Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Πέθανε ο Δημήτρης Ζάχος – Θρύλος του δημοτικού τραγουδιού


https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/03/dimitris-zaxos-500.jpg
 
Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του γνωστού Έλληνα τραγουδιστή. Ο λόγος για τον θρυλικό τραγουδιστή του δημοτικού τραγουδιού, Δημήτρη Ζάχο, που "εφυγε" σε ηλικία 95 ετών.
Ο Δημήτρης Ζάχος ήταν από τους πρωτοπόρους στο είδος του, αλλά κι εκείνος
που ενέταξε τα δημοτικά τραγούδια στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες.
Το καλοκαίρι του 2018 είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό, ενώ λίγες ημέρες αργότερα κάηκε ολοσχερώς το σπίτι του στο Μάτι Αττικής, όπου διέμενε με τα παιδιά και τα εγγόνια του.Ο Ζάχος διέγραψε μια τεράστια και λαμπρή πορεία στο χώρο του δημοτικού τραγουδιού και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερες ερμηνευτές του.
Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι το «Ιτιά ιτιά». Στις αρχές Ιουνίου ο Δημήτρης Ζάχος υπέστη βαρύ εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης που γινόταν για εκείνον στον Κάλαμο και μάλιστα λίγο αφότου ερμήνευσε το τραγούδι «Μια βοσκοπούλα αγάπησα», σήμα κατατεθέν της μεγαλειώδους καριέρας του
Ο Δημήτρης Ζάχος καταγόταν από τα Γιάλτρα Αιδηψού Ευβοίας, ενώ είχε διατελέσει και ψάλτης στην Μητρόπολη Αθηνών. Επί δεκαετίες τραγουδούσε σε γάμους και γλέντια, ενώ πολλές ερμηνείες του άφησαν εποχή, όπως αυτή στα τραγούδια "Ιτιά, ιτιά", "Μια βοσκοπούλα αγάπησα", κ.α. Τέλος, εμφανίστηκε και σε πολλές ελληνικές ταινίες.
 
PICASA

Αργότερα, εμφανίστηκε στον «Έλατο» και στο «Ελληνικό Γλέντι», με τελευταία εμφάνιση στον «Πλάτανο». Έγινε ευρύτατα γνωστός και δέχτηκε πολλές προσκλήσεις από την απανταχού ελληνική ομογένεια. Έτσι, επισκέφθηκε την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κεντρική Ευρώπη και την Αγγλία.
Τραγούδησε στην κινηματογραφική ταινία «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» (1955), με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ επί σειρά ετών είχε τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων.
.