Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Editor's Pick: Η Ευρώπη σε μετάβαση

logo hi logo 
Άλλη μια έντονη εβδομάδα πέρασε και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήρθε να μονοπωλήσει το κατατεθέν ιταλικό σχέδιο του προϋπολογισμού στην Επιτροπή. Πράγματι, Ιταλία και Κομισιόν φαίνεται να επιδίδονται σε λεκτικό πινγκ-πονγκ, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για «άνευ προηγουμένου» παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων εκ μέρους της Ρώμης.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε τις ενστάσεις που θα εκφράσουν τα κράτη μέλη σε περίπτωση που το ιταλικό σχέδιο γίνει δεκτό, ενώ περισσότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωζώνη διακρίνεται για την ανθεκτικότητά της και ο προϋπολογισμός για το 2019 θεωρείται ευκόλως διαχειρίσιμος.
«Είμαστε περήφανοι για τον προϋπολογισμό μας.Ο δρόμος της λιτότητας δεν μπορεί πλέον να ακολουθηθεί και εμείς επιδιώκουμε διάλογο χωρίς προκαταλήψεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κόντε. Αυτά άκουσε και ο Ματέο Σαλβίνι και αποφάσισε να «ξεσκονίσει» εγχειρίδια διεξαγωγής επιτυχημένων προεκλογικών εκστρατειών, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για τη διαδοχή Γιούνκερ.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Γερμανία, το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη μετά τις εκλογές στη Βαυαρία, που επέφεραν ισχυρό πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ. Παρόλο που στο SPD εκτιμούν ότι οι επόμενοι μήνες κρίνονται ως καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της κυβέρνησης, ο ηγέτης του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ εκφράζει την επιθυμία να παραμείνει στον ομοσπονδιακό συνασπισμό, παρά τις ταπεινωτικές απώλειες.
Στο μεταξύ, επτά μήνες απομένουν για τις πιο κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές και οι πολιτικές ομάδες βρίσκονται ήδη σε προεκλογικό αναβρασμό. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, θέλει να παραμείνει μέλος του ΕΛΚ, ο πρόεδρος Μακρόν προχώρησε σε ευρύ ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος στη Γαλλία και η Πορτογαλία στοχεύει σε βελτιώσεις του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ, ώστε να μετριαστούν οι περικοπές σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.
Ωστόσο, «άρωμα εκλογών» αναδύεται όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό. Για «πράσινο κύμα» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στο Βέλγιο κάνουν λόγο οι πολιτικοί αναλυτές. Η εντυπωσιακότερη άνοδος σημειώθηκε στο Δήμο των Ιξελλών όπου με επικεφαλής τον Έλληνα Χρήστο Δουλκερίδη οι Πράσινοι κατέλαβαν την πρώτη θέση. Από την άλλη πλευρά, αβεβαιότητα επικρατεί από το εκλογικό αποτέλεσμα στο Λουξεμβούργο.
Πάντως, μόνο ανικανοποίητη δεν θα πρέπει να αισθάνεται η Ελλάδα, μετά τις δηλώσεις Κρέτσου περί αύξησης του προϋπολογισμού κοινοτικών πόρων για την Πολιτική Συνοχής στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021 – 2027. Ως προς τη συνδρομή για τη διαχείριση του προσφυγικού η συνολική βοήθεια της ΕΕ ανήλθε στα 1,69 δις ευρώ.
Ευρωσκεπτικισμός, δημοκρατικό έλλειμμα, λαϊκισμός. Τελικά ποιο ακριβώς είναι το διακύβευμα των επικείμενων Ευρωεκλογών; Παραφράζοντας τον Robert Schuman στην περίφημη Διακήρυξη του 1950: «Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη».
Μέχρι τότε…
Καλό Σαββατοκύριακο, Ειρήνη Σωτηροπούλου