Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής στον Εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944

Φόρο τιμής στους αγωνιστές και τα θύματα της κατοχικής περιόδου απέδωσε η Βουλή των Ελλήνων, με την προ ημερήσιας διάταξης αναφορά του Προέδρου του Σώματος κ. Νικολάου Βούτση στην Εθνική  Αντίσταση 1941-1944, επ’ ευκαιρία της πανελλήνιας ημέρας εορτασμού της, όπως έχει οριστεί η 25η Νοεμβρίου, ημερομηνία ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου το 1942, που υπήρξε μια από τις κορυφαίες πράξεις των αντιστασιακών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «η απόδοση τιμής στην Εθνική Αντίσταση δεν μπορεί παρά να είναι, σε ό,τι αφορά τη Βουλή, και μια προσπάθεια για τη διαμόρφωση συλλογικής μνήμης και συλλογικής κουλτούρας μνήμης» και σε αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Βουλή σε αυτό το πλαίσιο.
Συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων σε εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση και αφορούν την ίδρυση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, του Μουσείου των Ελλήνων Πεσόντων στο Άουσβιτς, καθώς και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών για τις καταστροφές και τα εγκλήματα που υπέστη η χώρα μας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.