Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Στην πιο δύσκολη νύχτα της ζωής τους οι κάτοικοι στην Ανατολική Κορινθια . Πυρινη λαιλαπα 30 χιλιομετρων,

https://external.fath5-1.fna.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQAMKq_objohSCam&w=540&h=282&url=https%3A%2F%2Fkorinthia.net.gr%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F07%2F110331984_672761723308180_1242728707907813643_n.jpg&cfs=1&upscale=1&fallback=news_d_placeholder_publisher&_nc_hash=AQCaaQa1ZU16kE9w
Μία από τις πιο δύσκολες νύχτες της ζωής τους θα περάσουν οι κάτοικοι στα Αθίκια, τον Σολομό, στο Γαλατάκι , στο Χιλιομοδι καθώς στις περιοχές αυτές έχει δημιουργηθεί πλέον το κύριο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει από το μεσημέρι όλο τον δήμο Κορινθίων. 
Οι επίγειες δυνάμεις να δίνουν μάχη με ένα μέτωπο που εκτείνεται κυριολεκτικά από την παραλία του Σαρωνικού μέχρι το Χιλιομόδι σε μια ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που λήφθηκε από την
Κόρινθο.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα Αθίκια και το Αλαμάνο έχουν εκκενωθεί και μάλιστα άνδρες της ΕΛΑΣ έχουν αποκλείσει τους δρόμους, ώστε να αποτρέψουν πιθανή επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους.
Η μεγάλη προσοχή στρέφεται πλέον προς τον πρώην δήμο Τενέας όπου θα γίνει προσπάθεια να μην περάσει η φωτιά τον δρόμο και κυρίως να μην κατευθυνθεί προς την παράνομη χωματερή, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για τοξική βόμβα με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν ακόμη δυνατοί γεγονός που δυσκολεύει πολύ τις προσπάθειες.
Έξι οικισμοί έχουν εκκενωθεί στην Κορινθία: οι κάτοικοι των οικισμών Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Δήμες, Αθίκια  Αλαμάνο και  Άγιος Ιωάννης,απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους καθώς μαίνεται ακόμα σε διάσπαρτες εστίες η φωτιά που ξεκίνησε σε δασική έκταση στην περιοχή Κεχριές Κορίνθου.  Οι φλόγες «έγλειψαν» τις αυλές και τα μπαλκόνια σπιτιών.  Οι κάτοικοι των εξι οικισμών,  έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία, αλλά και με δικά τους μέσα σε ασφαλές μέρος κοντά σε παραλιακή περιοχή.
«Μπορεί πλέον να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά η πυρκαγιά στις Κεχριές συνεχίζει να έχει πολλές διάσπαρτες εστίες σε μια μεγάλη περίμετρο, με διαρκείς αναζωπυρώσεις», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.
Αναφέρει ακόμη ότι  αναμένεται να αφιχθούν από τη Θεσσαλονίκη στις Κεχριές, 35 άτομα, μέλη πεζοπόρων τμημάτων, που ταξιδεύουν με μισθωμένο αεροσκάφος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Τα εναέρια μέσα και ειδικότερα τα 6 ελικόπτερα και τα 2 αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού αποσύρθηκαν μόλις νύχτωσε, ενώ με το πρώτο φως της νέας ημέρας θα είναι έτοιμα, εφ΄ όσον χρειαστεί, να επιχειρήσουν εκ νέου. Παράλληλα, στη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να ανανεωθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις,  ώστε να είναι ξεκούραστοι οι πυροσβέστες. Αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή  143 πυροσβέστες με 42 οχήματα, ειδικό μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, δέκα πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. Στα Αθίκια εκκενώθηκε, επίσης, προληπτικά και ένα οικοτροφείο για άτομα με αναπηρία. Στα Αθίκια έφτασε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος δήλωσε πως θα δοθεί ολονύχτια μάχη με τις επίγειες δυνάμεις για την κατάσβεση της φωτιάς:
Μάλιστα, οι εστίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, αφενός επειδή η περιοχή είναι πευκόφυτη και αφετέρου δύσβατη. Επιπλέον, δεν υπάρχει καλό οδικό δίκτυο, το οποίο σε ορισμένα σημεία είναι απροσπέλαστο.
Ένα όχημα της πυροσβεστικής τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.