Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 
Σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με ειδική ημερήσια διάταξη, παρουσία εκπροσώπων γυναικείων φορέων και οργανώσεων, τίμησε η Εθνική Αντιπροσωπεία την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η προεδρεύουσα Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή σε γεγονότα και κοινωνικά
φαινόμενα που σφράγισαν την επέτειο αυτή, επισήμανε ότι έτσι «προκύπτει αφενός η διαχρονικότητα αλλά και η πολυπαραμετρικότητα των γυναικείων προβλημάτων, η διαχρονικότητα των διακρίσεων και της βίας, αφετέρου η διαχρονικότητα των αγώνων, συλλογικών και ατομικών, που δίνουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, συχνά άνισων, για να ζήσουν καλύτερα σε έναν διαφορετικό κόσμο». Η κυρία Χριστοδουλοπούλου εξέφρασε την ευχή «το νέο κοινοβούλιο, που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019, να έχει περισσότερες γυναίκες βουλευτές, περισσότερες γυναίκες πολιτικούς, που θα νιώθουν αλληλέγγυες στις ανώνυμες γυναίκες που συνεχίζουν να ζουν στο περιθώριο της ζωής, μιλώντας γι’ αυτές που δεν έχουν φωνή, νομοθετώντας  θετικά μέτρα γι’ αυτές που τα χρειάζονται,  διαμορφώνοντας ένα νέο γυναικείο πολιτικό λόγο και μια νέα πολιτική στάση και συμπεριφορά, που δεν θα αντιγράφει τον ανδρικό λόγο και θα κάνει την πολιτική ελκυστική στις γυναίκες, στα νέα κορίτσια, στο δρόμο για τη χειραφέτησή τους, ώστε οι αγώνες του γυναικείου  κινήματος να δικαιώνονται».
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στη νομοθετική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών από τη μία, και στην κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα μας και διεθνώς, από την άλλη, καθώς και στην αναγκαιότητα του αγώνα απέναντι στα στερεότυπα που αναπαράγουν διακρίσεις, καταπίεση, βία και σιωπή.
Κατά τη συνεδρίαση μίλησαν, επίσης, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου: Από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς η βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Άννα Βαγενά, από τη Νέα Δημοκρατία η βουλευτής Β΄ Αθήνας κ. Σοφία Βούλτεψη, από το Κίνημα Αλλαγής ο βουλευτής Α΄ Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, από τον Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή η βουλευτής Β΄ Αθήνας κ. Ελένη Ζαρούλια, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας η βουλευτής Β΄ Πειραιά κ. Διαμάντω Μανωλάκου και από την Ένωση Κεντρώων ο βουλευτής Α΄ Αθήνας κ.  Μάριος Γεωργιάδης.  Εκ μέρους της Κυβέρνησης τον λόγο έλαβαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης και η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης