Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Ο γάιδαρος του Χότζα και ο σανός

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/11/tsipras-axtsioglou-500-1.jpg
Ο  πρωθυπουργός εγκαλεί τα μέσα ενημέρωσης γιατί ανέδειξαν τις μειώσεις που ο ίδιος ψήφισε
Πάνος ΑμυράςΣύμφωνα με τη λογική του πρωθυπουργού, οι εφημερίδες δεν θα έπρεπε να γράφουν τίποτα για τις μειώσεις των συντάξεων, που ο ίδιος ψήφισε δύο φορές, τη δεύτερη μόλις τον περασμένο Ιούνιο.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Χθες στη Βουλή ο κ. Τσίπρας τα έβαλε με τα μέσα ενημέρωσης «που κατατρομοκρατούσαν επί έναν και πλέον χρόνο τους συνταξιούχους ότι έρχεται θύελλα και τσουνάμι»,
ενώ από την κριτική του δεν ξέφυγε ούτε ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, για τον οποίο όπως είπε «θα πρέπει να έχει περάσει πολύ δύσκολες μέρες να κάθεται σαν αριθμομηχανή να υπολογίζει πόσα χάνει κάθε συνταξιούχος».
Βέβαια ο κ. Τσίπρας δεν είχε κανένα πρόβλημα να καταγγέλλει το 2014 από τις εκπομπές του Γιώργου Αυτιά ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήθελε να μετατρέψει τις συντάξεις σε «αντίδωρα». Ευτυχώς δηλαδή που κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και οι συνταξιούχοι απέφυγαν τις μειώσεις που δέχθηκαν έκτοτε με το νόμο Κατρούγκαλου, τις περικοπές των επικουρικών, την αύξηση των εισφορών υγείας, το πετσόκομμα του αφορολόγητου ορίου και την εκτίναξη του ΦΠΑ στο 24% για τα ταπεινά μακαρόνια και εκατοντάδες άλλα τρόφιμα ή υπηρεσίες.
Τώρα ο Τύπος πρέπει να πανηγυρίζει γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα «πέτυχε» να μην εφαρμοστούν οι νέες περικοπές που ο ίδιος ψήφισε και τις οποίες ουδείς από τους δανειστές είχε αναφέρει επί «Σαμαροβενιζέλων».
Εφαρμόζει τη λογική του «Χότζα» που έβγαλε έναν γάιδαρο από το σπίτι του φτωχού για να τον κάνει να νιώσει πιο άνετα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις εισφορές. Το 2016, πάλι με το νόμο Κατρούγκαλου, εκτινάχθηκε το κόστος ασφάλισης για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και τώρα ο πρωθυπουργός ζητάει χειροκρότημα επειδή μειώνονται μερικώς οι εισφορές.
Μόνο που ο «σανός» τελείωσε, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Καμία κοινωνική ή οικονομική ομάδα δεν βγήκε κερδισμένη από την καταστροφική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες πλήρωσαν ένα αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο, οι νέοι συνταξιούχοι είδαν τις αποδοχές τους να είναι μειωμένες έως και 30% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, η φορολογία σκότωσε την ανάπτυξη και απομάκρυνε τις επενδύσεις.
Τα πανηγύρια που έχει στήσει η κυβέρνηση έρχονται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνει η μέση οικογένεια. Σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue, το 74% των πολιτών εκτιμά ότι τα πράγματα γενικώς πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση και μόνο το 17% σε σωστή. Και όποιος συγκρούεται με την πραγματικότητα συνήθως βγαίνει χαμένος.

Είσαι ΣΥΡΙΖΑ; Αύξηση!

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των μισθών είναι αποκαλυπτικά για την ευνοϊκή μεταχείριση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους εκλεκτούς του συστήματος που διορίστηκαν σε θέσεις μετακλητών. Οπως προκύπτει από το σύστημα «Εργάνη», ο μέσος μισθός των μετακλητών υπαλλήλων από το 2014 έως το 2017 αυξήθηκε κατά 16,7% και διαμορφώθηκε σε 1.502 από 1.286 ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν από 1.011 σε 982 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να «βολεύει» τους ανθρώπους του σε αντίθεση με τους νέους που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τους μισθούς των 350 ευρώ. Αλλά είπαμε, αριστεροί είναι οι άνθρωποι, όχι κορόιδα.

Απροστάτευτη η πρώτη κατοικία

Από τη «Σεισάχθεια» που υποσχόταν ο Τσίπρας το 2014 έχουμε περάσει στην εντατικοποίηση των πλειστηριασμών και στη λήξη της εφαρμογής του νόμου Κατσέλη. Οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν το βουνό των κόκκινων δανείων, που διογκώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ λόγω των υποσχέσεων που είχε δώσει η κυβέρνηση για χαριστικές ρυθμίσεις αλλά και της υποτροπής της κρίσης. Τώρα ο ευρωπαϊκός εποπτικός οργανισμός καλεί την κυβέρνηση να νομοθετήσει χαμηλότερο όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τις δημοπρασίες. Οπως έχει γράψει ο Ελεύθερος Τύπος, το νέο όριο θα είναι χαμηλότερο από 100.000 ευρώ, που σημαίνει ότι χιλιάδες δανειολήπτες θα μείνουν απροστάτευτοι.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου.