Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Ισχυρός σεισμός στη Νίσυρο: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ - Λέκκας: Καμία ανησυχία για το ηφαίστειο στη Νίσυρο λόγω του ισχυρού σεισμού

  

Αν και μεγάλος σε κλίμακα Ρίχτερ ο σεισμός των 5,2 που σημειώθηκε στις 14:05 το μεσημέρι 32 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Νισύρου, δεν έγινε αισθητός σε κανένα από τα τρία νησιά Κω, Νίσυρο Αστυπάλαια.

Το γεγονός αυτό όπως εξηγεί στο newsit.gr σεισμολόγος και Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας ευθύνεται στο σημαντικό εστιακό βάθος αλλά και στις εγκάρσιες τεκτονικές δομές. Ο σεισμός της τάξης των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:05 σε θαλάσσια

περιοχή και είχε μεγάλο εστιακό βάθος, το οποίο υπολογίστηκε στα 150,7 χιλιόμετρα. 

Η δόνηση σημειώθηκε «στο δυτικό τμήμα της Κω, ανάμεσα σε Κω κι Αστυπάλαια», είπε ο κ. Λέκκας και προσέθεσε πως «δεν έγινε καν αισθητός». Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το ηφαίστειο της Νισύρου καθώς : “Ο σεισμός δεν έγινε κοντά στο ηφαιστειακό περιβάλλον που διαθέτει η Νίσυρος έγινε αρκετά πιο μακριά από τα ηφαίστεια”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός δεν απασχολεί καν τους ειδικούς, ούτε και τους ανησυχεί.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει: «Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 2.05 μ.μ με επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νισύρου και Κω.

Ο σεισμός ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο και έχει το χαρακτηριστικό μεγάλο εστιακό βάθος της τάξης των 150 km.

Αυτοί οι σεισμοί συνήθως δεν δημιουργούν μετασεισμικές ακολουθίες και παρακολουθούμε ενόργανα το φαινόμενο στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Ε.Α.Α με επιστημονικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη του».