Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Η “Μητέρα Εκκλησία”… μετακομίζει (από το Φανάρι στην Αθήνα)

 Η “Μητέρα Εκκλησία”… μετακομίζει (από το Φανάρι στην Αθήνα)
Του Νίκου Φυλάγγελου

Μητέρα Εκκλησία…Έτσι περιγράφεται για αιώνες το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα τελευταία χρόνια, με τις πιέσεις και τις απειλές από ένα ακραίο τουρκικό κράτος να έχουν γίνει αφόρητη καθημερινότητα, ο Πατριάρχης βλέπει εκ των πραγμάτων τον ρόλο του να μετατοπίζεται σε διαφορετικό επίπεδο. Και το ηθικό δράμα με την Αγία Σοφία, ήρθε να ρίξει την τελευταία… βολή.
Το Πατριαρχείο Μόσχας “καλπάζει” σε διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας τη στοχευμένη επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν να αξιοποιήσει την Ορθοδοξία για διπλωματική διείσδυση σε έθνη και κοινωνίες. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ανακτά τη λάμψη του, αφήνοντας πίσω την εποχή σκανδάλων που προηγήθηκε.
Η Εκκλησία της Ελλάδας ωστόσο εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς. Και η επιλογή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου να τελέσει την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου το βράδυ της Παρασκευής, ως “απάντηση” στην προσευχή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία, δείχνει ότι η Αθήνα αλλάζει επίπεδο.
Η “Μητέρα Εκκλησία”… μετακομίζει, από το Φανάρι στην Αθήνα. Και η εξέλιξη έχει εκκωφαντική σημειολογία για το δύσκολο μέλλον.

ysterografa.gr