Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: 411 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα ( 3 κρουσματα σημερα στην Κορινθία ) – 2 νέοι θάνατοι – 89 διασωληνωμένοι - Έκλεισε τμήμα του Σωτηρία λόγω κρουσμάτων

 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη τα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. 

Σήμερα ανακοινώνουμε 411 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18886, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

O χάρτης των κρουσμάτων 

Σήμερα, 01/10/2020, δηλώθηκαν 411 επιπλέον κρούσματα. Από τα 378 εγχώρια κρούσματα,τα 68 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 40 κρούσματα αφορούν ΜΦΗ στην Αττική), ενώ 7 συνδέονται με τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας. αναλυτικότερα:

– 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 7 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 272 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 59 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

–  1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

–  9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

–  1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

–  2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

–  6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

–  3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

–  6 κρούσματα στην  Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
–  5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

–  1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με
γνωστή συρροή

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

–  2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

–  2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

–  1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Φλώρινας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

 

2961 (15.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7755 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 28 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 214 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 393 θανάτους συνολικά στη χώρα. 144 (36.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κλείνει μέχρι νεωτέρας ένα τμήμα της θωρακοχειρουργικής του νοσοκομείου Σωτηρία, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θετικοί στον νέο κορωνοϊό βρέθηκαν ένας θωρακοχειρουργόςδύο αναισθησιολόγοι και τέσσερις νοσηλευτές.
 

Η παραδοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ότι «η Αθήνα δεν πάει καλά» δείχνει εμφατικά τον υψηλό συναγερμό που συνεχίζει να βρίσκεται η πρωτεύουσα παρά τα όποια περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής.

Εξερχόμενος χθες το βράδυ από το γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα όπου και διαπιστώθηκαν δεκάδες θετικοί στον Sars-CoV-2 από σύνολο 100 ελέγχων που διενεργήθηκαν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό έμοιαζε οργισμένος για τις διαστάσεις που έχει λάβει η επιδημία.

«Η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της, η Αθήνα όχι», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας σε δηλώσεις του μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας – σημειωτέον φορούσαν και οι δύο διπλή μάσκα κατά την επίσκεψή τους στον οίκο ευγηρίας. Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο Ασβεστοχώρι, η «εισβολή» του ιού σε γηροκομείο τον Αύγουστο προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 20 ηλικιωμένων.

Οι εικόνες σήμερα το πρωί από το γηροκομείο «Αττική», με τους ηλικιωμένους να μεταφέρονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία (“Ευαγγελισμός”, “Σισμανόγλειο”, “Αττικόν” και “Ασκληπιείο”) με άγνωστη την έκβαση που θα έχουν αλλά γνωστή την υψηλή θνητότητα της Covid-19 στους ηλικιωμένους, αποτελούν μία δυνατή υπενθύμιση της ανάγκης τήρησης των μέτρων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, νοσηλευτές νοσούσαν εδώ και… δύο εβδομάδες. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε γνωστό ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά πλέον τους 40.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι εφόσον τα επισκεπτήρια έχουν απαγορευτεί, η μεταδοτικότητα σε τέτοιες περιπτώσεις προκύπτει από εργαζομένους, και σχολίασε ότι «είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να βλέπουμε αλλά δυστυχώς τις βλέπουμε».

Τα συνεχή ρεκόρ που καταγράφονται στο Λεκανοπέδιο φέρνουν πιθανόν στο προσκήνιο επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Στις καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, η Αττική αντιπροσωπεύει έως και το 70% του συνόλου των κρουσμάτων.

Όπως έχει γίνει γνωστό από τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, που εκπροσωπεί την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στις τακτικές ενημερώσεις, στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για την επίδραση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα.

Οπως φαίνεται από τις νέες διαγνώσεις και τους διασωληνωμένους, τα μέτρα δε μοιάζουν να έχουν μεγάλο αποτέλεσμα έως τώρα. Την περασμένη εβδομάδα διαφαινόταν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μια μικρή πτώση στις νέες διασωληνώσεις, αυτή την εβδομάδα, όμως, ανατράπηκε ξανά πορεία της επιδημίας και βρίσκεται στο «κόκκινο». Οπως έχουν επισημάνει πολλές φορές τα μέλη της Επιτροπής και κυβερνητικά στελέχη, τα πιθανά μέτρα στο «τραπέζι» είναι πολλά.

Ωστόσο, ήδη έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση η πρόταση για προστασία ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων άνω των 65 ετών. Η χρήση της μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους – ήδη όπου υπάρχει συνωστισμός στην Αττική είναι υποχρεωτική – θεωρείται ένα πιθανό επόμενο βήμα, αν και κατά ορισμένους ειδικούς δεν θα προσφέρει πολλά στη μείωση της μεταδοτικότητας.

Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν τις στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές έχουν ήδη αρχίσει μέσω τεστινγκ σε συγκεκριμένες ομάδες, γειτονιές και εστίες με πρόβλημα. Επισημαίνουν την ανάγκη επέκτασης τέτοιων παρεμβάσεων. Τα τοπικά lockdown επίσης έχουν απορριφθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για την πρωτεύουσα, καθώς θεωρείται δύσκολο να εφαρμοστούν. Υπό τα παραπάνω δεδομένα, επιπλέον οριζόντια μέτρα πιθανόν να μην υπάρξουν, μέχρι να εξαντληθούν οι προσπάθειες για «στεγανοποίηση» των κόκκινων περιοχών. Σημειώνεται ότι ειδικοί έχουν προτείνει γενικό ολιγοήμερο lockdown στην Αττική, κάτι που αποτελεί το απευκταίο σενάριο και την ύστατη λύση.

Σε άλλες, πάντως, περιοχές η εφαρμογή τοπικών lockdown, είναι πιο εύκολη. Χθες, έγινε ισχυρή σύσταση για κατοίκους χωριών στη Θήβα και τη Χαλκίδα να μη βγουν από το σπίτι τους ούτε να πάνε στις δουλειές τους μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των ιχνηλατημένων επαφών – 1200 το σύνολο – μιας 63χρονης που είχε παρευρεθεί σε κηδεία με 70 άτομα στη Βοιωτία.

Οι οικισμοί στους οποίους έγινε σύσταση για lockdown είναι οι Μουρίκι, Πλατανάκια, Υπατο και Λουτούφι του δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.