Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Ο Αγιος Βασίλης σε lockdown και τα ξωτικά σε αναστολή εργασίας – Τα Χριστούγεννα, φέτος, θα είναι διαφορετικά…

 Ο Αγιος Βασίλης σε lockdown και τα ξωτικά σε αναστολή εργασίας - Τα Χριστούγεννα, φέτος, θα είναι διαφορετικά… 

Ο Αγιος Βασίλης είναι σε… lockdown και τα ξωτικά σε αναστολή εργασίας… Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά με την πανδημία κορωνοϊού, καθώς ο ιός συνεχίζει να σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι στις μεγαλύτερες οικονομίες της «γηραιάς ηπείρου» έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

Οι εορτασμοί μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα αν και πολλές κυβερνήσεις επιδιώκουν να θέσουν υπό έλεγχο το δεύτερο πανδημικό κύμα ώστε να υπάρξει κάποια κανονικότητα την περίοδο των Χριστουγέννων και να λειτουργήσει η αγορά. Εν αμφιβόλω τίθεται και η χειμερινή τουριστική σεζόν -που μοιάζει ουτοπική δεδομένων των περιορισμών-, ενώ οι πλαγιές στα αλπικά θέρετρα για τους λάτρεις του σκι αναμένεται να μείνουν άδειες φέτος.

Η Αυστρία εγκαινίασε τη χειμερινή τουριστική σεζόν πριν από μερικές εβδομάδες, ελπίζοντας πως θα μπορέσει να λειτουργήσει με τους μασκοφορεμένους σκιέρ, ωστόσο έπειτα από τη νέα έξαρση κρουσμάτων τα θέρετρα έβαλαν και πάλι «λουκέτο». Στη Δυτική Αυστρία το σκι είναι μέρος της τοπικής κουλτούρας και βάση της βιομηχανίας αξίας δισεκατομμυρίων, όπως και πηγή εσόδων για χιλιάδες οικογένειες. Αν δεν δουλέψει ο χειμερινός τουρισμός της Αυστρίας, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,5%.

Στον «αέρα» βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη η λειτουργία των χριστουγεννιάτικων αγορών φέτος, καθώς και η μετακίνηση των πολιτών την εορταστική περίοδο. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές στην Αγγλία θα μπορέσουν να επιστρέψουν κλιμακωτά στα σπίτια τους για μερικές ημέρες, από τις 3 έως τις 9 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση δεν αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις, ωστόσο τα τοπικά συμβούλια έχουν αρχίσει να παίρνουν τις αποφάσεις τους. Το Μάντσεστερ ανακοίνωσε πως «η λειτουργία των υπαίθριων χριστουγεννιάτικων αγορών δεν πληροί τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Μπέλφαστ, Εδιμβούργο, Μπρίστολ, Μπαθ, Αμπερντίν, Γουίντσεστερ και Οξφόρδη είναι μερικές από τις πόλεις που ανακοίνωσαν ότι θα πρέπει να ακυρώσουν τις εκδηλώσεις.

Το κόστος στον χειμερινό τουρισμό, ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων, θα είναι τεράστιο. Σύμφωνα με το «Visit England», τον Δεκέμβριο του 2019 14 εκατομμύρια Βρετανία προγραμμάτισαν ταξίδι στο πλαίσιο της εορταστικής σεζόν και το ένα τρίτο αυτών επισκέφτηκε κάποια αγορά. Οι μετακινήσεις εκτιμάται ότι ενισχύουν την οικονομία με 3 δισεκατομμύρια ευρώ και φέτος αναμένεται πτώση 49% χωρίς να υπολογίζεται το κόστος στον χώρο της εστίασης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι οι κανόνες περιορισμού θα πρέπει να ενταθούν και όχι να χαλαρώσουν τον Δεκέμβριο, βλέποντας το επιθετικό πανδημικό κύμα και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία σε κάποιες περιοχές. Την ανησυχία που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα εξέφρασε στη συνεδρίαση του προεδρείου του CDU ο γενικός γραμματέας Πάουλ Τσίμιακ: «Αν δεν επιτραπεί στους πολίτες να δουν τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, αυτό […] θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές παραβιάσεις των κανόνων». Η Γερμανία φιλοξενεί μερικές από τις διασημότερες χριστουγεννιάτικες αγορές στον κόσμο, όμως φέτος ήδη κάποιες ακυρώθηκαν και τα κρατίδια αναμένεται να εκτιμήσουν την κατάσταση για να καταλήξουν στις κινήσεις τους. Στο Βερολίνο, στην «Breidscheidplatz» τα κιόσκια περιορίστηκαν στο μισό (μόνο 100), ενώ η χριστουγεννιάτικη αγορά «Gendarmenmarkt» στη γερμανική πρωτεύουσα ακυρώθηκε.

«Ελπίζω να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την αλλαγή του χρόνου με τις οικογένειές μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν κατά το τηλεοπτικό διάγγελμά του τον προηγούμενο μήνα, όταν ανακοίνωσε πανεθνική καραντίνα τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Ομως, ο Ζουλιέν Λανγκλέ, διευθυντής νοσοκομείου στο Παρίσι, προειδοποίησε πως οι παραδοσιακοί εορτασμοί για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να ακυρωθούν φέτος λόγω των φόβων ότι μπορεί να οδηγήσουν σε νέα έξαρση της πανδημίας και ενός πιθανού τρίτου κύματος. Προς το παρόν, πάντως, προγραμματίζονται κανονικά οι χριστουγεννιάτικες αγορές στο Στρασβούργο, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τις αγορές της Λιλ, της Λιόν, του Μπορντό και του Παρισιού.

Η Εσθονία ανακοίνωσε πως ακυρώνει όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις και τα χριστουγεννιάτικα πάρτι, στο Βέλγιο, το ευρωπαϊκό «επίκεντρο» της πανδημίας, απαγορεύτηκαν όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές, ενώ στη Βιέννη της Αυστρίας και στη Βασιλεία της Ελβετίας αναμένεται να γίνουν κανονικά, εκτός αν αλλάξει κάτι δραματικά με την εξάπλωση του ιού.

 Τηλεδιάσκεψη με τον Αγιο Βασίλη

 Στη Λαπωνία, στο «σπίτι» του Αγίου Βασίλη, ο αγαπημένος Αγιος των παιδιών κάθεται πίσω από ένα πλέξιγκλας, ενώ τα ξωτικά διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας, φορώντας χειρουργικές μάσκες. Οι τουριστικοί παράγοντες στη Λαπωνία έχουν φορέσει τα καλά τους και λαμβάνουν όλα τα δυνατά μέτρα σε μια προσπάθεια να σώσουν ό,τι μπορούν από την εορταστική περίοδο εν μέσω πανδημίας. Οι τουρίστες από την Ε.Ε. και από τη ζώνη Σένγκεν επιτρέπεται να επισκεφτούν τη Φινλανδία αν έχουν αρνητικό τεστ 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

Στο τουριστικό πρακτορείο «Safarctica», το οποίο διοργανώνει περιηγήσεις και δραστηριότητες, ο διευθυντής πωλήσεων Αντι Αντικάινεν εκτιμά ότι οι κρατήσεις θα μειωθούν αυτό τον χρόνο κατά 50% με 80%. «Πιο κοντά στο 80% θα είναι η μείωση», λέει. Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και απασχολούν περίπου το 8% των κατοίκων της περιοχής έχουν ήδη ξεκινήσει τις απολύσεις και πολλοί θεωρούν ότι η εορταστική περίοδος δεν μπορεί να σωθεί.

Κάποια τουριστικά πρακτορεία βασίζονται στα τεχνολογικά εργαλεία για να διατηρήσουν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα ζωντανό, αλλά από απόσταση. Βρετανικό πρακτορείο προσφέρει «Ζωντανές βιντεοκλήσεις με τον Αγιο Βασίλη στο Ροβανιέμι» έναντι 85 στερλινών για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Οι κλήσεις θα διαρκούν δέκα λεπτά και ένα ξωτικά θα ξεναγεί ιντερνετικά τα παιδιά στο σπίτι του Αϊ-Βασίλη προτού μιλήσουν μαζί του.