Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: Αυτές οι περιοχές είναι μια ανάσα πριν το «πορτοκαλί» - 51 μολύνσεις στην Κορινθία την τελευταία εβδομαδα.

 Κορωνοϊός - Δημόπουλος: Συνεχής επαγρύπνηση για την αποφυγή «κόκκινου συναγερμού» και «lockdown» 

Ενα βήμα πριν το «πορτοκαλί» βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας, με το μολυσματικό χάρτη να …γεμίζει σε περιφερειακές ενότητες και εκτός της Αττικής.

Ιωάννινα, Κοζάνη και Αχαΐα συμμετέχουν σταθερά τις τελευταίες ημέρες με πολλά κρούσματα στις καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις που εκδίδει ο ΕΟΔΥ. Εχουν ανακοινωθεί, άλλωστε, ειδικά περιοριστικά μέτρα τα οποία αναμένεται να επιδράσουν.

Την τελευταία εβδομάδα η κυκλοφορία του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα έντονη στις παραπάνω περιοχές.

Συγκεκριμένα, από την περασμένη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου έως και χθες, τα Ιωάννινα κατέγραψαν 146 νέες μολύνσεις της Covid-19, η Αχαΐα 65 και η Κοζάνη 138 κρούσματα. Και οι τρεις αυτές περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 3 του επιδημιολογικού συναγερμού όπως ορίζεται στο νέο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. 


https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2020/10/xartis-koronoios-960x480.jpg

Υπάρχουν, ωστόσο, και περιοχές που ενώ βρίσκονται στο επίπεδο 2, δηλαδή στο μέτριο κίνδυνο, είναι ένα βήμα πριν το τρίτο, δηλώνοντας πλήθος νέων περιστατικών κορωνοϊού. Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα, η Κορινθία

μετρά 51 μολύνσεις, η Εύβοια 50, η Κέρκυρα 12. Επιπλέον, η Καστοριά που βρίσκεται ήδη στο επίπεδο 3 καταγράφει έντονη κινητικότητα της Covid-19 – την τελευταία εβδομάδα 20 νέες διαγνώσεις.

Σύμφωνα με το Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, που έχει χωρισμένη την Ελλάδα σε τέσσερις ζώνες, από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες, οι 27 εντάσσονται στο επίπεδο 1, δηλαδή είναι χαμηλού κινδύνου, 25 είναι στο επίπεδο 2 και 22 στο επίπεδο 3, της αυξημένης επιτήρησης.

Καμία περιοχή δε βρίσκεται στο επίπεδο 4, αυτό του αυξημένου κινδύνου, στο οποίο τα περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνονται προσομοιάζουν σε lockdown.

Ακόμη και η Αττική που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας είναι μακριά από το τελευταίο επίπεδο συναγερμού, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής.

Ο χάρτης, πάντως, θα επικαιροποιείται κάθε 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις του υπουργείου Υγείας ή και πιο συχνά, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με ελαφρώς μειωμένο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού – 295 – που αποδίδεται μεν στα λιγότερα τεστ του Σαββατοκύριακου, αλλά υπάρχει και μια τάση σταθεροποίησης, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας βέβαια την ανάγκη να πέσουν περαιτέρω τα κρούσματα, ώστε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι αριθμοί, που αφορούν στους θανάτους, τις νοσηλείες και τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

 Ειδικά οι νέοι θάνατοι το τελευταίο τριήμερο καταγράφουν αυξητική τάση. Από το Σάββατο έως και χθες έχουν καταλήξει 25 ασθενείς με κορωνοϊό. Μικρή αποσυμπίεση φαίνεται στον αριθμό των διασωληνωμένων – 91 χθες.