Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

FIFA-Ινφαντίνο: Θέλουμε να βελτιώσουμε τον κανονισμό του οφσάιντ

 FIFA-Ινφαντίνο: Θέλουμε να βελτιώσουμε τον κανονισμό του οφσάιντ 

Η FIFA θέλει να βελτιώσει τον κανονισμό του οφσάιντ, που εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα συχνών αντιπαραθέσεων, όμως είναι δύσκολο να υπάρξει απόλυτη συναίνεση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων που συζητούν το θέμα, τόνισε ο πρόεδρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο την Παρασκευή (4/12) μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η εισαγωγή της τεχνολογίας μέσω του VAR επέτρεψε στους διαιτητές να εντοπίζουν παραβάσεις που δεν θα μπορούσαν να αντιληφθούν με γυμνό μάτι. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι -αν και τεχνικά είναι σωστό- τα οριακά οφσάιντ δεν είναι στο «πνεύμα» του παιχνιδιού, ειδικά όταν χρειάζονται αρκετά λεπτά για να ληφθεί η τελική απόφαση μέσω του ελέγχου στο VAR.

«Ο κανονισμός του οφσάιντ έχει εξελιχθεί τα τελευταία 100 χρόνια και τώρα το συζητάμε ξανά. Προσπαθούμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε τον κανονισμό του οφσάιντ καλύτερο, όχι λόγω του VAR αλλά επειδή θέλουμε να προωθήσουμε το επιθετικό ποδόσφαιρο» τόνισε ο Ινφαντίνο σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:

«Άρα, το ερώτημα είναι, αν πρέπει να δώσουμε ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα στον επιτιθέμενο, με τον τρόπο δηλαδή που εξελίχθηκε το οφσάιντ με την πάροδο των ετών. Και σίγουρα θα βοηθούσε αν δεν υπήρχαν άλλα οριακά οφσάιντ. Αυτές είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή».

Το όλο θέμα έχει τεθεί επί τάπητος στην επιτροπή κανονισμών IFAB, όπου η FIFA έχει τις μισές από τις οκτώ ψήφους, όμως ο Ινφαντίνο ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του, που περιλαμβάνουν πρώην παίκτες και διαιτητές.

«Συνήθως έχουν διαφορετικές απόψεις και απόψεις» τόνισε ο πρόεδρος της FIFA και πρόσθεσε για το VAR: «Το VAR σίγουρα βοηθάει και δεν βλάπτει το ποδόσφαιρο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια, όχι πριν από 200 χρόνια. Έγιναν ορισμένα λάθη, επειδή πολλοί διαιτητές δεν είχαν ακόμη εμπειρία με την τεχνολογία. Πολλοί από αυτούς τους διαιτητές δεν μεγάλωσαν με το VAR» κατέληξε ο Ινφαντίνο.