Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

«Αρένα» με βαριά λόγια το debate Τραμπ – Μπάιντεν: Νικητές… η πόλωση και ο φανατισμός

  

Το πιο αποπροσανατολιστικό και απογοητευτικό ντιμπέιτ στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής είχαν χθες οι δύο μονομάχοι των προεδρικών εκλογών, αφήνοντας τη χώρα πιο διχασμένη και πολωμένη από ποτέ.

Πρόεδρος Τραμπ και Τζο Μπάιντεν επιδόθηκαν σε ανταλλαγή ύβρεων και προσβολών, χωρίς να διαφωτίσουν στο ελάχιστο τους θεατές για το πολιτικό τους πρόγραμμα. Ηταν μια τηλεμαχία που απλώς επιβεβαίωσε το χάσμα των δύο πολιτικών και όπλισε με ακόμη περισσότερο φανατισμό τους οπαδούς τους.

Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων -που

έγινε στο Πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ με συντονιστή τον Κρις Γουάλας, δημοσιογράφο του Fox News- αφορούσε στην πανδημία, το Σύστημα Υγείας και τη οικονομία. Ωστόσο, οι ύβρεις, οι αντεγκλήσεις και οι διακοπές δεν επέτρεψαν τη διατύπωση των πολιτικών θέσεων. Οι δημοσκοπήσεις, μετά την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής διαμάχης, έδειξαν ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν είχε καλύτερη εμφάνιση, ενώ επτά στους δέκα ψηφοφόρους δήλωσαν ενοχλημένοι από το «πολεμικό» κλίμα μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Σύμφωνα με τη μέτρηση του CBS, το 48% των ερωτηθέντων τηλεθεατών δήλωσε ότι νικητής ήταν ο Τζο Μπάιντεν ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωσε το 41% των θετικών τοποθετήσεων. Ωστόσο, το ντιμπέιτ -και πιθανότατα τα επόμενα που θα ακολουθήσουν- δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη στους περισσότερους ψηφοφόρους.

Εγκυροι Αμερικανοί αναλυτές συμφωνούν επίσης ότι ουδείς εκ των δύο υποψηφίων κατάφερε να κερδίσει το κοινό, καθώς ο μεν Ντόναλντ Τραμπ ήταν επιθετικός και υπερασπιζόταν τα πεπραγμένα του, χωρίς να προβάλει ένα όραμα για την Αμερική, ο δε Μπάιντεν ήταν αμυντικός και προσπαθούσε να αποκρούσει τον αντίπαλό του.

Εκτός των ΗΠΑ, σε άλλες χώρες όπου προβλήθηκε η τηλεμαχία Τραμπ-Μπάιντεν, οι τηλεθεατές ήταν κατηγορηματικά εναντίον της εμφάνισης Τραμπ. Στη Βρετανία, δημοσκόπηση στο twitter της Britain Elects έδειξε ότι οι τηλεθεατές τάχθηκαν υπέρ του Τζο Μπάιντεν με ποσοστό 50,8%, έναντι 23,4% υπέρ του Τραμπ.

Στο πρώτο ντιμπέιτ τηρήθηκαν οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης, γι’ αυτό οι δύο υποψήφιοι δεν αντάλλαξαν χειραψία, ενώ ελάχιστοι παρευρίσκονταν στην αίθουσα -κυρίως οι οικογένειες των δύο υποψηφίων. Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση έγινε εν μέσω της επίθεσης πολλών Μέσων Ενημέρωσης κατά του Τραμπ, για την άρνησή του να δώσει στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση.

Η εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αποκάλυψε πως ο πρόεδρος δεν έχει πληρώσει την εφορία για δεκαπέντε χρόνια ενώ έχει επωφεληθεί από επιστροφές φορών για εταιρίες που παρουσίαζαν ζημία. Πριν από το ντιμπέιτ, ο Μπάιντεν έδωσε στη δημοσιότητα τη δική του φορολογική δήλωση, για να υπογραμμίσει τη διαφορά του με τον Τραμπ. Τα επόμενα δύο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία θα γίνουν στις 15 και στις 22 Οκτωβρίου, στο Μαϊάμι της Φλόριντα και στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Τα θέματα αντιπαράθεσης

1. Κορονοϊός: Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τη διοίκηση Τραμπ αποτέλεσε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρόεδρο και τον Δημοκρατικό υποψήφιο. Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα καταστρέψει την οικονομία της χώρας, καθώς θα επιβάλει γενικό λοκντάουν.

«Θέλει να κλείσει την οικονομία, αν το κάνει θα μας καταστρέψει», είπε ο Τραμπ, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς που επιμένουν σε αυστηρότερα μέτρα για την πανδημία, ώστε ο ίδιος να «χάσει τις εκλογές». Τραμπ και Μπάιντεν αντήλλαξαν ειρωνείες και επιθετικά σχόλια για τη χρήση μάσκας ενώ ο δεύτερος επέκρινε τον αντίπαλό του για το αρχικό του σχόλιο ότι «ο ιός θα εξαφανιστεί» και του είπε ότι «αν υπήρχε χλωρίνη σε ενέσιμη μορφή, θα του έκανε καλό».

2. Διορισμός δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο: Ο δημοσιογράφος και… διαιτητής του ντιμπέιτ, Κρις Γουάλας, ρώτησε τον πρόεδρο Τραμπ για την πλήρωση της θέσης της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Τραμπ είπε ότι κάνει απλώς αυτό που θα έκαναν οι Δημοκρατικοί στη θέση του! «Εχουμε τη Γερουσία (οι Ρεπουμπλικανοί), έχουμε Λευκό Οίκο και μια πολύ καλή υποψήφια», απάντησε δικαιολογώντας την επιλογή του. Ο Μπάιντεν αντέτεινε πως ο αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να εκφράσει ποιος θα επιλεγεί για τη θέση (μέσω του νικητή των εκλογών) και κατηγόρησε τον Τραμπ πως διορίζει δικαστή γιατί θέλει να καταργήσει το Obamacare και έτσι θα στερήσει από 20 εκατ. ανθρώπους το δικαίωμα στην ασφάλιση.

3. Φορολογικά υποψηφίων: Ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτήθηκε για τους φόρους που έχει καταβάλει ύστερα από την αποκάλυψη πως δεν πλήρωσε φόρο εισοδήματος για μία δεκαετία και κατέβαλε στην εφορία μόλις 750 ευρώ τη χρονιά που ήταν υποψήφιος για την προεδρία, το 2016. «Πλήρωσα 38 εκατομμύρια φόρους», απάντησε ο Τραμπ και έριξε την ευθύνη στον Ομπάμα, που εισήγαγε νόμο για να επιτρέπεται στις μεγάλες εταιρίες να φοροδιαφεύγουν.

3. Ρατσισμός και κινήματα «Antifa» και «Proud Boys»: Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Τραμπ ρατσιστή, καθώς εκείνος τον παρουσίασε ως υποκινητή των διαδηλώσεων για τη βία εναντίον των Αφροαμερικανών. Ο Μπάιντεν καταδίκασε τη βία από όπου κι αν προέρχεται, αλλά ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στον συντονιστή Κρις Γουάλας, ο οποίος τον κάλεσε να καταδικάσει τις ομάδες που πιστεύουν στη «λευκή υπεροχή».

Ο Τραμπ κατηγόρησε την Αριστερά για τη βία, και ιδιαιτέρως την ακροαριστερή ομάδα «Antifa», αλλά όχι και τους «Proud Boys», μια ακροδεξιά ομάδα λευκών, που ιδρύθηκε το 2016 στη Νέα Υόρκη. Μετά τις δηλώσεις Τραμπ, μέλη της πανηγύριζαν στην ιστοσελίδα τους μετά την αναφορά του στην τηλεμαχία.

4. Κλιματική αλλαγή: Ο Τζο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Υποσχέθηκε, δε, ότι εάν κερδίσει θα επανενταχθεί η χώρα στη Συμφωνία, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ έχουν σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής (πλημμύρες, πυρκαγιές). Επίσης μίλησε για νέες υποδομές, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ / EleftherosTypos.gr