Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Ο Τζο Μπάιντεν νέος πρόεδρος των ΗΠΑ – Τέλος στο «θρίλερ» της κάλπης

 ΗΠΑ-εκλογές: Ο Τζο Μπάιντερ νέος Πρόεδρος στην Αμερική 

Ο Τζο Μπάιντεν είναι νέος Πρόεδρος στην Αμερική εξασφαλίζοντας 273 εκλέκτορες, όπως αναφέρουν όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και το ινστιτούτο Edison Research.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες γεμάτες… σασπένς, ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε νικητής, χάρη σε μια επιτυχία στην πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια (που είναι και η γενέτειρά του). Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στην πρώτη του ανάρτηση στο twitter ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε: 

«Αμερική, είμαι τιμή που με επιλέξατε να ηγηθώ της υπέροχης χώρας μας.

Το έργο μπροστά μας θα είναι δύσκολο, αλλά σας υπόσχομαι αυτό: Θα είμαι Πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς – είτε με ψηφίσατε είτε όχι.

Θα κρατήσω την εμπιστοσύνη που μου δείξατε».

Ο 77χρονος Μπάιντεν είναι πλέον ο ένοικος του Λευκού Οίκου, όμως ο Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της κάλπης.

 Την ίδια ώρα, το αποτέλεσμα είναι ιστορικό καθώς μαζί με τον Μπάιντεν, εκλεγεται και η Κάμαλα Χάρις, που γίνεται η πρώτη γυναίκα και μάλιστα έγχρωμη, που εκλέγεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι το πιο υψηλό αξίωμα στο οποίο έχει φτάσει γυναίκα στη χώρα.

 Μάλιστα η νίκη της συμβολίζει πολλές πρωτιές: γίνεται η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη γυναίκα, η πρώτη  κόρη μεταναστών που ορκίζεται αντιπρόεδρος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος απειλεί από την πρώτη νύκτα μετά την ψηφοφορία ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς να εξηγήσει επί ποίας βάσεως θα το κάνει αυτό.

Στην πράξη, οι δικηγόροι του έχουν καταθέσει πολλές προσφυγές σε πολιτειακό επίπεδο, όπως για παράδειγμα στο Γουισκόνσιν, όπου ζητούν νέα καταμέτρηση των ψήφων.