Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Διορία μίας εβδομάδας δίνει η ΕΕ στην Τουρκία για να σταματήσει τους τσαμπουκάδες

  

Η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν σήμερα την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο, και έδωσαν στην Άγκυρα προθεσμία μίας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

«Μας είναι προφανές ότι η Τουρκία επιμένει σε προκλητικές ενέργειες που είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γερμανό και τον Πολωνό ομόλογό του.

Πρόσθεσε ότι το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ανταποδώσει την διάλογο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση της Τουρκίας για επανέναρξη των ερευνών, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας, είπε ότι η ΕΕ θα περιμένει μία εβδομάδα προτού αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

«Είναι η δεύτερη φορά που οι αναμενόμενες συνομιλίες δεν πραγματοποιούνται και δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό», είπε. «Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν υπάρχει πρόοδος σε μία εβδομάδα και τότε θα αποφασίσουμε ποια στάση οφείλει να υιοθετήσει η ΕΕ».

Ο Λε Ντριάν άσκησε κριτική και στον ρόλο της Τουρκίας στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη σε αυτό το ζήτημα, και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει εκεχειρία», είπε. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι πως μόνο η Τουρκία δεν υποστηρίζει την τήρηση της εκεχειρίας και αυτό είναι επιζήμιο».

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα, με την Αθήνα επιδιώκει να σταλεί και σε επίπεδο ηγετών της Ε.Ε. ηχηρό μήνυμα καταδίκης των προκλητικών ενεργειών στις οποίες προβαίνει εκ νέου η Αγκυρα τόσο με την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» όσο και με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με το πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και της 2ας Οκτωβρίου.

Η επιβεβαίωση στην πράξη της αναξιοπιστίας της Τουρκίας έχει αναζωπυρώσει εκ των πραγμάτων τη συζήτηση για κυρώσεις στη βάση της αναφοράς που υπάρχει στο κείμενο Συμπερασμάτων στα δύο σχετικά άρθρα 29 και το 215 και με ζητούμενο τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη ενεργοποίησής τους με το βλέμμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, που αποτελεί τον καταληκτικό ορίζοντα για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας από την Ε.Ε.

«Πώς εξειδικεύονται, πώς προχωρούν, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά τους είναι θέμα που θα συζητήσουν οι ηγέτες», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις κυρώσεις, ενώ έκανε λόγο για «μια σοβαρότατη κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας» και μάλιστα λίγες ημέρες μετά τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που την καλούσαν να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες».

«Ο… “κορσές” που φορέθηκε στην Τουρκία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φαίνεται ότι της πέφτει πολύ στενός. Και κάνει ό,τι μπορεί με διάφορες ενέργειες προκειμένου να ξεφύγει από αυτόν», σχολίασε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Πέτσας.

Αντιδράσεις

Οι πρόσφατες ενέργειες της γειτονικής χώρας έχουν αυξήσει τη δυσαρέσκεια ακόμη και σε χώρες που διατηρούσαν πιο διαλλακτική στάση απέναντι στην αγκυρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να επισημαίνει την ανάγκη για διάλογο και να μη δείχνει πρόθυμη για άμεση επιβολή κυρώσεων, αλλά κατέστησε σαφές -και δια του υπουργού Εξωτερικών, Χ. Μάας- ότι δεν είναι η πρώτη φορά που όσα είχαν δρομολογηθεί διακόπηκαν λόγω προκλήσεων από τουρκικής πλευράς, ενώ διεμήνυσε ότι η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς προκλήσεις, καθώς και ότι εναπόκειται τώρα ιδιαίτερα στην Αγκυρα να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη.

Η γερμανική έκπληξη για τη στάση της Τουρκίας -η οποία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις όχι μόνο προς την Ελλάδα, όπου αντί να δώσει ημερομηνία έναρξης διερευνητικών επαφών όπως έλεγε ο κ. Τσαβούσογλου εξέδωσε μία νέα παράνομη NAVTEX, αλλά και προς το Βερολίνο- συνιστά χαρακτηριστικό δείγμα αναξιοπιστίας της Αγκυρας απέναντι στους συνομιλητές της, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι και προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. αυτή την περίοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει για την τουρκική επιθετικότητα και τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ που θα προηγηθεί της συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Συναντήσεις με κόμματα

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναμένεται να έχει συναντήσεις σήμερα με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τους ενημερώσει για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα, έχει επισημάνει κατά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του ότι «η επιμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα μας υποχρεώνει να συζητήσουμε μέτρα για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας».

Από τη Βαγδάτη, όπου συναντήθηκε χθες με τον Ιρακινό ομόλογό του, τόνισε ότι «τώρα είναι περισσότερο από ποτέ εμφανές ότι η Τουρκία ενεργεί ως παράγοντας διατάραξης της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», χαρακτήρισε τη «διπλωματία των κανονιοφόρων που ασκεί η Τουρκία» ως «μια πρακτική που ανάγεται στους προηγούμενους αιώνες, που δυστυχώς συνεχίζεται», ενώ ξεκαθάρισε ότι διάλογος μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών δεν μπορεί ποτέ να διεξαχθεί μέσα σε ένα περιβάλλον επιθετικότητας και απειλών».

Αποδοκιμασία

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφές μπροστά στη σειρά προκλητικών δηλώσεων από τουρκικής πλευράς ότι η χώρα μας δεν θα σχολιάζει κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί μία πολιτική που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: την αποδοκιμασία των προκλητικών ενεργειών και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

«Εχουμε μία παράνομη τουρκική NAVTEX, γι’ αυτό κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει για να αναδείξουμε την προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας, σε ένα διεθνές πλαίσιο το οποίο ευνοεί τις δικές μας διπλωματικές ενέργειες. Οσον αφορά το επιχειρησιακό πεδίο, θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται», διεμήνυσε ο κ. Πέτσας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ιδιαίτερο συμβολισμό έχει και η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το προσεχές Σαββατοκύριακο στον Εβρο.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε χθες για τις νεότερες τουρκικές προκλήσεις και τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.