Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου

 

 Του Δρ. Απόστολου Παπαφωτίου

Αφνειός ήταν η πόλη της Κορίνθου σε όλες τις περιόδους της μακρόχρονης ιστορίας της, στην Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Πρωτοβυζαντινή.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης των πολλών ανασκαφών που πραγματοποιούνται στην περιοχή της Κορίνθου και στην Κορινθία γενικότερα. Μεταξύ αυτών, ξεχωριστή θέση κατέχει η ανασκαφή της Ρωμαϊκής Έπαυλης στη θέση «Κατουνίστρα» Ισθμού του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων. 

 

Ένα μοναδικό κτηριακό συγκρότημα, στο οποίο οι συνεχείς συστηματικές ανασκαφές των τελευταίων 9 χρόνων, μαζί με τα πλούσια ευρήματα και κατάλοιπα,  ορίζουν το ιστορικό, κοινωνικό και οικονομικό  πλαίσιο της περιοχής. Το πολυτελές συγκρότημα με θέα στον Κορινθιακό και Σαρωνικό κόλπο χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. και αποτελείται από την έπαυλη επιφανείας περίπου 1.700,00 μ2 , λουτρό επιφανείας περίπου 500,00 μ2 και ανοικτή αυλή επιφανείας, μέχρι την περσινή ανασκαφή, 2.500,00 μ2. Φαίνεται ότι το συγκρότημα σταδιακά περιορίστηκε και τελικά εγκαταλείφθηκε στο τέλος του 6ου ή στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. ακολουθώντας το γενικό πτωτικό κλίμα.