Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

"΄Έφυγε" η πρώτη παρουσιάστρια στην ΕΡT Σάσα Μανέττα , η τελευταία επιθυμία της συμπολίτισσας μας

 

https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2020/11/sasa-1-696x391.jpg

 Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία στιχουργός και συγγραφέας Σάσα Μανέτα, η οποία υπήρξε η πρώτη παρουσιάστρια της ΕΡΤ -τότε ΥΕΝΕΔ- τη δεκαετία του ’80. «Κι άλλη απώλεια σήμερα… Ενα χαρμόσυνο πλάσμα έφυγε από κοντά μας… Η τηλεπαρουσιάστρια της νιότης μας που έγινε καλή μας φιλη μετά ταξιδεψε… Καλό ταξίδι αγαπημένη μου καλωσυνάτη Σάσα Μανέττα» έγραψε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Η Σάσα Μανέτα είχε καταγωγή από το Δερβένι, γεννήθηκε στη Νίκαια Πειραιώς. Ήταν κόρη του Δερβενιώτη δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή Τάκη Μανέτα και της Βαρβάρας Βιζυηνού, ανιψιάς του ποιητή Γεωργίου Βιζυηνού. Αφότου τελείωσε το Λύκειο, σπούδασε Σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή Σταυράκου και Υποκριτική στη Σχολή Θεοδοσιάδη.

 


Συμμετείχε ακόμη, με πρωταγωνιστικό ρόλο, στη θεατρική παράσταση «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά, με τον Μίμη Φωτόπουλο. Μετά από εξετάσεις προσλήφθηκε στην ΕΙΡ (Κρατική Τηλεόραση) ως παρουσιάστρια και αργότερα ανέλαβε και τη διεύθυνση πολιτιστικών εκπομπών. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη στιχουργική, γράφοντας περίπου 250 τραγούδια σε δίσκους, πολλά από τα οποία είναι γνωστές επιτυχίες. Βραβεύτηκε έξι φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ τις τρεις έλαβε το Α’ Βραβείο.

 


Τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες συμμετείχε: 20 χρόνια τηλεόραση, Η ΕΡΤ2 παρουσιάζει την... ΕΡΤ2, Μουσικές Παρουσίες, Παρουσίαση Προγράμματος ΕΡΤ2, Στούντιο Α: Έλληνες τραγουδιστές, Τι θα δούμε μέσα στη βδομάδα κ.α.

 


Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει εμφανιστεί: Η Μοίρα Ενός Αθώου 1965,Η λιτανεία των ηρώων 1970, Η πικραγαπημένη 1965.

 Η Σάσα Μανέτα είχε εκδώσει ένα βιβλίο ποιημάτων με τίτλο «Ο άλλος δίδυμος» (Γραμμή, 1982), το οποίο βραβεύτηκε με έπαινο και χρηματικό ποσό από το ΥΠΠΟ, το «Μοναξιά είναι…», με σκίτσα και πεζό λόγο (εκδόσεις Όμβρος), τη νουβέλα «Ο πρίγκιπας με το σκισμένο τζιν» (εκδόσεις Ωκεανίδα), και το μυθιστόρημα «Με διαβατήριο το ψέμα» (εκδόσεις Εντύποις).

Περί τα μέσα Οκτωβρίου του 2018 η Σάσα Μανέττα έδινε την τελευταία της συνέντευξη. Πράγμα σπάνιο μιας και η ίδια δεν έδινε σχεδόν ποτέ συνεντεύξεις και απείχε από τα κοσμικά, πικραμένη από καλλιτέχνες και φίλους που τους βοήθησε και τους ανέδειξε αλλά εισέπραξε τη αδιαφορία και την αχαριστία τους. Κάποιους από αυτούς, μάλιστα, τους κατονόμασε. 

Η πολυσχιδής και πολυβραβευμένη Μανέττα, σαν πραγματικός χείμαρρος, εξέφρασε ουσιαστικά την τελευταία της επιθυμία που δεν είναι άλλη από τον αποτεφρωθεί όταν πεθάνει και μίλησε για την Πάολα, τη Μενεγάκη και τον Μικρούτσικο κι έκανε αποκαλύψεις για τον Βοσκόπουλο και τον Πουλόπουλο.

Την τελευταία της και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, η πρώτη παρουσιάστρια της ΥΕΝΕΔ και μετέπειτα ηθοποιός, επιτυχημένη στιχουργός και συγγραφέας, την έδωσε πριν από δυο χρόνια στην Espresso και τη Δήμητρα Δάρδα.

Μεταξύ άλλων η Σάσα Μανέττα στην συνεντευξη της ανεφέρε :

Το επίθετο Μανέττα έχει κάτι το εξωτικό!

Βαστάει από τους Σαρακηνούς κουρσάρους και σημαίνει «αυτός που έχει δεμένα τα χέρια με σχοινί». Αυτός ο πειρατής απόγονός μου, με βάση ιστορικές έρευνες, φαίνεται πως ρίχτηκε στη θάλασσα, επιβίωσε κι έπειτα παντρεύτηκε τη μητέρα ή την αδελφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Κι από την οικογένεια της μητέρας σας;

Η μαμά μου ήταν του γένους Βιζυηνού, των ποιητών και της τέχνης. Ηταν το τέταρτο παιδί της γιαγιάς μου, η οποία τη γέννησε στα 60 της!

Πώς δεν ακολουθήσατε τα βήματα του διάσημου πατέρα σας (σ.σ.: Τάκης Μανέττας) στη δημοσιογραφία;

Είχα άλλες βλέψεις. Μη με ρωτήσεις τι και πώς, γιατί δεν θυμάμαι! Πάντως πέρασα ωραία παιδικά χρόνια, φοίτησα σε ιδιωτικό σχολείο, ήμουν τεμπέλα και, όταν μεγάλωσα, το πρώτο δώρο των γονιών μου ήταν ένα αυτοκίνητο!

Πρέπει να ήσασταν η μοναδική νεαρή σοφερίνα στη Νίκαια!

Θυμάμαι, όταν ρωτούσαν τον πατέρα μου πώς τα πάω με το βολάν, εκείνος σχολίαζε: «Η Σάσα ξεκινάει με σπρώξιμο και σταματάει με τρακάρισμα!»

Το έλεγε χαριτολογώντας;

Ε, ναι! Πραγματικά κινδύνεψα σε ηλικία 15 χρονών στη θάλασσα, στο Δερβένι Κορινθίας, τόπο καταγωγής του πατέρα μου, όταν ένα σκυλόψαρο με κυνήγησε μέχρι την ακτή για να με φάει.

Πώς γλιτώσατε από τα… σαγόνια του καρχαρία;

Μου φώναξε ένας ψαράς από κοντινό καΐκι πως δήθεν με φώναζε η μαμά μου. Κολύμπησα προς την ακτή γρήγορα και με θυμό. Μόλις βγήκα στην παραλία, άκουσα ένα μουγκρητό και τότε το είδα. Ήταν τόσο πεινασμένο που βγήκε μέχρι έξω στα χαλίκια. Το σκότωσε ο ψαράς με καμάκι κι ύστερα το μαχαίρωσε. Όταν το ανέβασε στο καΐκι, το θηρίο δεν είχε πεθάνει. Γύρισε το κεφάλι και του δάγκωσε το παπούτσι. Να, ένα κομμάτι τού έκοψε!

Οι γονείς σας, λόγω του ότι ήσασταν μοναχοπαίδι, ήταν αυστηροί;

Μου έδωσαν απόλυτη ελευθερία, αλλά με οδηγίες! «Δεν θα μπεις ποτέ σε ξένο αμάξι, παρά μόνο στο δικό σου. Δεν θα πίνεις. Θα βάζεις νερό με πάγο και θα λες ότι πίνεις τζιν. Δεν θα πάρεις τσιγάρο από ξένο πακέτο. Θα έχεις δικό σου». Δεν τους απογοήτευσα ποτέ....

Η ΕΡΤ αποχαιρετά τη Σάσα Μανέτα

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση αποχαιρετά, με θλίψη, τη Σάσα Μανέτα, μια από τις πιο γνωστές παρουσιάστριες της ΕΡΤ, τη δεκαετία του ’80, η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της με υποδειγματικό επαγγελματισμό και ήθος.
Η Σάσα Μανέτα, η οποία υπήρξε παράλληλα επιτυχημένη στιχουργός και συγγραφέας, γεννήθηκε στη Νίκαια Πειραιώς, σπούδασε Σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή Σταυράκου και Υποκριτική στη Σχολή Θεοδοσιάδη. Ήταν από τις πρώτες παρουσιάστριες της ελληνικής τηλεόρασης, μαζί με την Αιμιλία Υψηλάντη και την Εύη Ιωαννίδου -στην τότε ΥΕΝΕΔ- των οποίων την παρουσία και τη φωνή είχαν ταυτίσει οι τηλεθεατές με την έναρξη και το κλείσιμο του ημερήσιου προγράμματος.
Η διοίκηση της ΕΡΤ εκφράζει τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους της.