Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

ΠOY: Ανήθικη η ενδεχόμενη εφαρμογή της ανοσίας της αγέλης κατά του κορονοϊού

 https://www.ert.gr/wp-content/uploads/2020/10/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-681x454.jpg 

Στρασβούργο – Ανταπόκριση για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Ανήθικη πρακτική χαρακτήρισε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Αντχανόμ Τένδρος την διαδικασία να επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορονοϊού έτσι ώστε οι άνθρωποι να μολυνθούν μαζικά σημειώνοντας ότι ποτέ στην ιστορία της παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης δεν χρησιμοποιήθηκε η ανοσία της αγέλης ως στρατηγική κατά μιας επιδημίας, πόσο μάλλον μιας πανδημίας.

Η ανοσία αυτή, όπως σημείωσε, πρέπει να επιτευχθεί, μέσω των εμβολιασμών όπως άλλωστε έγινε με την ιλαρά και την πολιομυελίτιδα, και όχι μέσω μιας γενικής λοίμωξης, αφού παραμένει ασαφές κατά πόσο μια μόλυνση προστατεύει από μια δεύτερη.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι η άποψη πως η ανοσία της αγέλης θα πραγματοποιηθεί με φυσικό τρόπο είναι επιστημονικά επιρρεπής και διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες για τον κορονοϊό και παραμένει ασαφές το χρονικό διάστημα που ένας πρώην ασθενής του κορονοϊού διατηρεί αντισώματα κατά του παθογόνου.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν αποτελεί καλή επιλογή η παγκόσμια κοινότητα να αφήσει ελεύθερη την κυκλοφορία ενός ιού, τον οποίο δεν κατανοούμε πλήρως και μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση θα σήμαινε ότι επιτρέπονται τις περιττές λοιμώξεις, την ταλαιπωρία και τον θάνατο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα αρκετοί επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία είχαν ταχθεί υπέρ της ανοσίας της αγέλης μέσω μόλυνσης με το επιχείρημα πως η τρέχουσα πολιτική των αυστηρών μέτρων και των Lockdown θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα καθώς η παρακώλυση χρήσης ιατρικών υπηρεσιών θα οδηγήσει σε υπερβολική θνησιμότητα τα επόμενα χρόνια.

 ert.gr