Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Εμφάνιση 05122017  KYRIAKIDOU      IMG_4930.jpg 
Το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κρίσιμη φάση για το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Κοινοβούλιο, με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Στέλλα Κυριακίδου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Αθήνα. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της
Ευρώπης στηρίζει όλες τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα, επεσήμανε από την πλευρά της η κ. Κυριακίδου. 
Καλωσορίζοντας την κ. Κυριακίδου, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου δήλωσε:  «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σας φιλοξενούμε στη Βουλή των Ελλήνων. Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι μία γυναίκα βρίσκεται στο τιμόνι του Συμβουλίου της Ευρώπης και μάλιστα μία γυναίκα η οποία έχει δώσει το δικό της αποτύπωμα, μέσα από μια ολόκληρη διαδρομή με ευαισθησίες σε μια σειρά θεμάτων με τα οποία ασχολείται και για τα οποία έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως η παλαιότερη θεσμική οργάνωση των ευρωπαϊκών κρατών.
Ελπίζουμε στη διάρκεια της δικής σας Προεδρίας να διαδραματίσετε έναν σημαντικό ρόλο, γιατί το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης έχει πολύ μεγάλη σημασία και άπτεται των θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο μπορεί να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη φάση και για το μέλλον της Ευρώπης και για να πλησιάζουν οι απόψεις όταν διασταυρώνονται σε κρίσιμα θέματα τα οποία εμφανίζονται ως αδιέξοδα, όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό, τα δημοσιονομικά ζητήματα και τα θέματα ασφάλειας και σταθερότητας. Πιστεύουμε και ελπίζουμε πως με μια ευρύτητα πνεύματος, χωρίς αποκλεισμούς και με την παρουσία όλων των απόψεων και των μερών, τα θέματα αυτά μπορούν να επιλυθούν καλύτερα από το να λύνονται είτε με την ισχύ της πολιτικής, είτε στα παρασκήνια.
Σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στην εξαιρετική διαδρομή που ήδη έχετε ξεκινήσει και να είστε σίγουρη πως η αντιπροσωπεία μας απ’ όλα τα κόμματα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση με επικεφαλής την κ. Καββαδία, θα είναι πάντοτε δίπλα σας σε αυτήν την κατεύθυνση μιας δημοκρατικής, αναπτυξιακής, σταθεροποιητικής για την Ευρώπη δουλειάς τα επόμενα χρόνια».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού ευχαρίστησε θερμά την ελληνική Βουλή για την πρόσκληση, δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, ανέλαβα πολύ πρόσφατα –τον Οκτώβριο του 2017- την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιώ. Και πραγματικά νιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά που επισκέπτομαι την Αθήνα, στην οποία αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου.
Πιστεύω ακράδαντα πως αυτή μου η επίσκεψη παρέχει μια εξαίρετη ευκαιρία για να αναδείξουμε τις άριστες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ελλάδας και δη με την Βουλή των Ελλήνων. Είναι πολύ σημαντικό για μας, που στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα, να είμαστε ενημερωμένοι για όλα τα θέματα που εσείς διαχειρίζεστε εδώ στη Βουλή και μέσα σε αυτό το πνεύμα ήδη είχαμε συναντήσεις σήμερα με τον Υπουργό Μετανάστευσης, καθώς και διάφορες άλλες συναντήσεις, στις οποίες συζητήσαμε θέματα όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό, την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, την πρόληψη νέων διαιρέσεων και συγκρούσεων.
Έχετε απόλυτο δίκιο ότι η Ευρώπη περνά μια δύσκολη κρίση, όπου υπάρχουν μεγάλες αμφισβητήσεις και δυσκολίες και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, ως ένας Οργανισμός που εκπροσωπεί 47 κράτη μέλη με 324 βουλευτές, είναι ακριβώς ένας χώρος που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα μέσα από τη συνεννόηση και τη συναίνεση.
Θέλω να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου στην ελληνική Αντιπροσωπεία και στην επικεφαλής της, την κ. Αννέτα Καββαδία, για την άριστη συνεργασία, καθώς και στην Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων του Κοινοβουλίου και την επικεφαλής της, την κ. Παρασκευή Καραστεργίου, που μας στηρίζει σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουμε».
Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Βασιλάκης, η Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, κ. Αννέτα Καββαδία και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης ε.τ. κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος.
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής της, έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Φώφη Γεννηματά, τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας “Το Ποτάμι” κ. Σταύρο Θεοδωράκη, τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Αθανάσιο Παφίλη, καθώς επίσης και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρη Βίτσα, τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Η κυρία Κυριακίδου θα επισκεφθεί, επίσης, το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα και το κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στα Πετράλωνα.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης