Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Ενας προφυλακιστέος για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού – Δέκα ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/11/plakes-xrusou-500.jpg
Έντεκα κατηγορούμενοι για την υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού έχουν απολογηθεί έως τώρα εκ των οποίων ο ένας κρίθηκε προφυλακιστέος και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Ο κατηγορούμενος που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος φέρεται να έχει το ρόλο του «γυρολόγου», του ανθρώπου δηλαδή που συγκέντρωνε χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα υψηλής αξίας και τα έδινε στα αρχηγικα μέλη του κυκλώματος.

Επίσης, ένας άλλος κατηγορούμενος απολογήθηκε στον ανακριτή και αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Νωρίτερα ελεύθερα με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκαν άλλα εννέα άτομα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα, το οποίο έκανε λαθρεμπόριο χρυσού. Πρόκειται για υπαλλήλους ενεχυροδανειστηρίων, δύο ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων και δύο επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του χρυσού.
Η πλειονότητα των κατηγορουμένων φέρεται να αρνείται κάθε παράνομη διάσταση στην εμπλοκή τους στην υπόθεση με τον θεωρούμενο ως εκ των βασικών κατηγορουμένων ενεχυροδανειστή, όχι μόνο να αρνείται όσα του αποδίδονται αλλά και να αμφισβητεί την κύρια κατηγορία της λαθρεμπορίας.
Ο ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, ο οποίος θα απολογηθεί την Κυριακή το πρωί, ισχυρίζεται μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια ότι δεν τίθεται καν θέμα λαθραίας εξαγωγής χρυσού καθώς «στις εξαγωγές χρυσού από την Ελλάδα προς μη κοινοτικές χώρες, όπως η Τουρκία, δεν επιβάλλεται Φ.Π.Α. ή άλλη επιβάρυνση, και συνεπώς το ελληνικό δημόσιο δεν έχασε ούτε ένα ευρώ από χρυσό που εξήχθη είτε νόμιμα είτε παράνομα».
Με δήλωση που εξέδωσε ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή, αναφέρει επίσης πως ο εντολέας του δεν εμπλέκεται σε καμία παράνομη δραστηριότητα και πως οι εξαγωγές χρυσού που προέβαινε ήταν απολύτως νόμιμες και γίνονταν μέσω του αεροδρομίου με όλα τα απαραίτητα παραστατικά. Ο κ. Κούγιας τονίζει επίσης πως «η αναφορά του ονόματος του εντολέως μας δεν οφείλεται σε κάποια δική του παραβατική συμπεριφορά, αφού τέτοια δεν υπήρξε, αλλά στο ότι ορισμένα πρόσωπα, με τα οποία συνεργαζόταν για τη νόμιμη εξαγωγή χρυσού, φέρονται ότι είχαν αναπτύξει παράλληλη δραστηριότητα συγκέντρωσης και εξαγωγής χρυσού με παράνομο τρόπο, χωρίς όμως ο εντολέας μας να έχει οποιαδήποτε γνώση, ανάμιξη ή ωφέλεια από αυτή την παράλληλη δραστηριότητα».