Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Γ. Ψυχογιός για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: «Εμείς μιλάμε με έργα και πράξεις»



Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια ηχηρή απάντηση. Απάντηση τόσο στα σενάρια καταστροφολογίας που απεργάζονται διάφοροι κύκλοι και αρέσκεται να υιοθετεί κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, εναποθέτοντας πραγματικά τις ελπίδες της, όσο κι αν αυτό φαίνεται οξύμωρο
στο μέσο πολίτη, στην περικοπή των συντάξεων του 2019. Απάντηση, όμως, και στη σιγουριά μερικών ότι η τρόικα θα ήταν πάντα εδώ, ότι δεν άξιζε να παλέψει μια κυβέρνηση μέσα σε τόσο δυσμενείς συνθήκες και ότι τίποτα δεν άλλαξε μετά τον Αύγουστο του 2018».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στη συνέχεια ότι με τις διατάξεις που εισάγονται στο παρόν Σχέδιο Νόμου προβλέπονται σειρά θετικών μέτρων για την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. Μειώνονται ουσιαστικά οι ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Τι σημαίνει, όμως, αυτό με αριθμούς; Για εισοδήματα 9.000 ευρώ η μείωση θα είναι 400 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 22,14%. Για εισοδήματα 12.000 ευρώ η μείωση θα είναι 803 ευρώ το χρόνο, για 20.000 ευρώ 1.336 ευρώ, ενώ για εισοδήματα 30.000 ευρώ 2.003 Ευρώ, δηλαδή 33,35%. Επιπρόσθετα, αγρότες με εισόδημα 10.000 ευρώ που με το ισχύον πλαίσιο πλήρωναν εισφορά 150 ευρώ το μήνα, από 1.1.2019 θα πληρώνουν 100 ευρώ με ετήσιο όφελος περίπου 600 ευρώ.

Ο βουλευτής στην τοποθέτησή του ανέδειξε και περαιτέρω διατάξεις του νομοσχεδίου που ενισχύουν τον κόσμο της εργασίας:

«Για πρώτη φορά δίνεται το δικαίωμα σε εργαζόμενους να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες σε ποινικές δίκες σε βάρος εργοδοτών, λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων τους ή της αποζημίωσης της απόλυσης. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε ουσιαστικά τη δικονομική θέση των εργαζόμενων με την παρουσία τους στο δικαστήριο. Ακόμα, είναι σημαντική η περαιτέρω θεσμική και οργανωτική ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που έχει αποτελέσει προμετωπίδα του Υπ. Εργασίας τα τελευταία χρόνια στη μάχη εναντίον της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Τέλος, προβλέπονται στοχευμένες προσλήψεις 341 ατόμων σε εξήντα εννέα φορείς και ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης που φροντίζουν παιδιά, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες, ενώ συνεχίζεται η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέσα από τον ΟΑΕΔ».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γ. Ψυχογιός υπογράμμισε πώς «οι παραπάνω διατάξεις αποδεικνύουν ότι εμείς μιλάμε με έργα και πράξεις. Δείχνουμε έμπρακτα μέσα από νομοσχέδια, από καθημερινές παρεμβάσεις και λοιπές πρωτοβουλίες ότι παλεύουμε ώστε κάθε άνθρωπος που διαβιεί σε αυτήν τη χώρα να ζει αξιοπρεπώς, να έχει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, να απολαμβάνει ισονομία. Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο με την Αντιπολίτευση και κυρίως τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Άλλωστε είναι αυτοί οι οποίοι έπαιξαν τα χρήματα των ασφαλισμένων στο χρηματιστήριο, αυτοί που κούρεψαν τα αποθεματικά των ταμείων στο PSI και επομένως δεν μπορούν να πουν και πολλά. Αλλά και για έναν άλλο λόγο: γιατί ο πήχης ο δικός μας, ο πήχης της Αριστεράς, είναι πολύ ψηλά και έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Επομένως, χαιρετίζουμε το Νομοσχέδιο, αλλά έχουμε ακόμα πολλά και σημαντικά να κάνουμε».