Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Κλείνουν τα εστιατόρια των ξενοδοχείων για τα ρεβεγιόν – Όλη η απόφαση

  

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ανακοίνωσή της ενημερώνει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό, ότι τα εστιατόρια των ξενοδοχείων κατά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν θα λειτουργήσουν.

Θα επιτρέπεται μόνον στους διαμένοντες η υπηρεσία σερβιρίσματος στο δωμάτιο (room service).

Εντός των προσεχών ημερών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα εκδοθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης είχε πει στο Open ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει φρένο στα ρεβεγιόν των ξενοδοχείων. «Τέτοια φαινόμενα θα περιοριστούν. Θα βγει απόφαση που θα σταματήσει αυτή τη δραστηριότητα» είχε πει χαρακτηριστικά.

Τα ξενοδοχεία αξιοποίησαν διάταξη η οποία έδινε τη δυνατότητα λειτουργίας των εστιατορίων τους αποκλειστικά για όσους διανυκτερεύουν σε αυτά.

«Όλα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα, ας είμαστε λίγο φρόνιμοι, ας έχουμε περισσότερη ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που είναι δύσκολη για όλους ειδικά για τους εργαζόμενους», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου.

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι

«Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων λειτουργούν νόμιμα μόνο για την εξυπηρέτηση των διαμενόντων σε αυτά και με συγκεκριμένους αυστηρούς όρους και κανόνες, τους οποίους απαρέγκλιτα οφείλουν να τηρούν και τους τηρούν».

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα εστιατόρια δεν είναι δυνατόν να κλείσουν όσο τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοικτά και σε λειτουργία, καθώς οι πελάτες που διαμένουν σε αυτά, πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, από την αρχή της πανδημίας, τήρησαν και συνεχίζουν να τηρούν πιστά τα ιδιαίτερα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν προβλεφθεί για αυτές και αποδείχθηκαν από τους πλέον υγειονομικά ασφαλείς χώρους, σημειώνει στην ανακοίνωση της η ΠΟΞ και υπογραμμίζει: «Η επιβράβευση – «τιμωρία» για την ανωτέρω προσπάθεια μας ήταν, εν μέσω lockdown, να παραμείνουν τα ξενοδοχεία μας ανοικτά – κλειστά στην ουσία, χωρίς έσοδα και εκτός των πρόσθετων μέτρων στήριξης που προβλέφθηκαν για τις κλειστές επιχειρήσεις.

Τώρα φτάσαμε στο σημείο να κατηγορούμαστε διότι οι επιχειρήσεις μας ίσως να έχουν πελάτες – διαμένοντες, επειδή δεν έχουν διακόψει μόνες τους τη λειτουργία τους».

Η ΠΟΞ, τέλος, καλεί τις αρμόδιες αρχές να αποφασίσουν επιτέλους, όπως αναφέρει, «αν θέλουν να δεχόμαστε πελάτες “μόνο για ύπνο”, διότι και αυτόν τον έχουμε χάσει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πάντως ξενοδοχεία τα οποία δεν θα επιτραπεί να δέχονται πελάτες, δεν μπορούν να παραμείνουν ανοικτά, ούτε για αστείο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΞ στην ανακοίνωση της.