Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Η διαδικασία για την υποβολή δήλωσης στο Κτηματολόγιο




*Του Αναστάσιου Λυμπερίου
Δυστυχώς όπως και τα περισσότερα  πράγματα στην Ελλάδα, έτσι και η διαδικασία  για την υποβολή δήλωσης  της ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο προχωρά με τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις. Με ελάχιστη προετοιμασία από τον αρμόδιο φορέα και χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση των ενδιαφερομένων-πολιτών, υπάρχει ορατός κίνδυνος για κάποιους, αν δεν πράξουν τα δέοντα να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Η Κορινθία για παράδειγμα ήταν ένας από τους πρώτους νομούς της τελικής φάσης καθώς από τις 12 Νοεμβρίου κλήθηκαν να κάνουν δηλώσεις οι ιδιοκτήτες σε Αρχαία Κόρινθο, Αγίους Θεοδώρους, Ίσθμια και Λουτράκι. Ωστόσο τα προβλήματα στην εφαρμογή, η ελλιπής ενημέρωση,  ο φόρτος στα υποθηκοφυλακεία και ειρηνοδικεία κ.α. έχουν οδηγήσει σε ταλαιπωρία τους
πολίτες με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και τις παρατάσεις που έχουν δοθεί  να μην επαρκούν. Η προθεσμία για τους κατοίκους εσωτερικού έληξε στις 12 Φεβρουαρίου και ήδη ανακοινώθηκε παράταση έως τις 29 Μαρτίου  για τους κατοίκους εσωτερικού καθώς για τους κατοίκους εξωτερικού υπάρχει επιπλέον προθεσμία μέχρι τον Μάιο. Για τις υπόλοιπες περιοχές της Κορινθίας η  Υποβολή Δηλώσεων (κάτοικοι Εσωτερικού   λήγει   στις    18/03/2019 (κάτοικοι Εξωτερικού): 18/06/2019. (Δείτε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι)

Ο Φορέας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ εξέδωσε ένα infographic με τα έξι βήματα της συλλογής δηλώσεων Κτηματολογίου καθώς και ανανεωμένο τον "Οδηγό Κτηματογράφησης Για Τον Πολίτη".
Συγκεκριμένα:
1.ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ:
  • Υποβάλλοντας εμπρόθεσμα Δήλωση Ιδιοκτησίας
  • Ελέγχοντας το αποτέλεσμα της επεξεργασίες της στην προανάρτηση και την ανάρτηση
  • Υποβάλλοντας αίτηση επανεξέτασης (εάν διαπιστωθούν σφάλματα)
  • Υποβάλλοντας αίτηση διόρθωσης ή ένσταση στην ανάρτηση (εάν διαπιστωθούν σφάλματα)
2.ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΤΕ:
Έντυπο της Δήλωσης & απλά φωτοαντίγραφα:
  • Τίτλου (πχ Συμβόλαιο)
  • Πιστοποιητικού  μεταγραφής
  • Τοπογραφικού (εάν υπάρχει)
  • Δελτίο ταυτότητας ή Διαβατηρίου
  • Εγγράφου με τον ΑΦΜ σας (πχ εκκαθαριστικό εφορίας , λογαριασμός ΔΕΗ)
Σημείωση:
-Εάν δεν υπάρχει πράξη αποδοχής κληρονομιάς ενημερωθείτε από τα Γραφεία Κτηματογράφησης για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
-Σε περίπτωση χρησικτησίας χωρίς δικαστική απόφαση είναι απαραίτητο το Ε9 & ακόμα ένα έγγραφο που την αποδεικνύει (πχ λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήριο, αποδεικτικά επιδότησης , πράξη αναγνώρισης ορίων)
3.ΕΝΤΟΠΙΣΤΕ :
-Μέσω της Εφαρμογής Θέασης Ορθοφωταγραφίων μπορείτε να:
  • Βρείτε το και ακίνητο σας
  • Σχεδιάσετε στο χάρτη τα όρια του
  • Μετρήσετε τις διαστάσεις και το εμβαδόν του
  • Εκτυπώσετε την εικόνα για να την υποβάλλετε μαζί με τη Δήλωση σας

-Μέσω της εφαρμογής του Κτηματολογίου για έξυπνα κινητά μπορείτε να:
  • Οριοθετήστε το ακίνητο σας, περπατώντας περιμετρικά σε αυτό
  • Εκτύπωσε την εικόνα για να την υποβάλετε μαζί με τη Δήλωση σας
*Οι εφαρμογές εντοπισμού διατίθενται δωρεάν στο www.ktimatologio.gr

Δηλαδή ο εντοπισμός του ακίνητου γίνεται : Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης (εφόσον υπάρχει), του τοπωνυμίου ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής ενδιαφέροντος. Μέσω του αριθμού αγροτεμαχίου διανομής /αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF).Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου. Υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού πολύγωνου από τον χρήστη ή επιλογή πολυγώνου από το υπάρχον προκαταρκτικό διάγραμμα. Υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντος του πολίτη.

 4.ΕΠΙΣΥΝΑΨΤΕ:
Απαραίτητο τοπογραφικό εάν:
  • Το αναφέρει το συμβόλαιο σας
  • Επικαλείστε χρησικτησία σε αγροτεμάχιο/οικόπεδο (σε περίπτωση μη εμφανών ορίων)
  • Έχετε εκδώσει οικοδομική άδεια
  • Το έχετε συντάξει για οποιαδήποτε άλλη χρήση (πχ αγοραπωλησία)

5.ΚΑΤΑΒΑΛΕΤΕ :
  • 35 Ευρώ
  • 20 Ευρώ οι βοηθητικοί χώροι (πχ αποθήκες, χώροι στάθμευσης)
  • 70 Ευρώ το πολύ , για δυο ή περισσότερα αγροτεμάχια εντός του ίδιου Προκαποδιστριακού ΟΤΑ
*Καταβάλλεται μαζί με τη Δήλωση Ιδιοκτησίας σας εφάπαξ ή σε άτοκες δόσεις με χρήση πιστωτικής κάρτας
6.ΥΠΟΒΑΛΕΤΕ:
Δήλωση και συνοδευτικά έγγραφα:
  • Στα γραφεία κτηματογράφησης
  • Ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Κτηματολογίου, γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης του Taxis. Παρέχονται online οδηγίες, διευκρινήσεις και επεξηγήσεις για τη συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης. Επίσης, τυχόν λάθη επισημαίνονται σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί ώστε οι αιτήσεις να μην προχωρούν χωρίς να γίνονται οι απαιτούμενες διορθώσεις.
Τα παραπάνω αποτελούν γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες σύμφωνα και με τις έως σήμερα ανακοινώσεις του Ελληνικού Κτηματολογίου. Ωστόσο κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρήσιμο θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι να συμβουλεύονται τα γραφεία κτηματογράφησης και το  Ελληνικό Κτηματολόγιο: Ωράριο λειτουργίας Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 8:30 έως 16:30 και κάθε Τετάρτη από 8:30 έως 20:30.Πληροφορίες Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:30 έως 15:30στο τηλέφωνο 210-6505600 και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
Παρατείνεται μετά από απόφαση του ΝΠΔΔ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» (51/5/06-02-2019), η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού έως την 29η Μαρτίου 2019, για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/ΚοινοτήτωνΑ) Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης του Καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων και Β) Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας του Καλλικρατικού Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι πολίτες καλούνται  να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr
Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
  
Α. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ:
ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ, ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΗΣ, ΙΣΘΜΙΑΣ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: 
Εξαμίλια: Κοινοτικό Κατάστημα Εξαμιλίων, ΤΚ 20100


Τηλ/FAX: 27410 36304

Β. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ:
ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ, ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: 
Λουτράκι: Λεωφόρος Αθηνών 292, ΤΚ 20300
Τηλ/FAX: 27440 64551



Γραφείο Κτηματογράφησης: ΚΟΡΙΝΘΟΥ 2

Διεύθυνση: Πατρών 76, ΤΚ 20100, Κόρινθος 

Τηλέφωνο: 27410-81030

Ημέρες / Ωρες λειτουργίας: ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:00 – 16:00 & ΤΕΤΑΡΤΗ 8:00 – 20:00 

Αλλες περιοχές που εξυπηρετούνται από το γραφείο αυτό: ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΑΓΙΟΝΟΡΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΗΔΟΝΙΩΝ, ΑΘΙΚΙΩΝ, ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΑΡΧΑΙΑΣ ΝΕΜΕΑΣ, ΑΡΧΑΙΑΣ ΦΕΝΕΟΥ, ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΛΕΩΝΩΝ, ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΥ, ΒΕΛΙΝΗΣ, ΓΑΛΑΤΑ, ΓΑΛΑΤΑΚΙΟΥ, ΓΚΟΥΡΑΣ, ΓΟΝΟΥΣΣΗΣ, ΔΑΦΝΗΣ, ΔΕΝΔΡΟΥ, ΔΡΟΣΟΠΗΓΗΣ (ΜΠΑΣΙΟΥ)*, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙΟΥ, ΖΕΜΕΝΟΥ, ΘΑΛΕΡΟΥ, ΘΡΟΦΑΡΙΟΥ, ΚΑΙΣΑΡΙΟΥ, ΚΑΛΙΑΝΩΝ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΑΣΤΑΝΕΑΣ, ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ, ΚΑΤΑΚΑΛΙΟΥ, ΚΑΤΩ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΚΑΤΩ ΤΑΡΣΟΥ, ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ, ΚΛΕΝΙΑΣ, ΚΛΗΜΕΝΤΙΟΥ, ΚΟΡΦΙΩΤΙΣΣΗΣ, ΚΟΡΦΟΥ, ΚΟΥΤΑΛΑ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, ΚΥΛΛΗΝΗΣ (ΜΠΟΥΖΙΟΥ)*, ΛΑΓΚΑΔΑΙΙΚΩΝ, ΛΑΛΙΩΤΟΥ, ΛΑΥΚΑΣ, ΛΕΟΝΤΙΟΥ, ΜΑΝΝΑΣ, ΜΑΤΙΟΥ, ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΛΤΟΥ, ΜΕΣΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΜΕΣΙΝΟΥ, ΜΙΚΡΟΥ ΒΑΛΤΟΥ, ΜΟΣΙΑΣ, ΜΠΟΖΙΚΑ, ΝΕΜΕΑΣ, ΝΕΩΝ ΒΡΥΣΟΥΛΩΝ, ΞΑΝΘΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΝΑΡΙΤΙΟΥ, ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟΥ, ΠΕΛΛΗΝΗΣ, ΠΕΤΡΙΟΥ, ΠΙΣΙΩΝ, ΠΥΡΓΟΥ, ΡΕΘΙΟΥ, ΡΙΖΗΣ, ΣΟΛΟΜΟΥ, ΣΟΥΛΗΝΑΡΙΟΥ, ΣΟΥΛΙΟΥ, ΣΟΦΙΑΝΩΝ, ΣΟΦΙΚΟΥ, ΣΤΕΝΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ, ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ, ΣΤΥΛΙΩΝ, ΤΙΤΑΝΗΣ, ΦΕΝΕΟΥ, ΧΑΛΚΕΙΟΥ, ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ, ΨΑΡΙΟΥ

Έναρξη Υποβολής Δηλώσεων: 17/12/2018

Λήξη Υποβολής Δηλώσεων (κάτοικοι Εσωτερικού): 18/03/2019

Λήξη Υποβολής Δηλώσεων (κάτοικοι Εξωτερικού): 18/06/2019

  *ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος, Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ Τάξης. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
tasoslimp@yahoo.gr