνονται πολιτικές ιδέες, την ώρα που ενεργοποιούνται και την ώρα που μετουσιώνονται σε πράξεις, δεν έχουμε διαδικασία τέχνης εις την οποία το όραμα ταιριάζει περισσότερο, αλλά έχουμε μια σκληρή διαδικασία-το οποίο δεν είμαι βέβαιοςότι το καταλαβαίνουν όλοι στην εποχή της εικόνας-μια σκληρή διαδικασία μετουσιώσεως μιας ιδέας, μιας σκέψης, ενός σχεδίου, σε πράξη. Και αυτό είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ με κεφαλαία γράμματα. Πράξη που παρά τις δυσκολίες ή τις αστοχίες μάς φέρνει σήμερα ενώπιον μιας κολοσσιαίας ευκαιρίας ως χώρα να αξιοποιήσουμε σωστά ό,τι μάς αναλογεί από τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από τα 1,1 τρισ. ευρώ του πολυετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Συγχρόνως, η Ευρωπαϊκή Συνέλευση των πολιτών για το Μέλλον της Ευρώπης, που εξελίσσεται μέσα στο τρέχον έτος σε μια πρωτοφανή άσκηση πανευρωπαϊκής δημοκρατίας, μας καλεί να συγκαθορίσουμε τη μορφή του μελλοντικού αυτού εγχειρήματος, που θεωρώ πως κύριους στόχους πρέπει να έχει την προστασία του περιβάλλοντος με την Ευρώπη σημαιοφόρο και την κοινή άμυνα όλων των χωρών-μελών.

Είμαι συνεπώς ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα, ενώπιόν σας, στην Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδος στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), ένταξη που διαμόρφωσε ριζικά τη μοίρα του τόπου αναμορφώνοντας, μεταξύ άλλων, αφάνταστα τις υποδομές μας και κατέστησε τη χώρα μας αναπόσπαστο τμήμα του πιο προηγμένου μοντέλου δημοκρατίας και πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής οργανώσεως στον σύγχρονο κόσμο.

Η διαδικασία για την ένταξη στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα εκκίνησε, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, το 1961, με τη Συμφωνία Συνδέσεως Ελλάδος-ΕΟΚ. Και έρχομαι πάλι στις αρχικές λέξεις “σκέψη-σχέδιο-απόφαση”, γιατί τότε η Ευρώπη, η ΕΟΚ, οι Ευρωπαϊκές Κοινότητες, δεν είχαν το κύρος, το γόητρο και προφανώς τη διαδρομή που έχουν σήμερα, αλλά ήταν ένα εγχείρημα στο ξεκίνημά του. Παρόμοιο εγχείρημα ήταν τότε η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών που δημιουργήθηκε το 1960, λίγα χρόνια μετά την ΕΟΚ, και ωστόσο η Πολιτεία τότε, η Ελλάδα, η κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μεταξύ αυτών των δύο μηχανισμών ευρωπαϊκής ενοποίησης επέλεξε τον σωστό, αυτόν που μετά από 40 χρόνια σε σχέση με την ένταξή μας απέδειξε ότι άξιζε τον κόπο να ενωθεί η χώρα μαζί του. Ήταν μία επιλογή, μία διάκριση η οποία αποδεικνύει τη δύναμη των πολιτικών αποφάσεων πάνω στην ίδια τη ζωή και πάνω σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Και το λέω αυτό γιατί σήμερα υπάρχουν ερωτήματα για την πρωταρχία της πολιτικής σε σχέση με την οικονομία. Είδατε ότι τέτοιες εμβληματικές αποφάσεις σηματοδοτούν, για όσους διερωτώνται γι’ αυτή την προτεραιότητα, ότι αν θέλει η πολιτική μπορεί να επηρεάσει τα πάντα που περιέχονται στην ίδια μας τη ζωή.   

Η διαδικασία λοιπόν για την ένταξη στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ξεκίνησε το 1961, με τη Συμφωνία Συνδέσεως Ελλάδος-ΕΟΚ και από τότε προωθήθηκε από όλες τις δημοκρατικές κυβερνήσεις της χώρας.Τον Ιούλιο του 1976, έπειτα από παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος, χάρη στο διορατικό του πνεύμα και την οξύνοια των πολιτικών επιλογών του, άσκησε την επιρροή του στις κυβερνήσεις των εννέα κρατών-μελών και ιδιαιτέρως στον Προέδρο της Γαλλίας ValeryGiscarddEstaing και τον Καγκελάριο της Γερμανίας HelmutSchmidt, με αποτέλεσμα την υπογραφή της Πράξεως Προσχωρήσεως στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, τον Μάιο του 1979 και την κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων το ίδιο έτος. Ένας διανοούμενος της εποχής εκείνης περιέγραψε τη συμφωνία εκείνη στο Ζάππειο, τον Μάιο του ’79, ότι έγινε “κάτω από μια ευγενική αντιφεγγιά ενός αθάνατου αττικού ουρανού”. Και μου θυμίζει αυτός ο “αθάνατος ουρανός” κάτω από τον οποίο ελήφθη μια από τις σημαντικότερες, ίσως η πιο σημαντική μεταπολεμική πολιτική απόφαση της χώρας, την αντίθεση με τον “αβάσταχτο ουρανό” του Χατζηδάκη στην “Οδό Ονείρων”. Από τον “αβάσταχτο ουρανό” της Ψωροκώσταινας στον “αθάνατο ουρανό” της ένταξης της χώρας, βέβαια λογοτεχνική αδεία και όχι πολιτική αδεία.

Η πλήρης ένταξη έλαβε χώρα δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου του 1981. Έκτοτε, ξεκίνησε μία νέα εποχή στην ιστορία της Ελλάδας. Τα σύνορα της Ευρώπης διευρύνθηκαν και μαζί με αυτά διευρύνθηκαν και οι προοπτικές και οι ευκαιρίες για τη χώρα μας σε πολλαπλούς τομείς τόσο της καθημερινότητας όσο και της διεθνούς της παρουσίας.

Σήμερα, αισθάνομαι το χρέος να αποτίσω φόρο τιμής στους σκαπανείς της ευρωπαϊκής ιδέας, τον RobertSchumanκαι τον JeanMonnet. Χωρίς τις πρωτοποριακές τους ιδέες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τις άοκνες επί τούτου προσπάθειές τους, ίσως σήμερα να μην είχαμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρή και πρωτοπόρο.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να εξάρω τη σημασία της ευρωπαϊκής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ενότητας και αλληλεγγύης. Εκείνο όμως που θα ήθελα να τονίσω ιδιαιτέρως είναι ότι για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία δημιουργήθηκε μια τόσο μεγάλη κοινότητα εθνών που βασίζεται στην ελεύθερη συγκατάθεση, στην ομόθυμη συνεργασία, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλεγγύη. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση απαριθμεί 27 κράτη-μέλη, 27 διαφορετικές κρατικές οντότητες, η κάθε μία με τη δική της εθνική προσωπικότητα, τη δική της ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα, καλωσορίζοντας τη συλλογική προσπάθεια για την οικοδόμηση και την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού ιδεώδους, η οποία βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατηρεί την εθνική της ταυτότητα, προάγει τον πολιτισμό της και εφαρμόζει τις αρχές που διέπουν το διεθνές δίκαιο στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής.

Είναι αδιαμφισβήτητο, κυρίες και κύριοι, ότι διανύουμε τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που έχει γνωρίσει η χώρα μας, παρά τις κακουχίες της τελευταίας δεκαετίας. Κατανοούμε ότι η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί όχι μόνο σταθμό στην παγκόσμια ιστορία, αλλά και αποφασιστικό παράγοντα ειρήνης τόσο στην περιοχή όσο και παγκοσμίως. Η Ελλάδα είναι, λόγω γεωγραφίας αλλά και ιστορικού ρόλου που έχειαποδεχθεί, ο ακρίτας των νοτιοανατολικών ευρωπαϊκών συνόρων, συνεισφέρει καθημερινά στην προάσπιση των συνόρων αυτών αλλά και των ευρωπαϊκών αξιών.

Με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής οικογένειας, τυχόν ιστορικά μίση και αντιπαραθέσεις εξαλείφθηκαν, ή καλύτερα, για να είμαστε ρεαλιστές, περιορίστηκαν δραστικά. Σίγουρα, διαφορές υφίστανται μέχρι και σήμερα. Άλλωστε, δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν. Είναι,όμως, αξιοσημείωτο ότι οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις είναι μόνο πολιτικές. Επιλέγουμε να τις επιλύουμε γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι με συγκρούσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές που διήρκεσαν όμως τεράστια χρονικά διαστήματα και που η δική μας γενιά, σήμερα, δεν μπορεί ούτε να τις φανταστεί, αλλά στιγμάτισαν δεκάδες γενιές,

Σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν διαφορετικό πόλεμο, απέναντι σε  έναν αόρατο εχθρό, μια πανδημία που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση, ενότητα και κοινωνική αλληλεγγύη. Στην ενωμένη Ευρώπη τα κράτη-μέλη εναρμονίστηκαν –παρά τις αρχικές αρρυθμίες– με συντονισμένες πολιτικές διαχειρίσεως, με ενιαία προμήθεια και διάθεση εμβολίων, με επιτυχία σε ζητήματα μεταφορών και διάθεσης υγειονομικού εξοπλισμού. Δεν θέλω να φανταστώ,παρά τα προβλήματα που έχουμε, πόσες καθυστερήσεις, ανταγωνισμοί και κόστος θα υπήρχαν, αν οι προσπάθειες αυτές είχαν γίνει από κάθε μία χώρα ξεχωριστά. Στην απαιτητική εποχή που ζούμε, στον αόρατο αυτό πόλεμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά με σύγχρονα όπλα”, με το Ταμείο Ανακάμψεως και διαθέτει μαζικά εμβόλια σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Έχουμε συνείδηση των δυσχερειών, παραμένουμε σε εγρήγορση και με τη συνεργασία των υπολοίπων κρατών-μελών θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Εν κατακλείδι, κυρίες και κύριοι, φέτος εκτός από τους εορτασμούς για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ, τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε τη χαρά, την τιμή και την υπερηφάνεια να εορτάζουμε και μια άλλη επέτειο, των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Την Επανάσταση που σύστησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος,  καθόρισε την ταυτότητά μας ως Ελλήνων και ως Ευρωπαίων. Θα μπορούσαν να είχαν φανταστεί οι επαναστατημένοι Έλληνες ότι 200 χρόνια μετά από τους αγώνες και τις θυσίες τους, η Ελλάδα θα αποτελούσε αναπόσπαστο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας;

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω με τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την ομιλία του μετά το πέρας της υπογραφής της Συμφωνίας Εντάξεως της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ: «ἜχομετὴνἀπόφασηνὰεἴμαστεὅλοιΕὐρωπαῖοι, ὅπωςθὰἔλεγε ὁ Churchill, καὶὅλοιἝλληνες, ὅπωςθὰἔλεγε ὁ Shelley. Γιατί, ὅπωςἔγραψε ὁ Ἰσοκράτης, Ἕλληνεςδὲνεἶναιἐκεῖνοιποὺ γεννήθηκαν στὴνἙλλάδα, ἀλλὰὅλοιἐκεῖνοιποὺυἱοθέτησαντὸπνεῦματὸελληνικό.»

Σας ευχαριστώ θερμά!

 

 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης