Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Editor’s pick: εντός-εκτός και επί τα αυτά

 
Το περιμέναμε. Πιστεύαμε ότι ίσως και να μην έρθει ποτέ. Να όμως που θα γίνει πραγματικότητα. Μάλλον. Η συμφωνία για το Brexit, «η καλύτερη δυνατή συμφωνία, η μόνη συμφωνία» είναι πλέον στο «έλεος» της Ευρώπης. Και τα παρατράγουδα μόλις ξεκίνησαν.

Μια μικρή, λοιπόν, προϋπόθεση έθεσαν οι Τόρις στο Λονδίνο για τη στήριξη της συμφωνίας: «να πει πότε παραιτείται» η Μέι. «Προσβάλλει τους πάντες» λέει και η Telegraph, αλλά η Τερέζα επιμένει ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β» και η προσοχή τώρα είναι στην ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου. Και επειδή δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, δέχτηκε να αντιμετωπίσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν σε τηλεοπτικό debate το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου, δύο μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.
Έναν εσπρέσο μακριά από τη δική της συμφωνία με την ΕΕ είναι και η Ιταλία, η οποία θα προχωρήσει σε νέες τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό της, προκειμένου να αποφύγει εκ νέου διένεξη με τις Βρυξέλλες. Τουλάχιστον αυτό ελπίζουν ο Ντράγκι, ο Μοσκοβισί και ο Ντε Γκίντος. Σε ποιά τροποποίηση αριθμητικά να βρίσκεται άραγε η Ρώμη σήμερα;
Βαθύ αποτύπωμα αυτή την εβδομάδα άφησε όμως και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κερδίζει επάξια τον τίτλο του πιο επιδέξιου ηγέτη της G20, με την επιλογή του να ακυρώσει την συνάντηση του με τον Πούτιν, μέσω… Twitter. Βέβαια, τους είχε τους λόγους του για την ακύρωση, και αυτοί αφρούσαν κυρίως τη σύλληψη των τριών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στη θάλασσα του Αζόφ. Οι Ρώσοι δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω, αλλά τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Γερμανία και η Τουρκία, καλούν το Κρεμλίνο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο προτού να είναι αργά.
Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται και η ΠΓΔΜ, γιατί δείχνει μεν έτοιμη για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά ο επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι προετοιμάζει διαδηλώσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως, και καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΠΓΔΜ. Βέβαια κλειστά κρατάει ακόμη τα χαρτιά του για το ονοματολογικό ο Βέμπερ του ΕΛΚ.
Στην Κύπρο, η ένταση με την Τουρκία συνεχίζεται, τόσο σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο όσο και σε σχέση με τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κύπρου. Παράλληλα, τελεσίγραφο έστειλε η Λευκωσία αναφορικά με τη διαμόρφωση πολιτικής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε, τονίζοντας ότι καμιά τρίτη χώρα δεν μπορεί να διαδραματίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων.
Τέλος, στα των εκλογών, ισότιμη συνεργασία με το κόμμα του Μακρόν ζητούν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, αλλά και η «προοδευτική συμμαχία» βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ. Ωστόσο, το πραγματικό νέο είναι άλλο: ο Βαρουφάκης θα θέσει και αυτός υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές… στη Γερμανία.
Τώρα πλέον λέτε να έχουμε δει όλα;
Καλό Σαββατοκύριακο, Σοφία Ελανίδου