Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Εθελοντική δράση φροντιστηρίου στο Ξυλόκαστρο…


 Εμφάνιση DSC02967.JPG
Της Γιώτας Μπάγκα

Το Σωματείο «Αλληλεγγύη» εθελοντών Ξυλοκάστρου είναι ένα σωματείο που δραστηριοποιείται στην κοινωνική μέριμνα και προσφορά σε ευάλωτους συμπολίτες μας, όχι μόνο στο Δήμο Ξυλοκάστρου -  Ευρωστίνης στον οποίο ανήκουν γεωγραφικά, αλλά και σε όλο σχεδόν το Νομό Κορινθίας. Στο
Σωματείο δραστηριοποιούνται περίπου 10 εθελόντριες και εθελοντές. Παρέχουν βοήθεια σε ευάλωτους συμπολίτες μας, σε ρουχισμό, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντροφιά. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες δραστηριοποιούνται διακριτικά αλλά με περίσσια ευαισθησία για πάνω από 10 χρόνια. Φέτος, το φροντιστήριό μας ξεκίνησε μια προσπάθεια αρωγής και στήριξης της «Αλληλεγγύης» με δύο δράσεις: η ενσωμάτωση στο μαθητικό μας δυναμικό παιδιών ευάλωτων συμπολιτών μας δωρεάν και η προσφορά τροφίμων, ελαιολάδου και ειδών καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής.

Η αφετηρία αυτής της δράσης εδράζεται στην ακλόνητη πεποίθηση της διευθύντριας κ. Γιώτας Μπάγκα,  της υποδιευθύντριας κ. Φούλας Καραπανάγου αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού  για εδραίωση του εθελοντικού πνεύματος στους μαθητές, καλλιέργειας των κοινωνικών αρετών της αλληλεγγύης, της προσφοράς και της ενσυναίσθησης, δημιουργίας δεσμών μεταξύ των μελών της τοπικής κοινωνίας και άμβλυνση της απάθειας και απραξίας για θέματα που απαιτούν δράση και ευαισθησία.

Παράλληλα και εξίσου σημαντική είναι η αντίληψη των διευθυντικών στελεχών ότι οι τοπικές  επιχειρήσεις οφείλουν να «ανοίγονται» στην κοινωνία τους. Δεν μπορεί μια σύγχρονη επιχείρηση, όταν μάλιστα παρουσιάζει ανοδική πορεία, να μην είναι ανταποδοτική στην κοινωνία της. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καινοτόμο μοντέλο σύγχρονης επιχειρηματικότητας που βάζει στο κέντρο της τον Άνθρωπο, χωρίς να υστερεί σε επίπεδο οικονομικής ανέλιξης.

Όσον αφορά την δράση της Παρασκευής 30ης Μαρτίου εκπονήθηκε ως εξής: ζητήθηκε από το Σωματείο κατάλογος προϊόντων και τροφίμων, κλήθηκαν γονείς, μαθητές και απλοί πολίτες να μαζέψουν τρόφιμα και αφού συγκεντρώθηκαν τα εφόδια , παραδόθηκαν σε μέλη της «Αλληλεγγύης» από αντιπροσωπεία μαθητών.  

Τα μέλη της «Αλληλεγγύης» ενθάρρυναν τους μαθητές μας να ενισχύσουν την εθελοντική τους προσφορά και τους  ενημέρωσαν για το έργο τους. Έτσι, κατέστη γνωστό πως πάνω από 50 οικογένειες βρίσκουν καταφύγιο στην «Αλληλεγγύη», πως η βοήθεια δεν περιορίζεται μόνο στις οικογένειες αλλά και σε κρατικές δομές, όπως γηροκομεία, κέντρα φροντίδας παιδιών αλλά και σε μοναχικούς ανθρώπους!

Αξίζει να αναφερθεί πως εκτός από το φροντιστήριό μας συνεχής είναι η προσφορά πολιτών και άλλων επιχειρήσεων.

Επειδή όπως γράφει ο Πλάτωνας στον «Πρωταγόρα» του η κοινωνία δεν είναι συνάθροιση ατόμων αλλά σύνολο που συνέχεται με  δεσμούς φιλίας και κοινωνικές αρετές  πρώτιστο καθήκον όλων αποτελεί η προσφορά…

Giota Baga